POSNI PODVARAK Pravi delikates, sa pečenim krompirom i projom

Idealan ručak za one koji poste

Milica Maksimović

08.12.2025. 08:47

POSNI PODVARAK Pravi delikates, sa pečenim krompirom i projom

Jelena Petrović

Najbolji posni kupus! Jelo koje miriše na tradiciju, pripremljeno sa puno ljubavi. Savršeno je mekano i aromatično, a uz pečeni krompir i toplu projaru, ovo je gozba koja greje dušu.

Youtube PrintScreen/bakina kuhinja/ Jelajelena Petrovic

Sastojci za posni podvarak:

30 mililitara ulja

1 praziluk ili jedna veza mladog luka

1 kašičica slatke paprike

1/2 kašičice ljute paprike, pola kašičice mlevenog bibera

kiseli kupus (glavica, dobro oprana)

pola glavice seckanog belog luka

po želji lovoroc list

I Sastojci za aromatični krompir

pola kilograma krompira (isečenog na kolutove)

II Sastojci za posnu projaru

400 grama kukuruznog brašna

250 stotine mililitara kisele vode

50 mililitara ulja

jedna kašičica soli

jedna kašičica praška za pecivo

Priprema

U veću šerpu sipajte ulje. Kada se ulje zagreje, dodajte seckani praziluk ili mladi luk i pržite ga dok ne postane staklast i mekan. Zatim dodajte seckani kiseli kupus koji ste prethodno dobro oprali i iscedili da ne bi bio previše kiseo. 

Kupus pržite zajedno sa lukom, uz povremeno mešanje, sve dok ne omekša i ne dobije blago prženu boju. Kada je kupus upržen, sklonite šerpu sa vatre i dodajte jednu kašičicu slatke paprike, pola kašičice ljute paprike i mleveni biber. Dobro promešajte. Vratite kupus na tihu vatru i dodajte jednu do dve šolje vode ili posnog bujona. 

Posolite po ukusu. Poklopite i ostavite da se krčka na tihoj vatri dok tečnost ne uvri i kupus ne postane potpuno mekan. Pred sam kraj kuvanja, dodajte pola glavice seckanog belog luka i sve dobro izjednačite. Krompir isecite na kolutove, a zatim ga u šerpi pomešajte sa uljem, slatkom paprikom, ljutom paprikom, mlevenim biberom, granulama belog luka i solju.

U pleh u kojem je kupus (podvarak) po celoj površini ubodite kolutove krompira. Ako nemate dovoljno mesta, možete ih ređati i oko kupusa. Za projaru, pomešajte kukuruzno brašno, prašak za pecivo i so. Dodajte ulje i kiselu vodu i sve dobro izmešajte kašikom. Izlijte smesu u manji, podmazan pleh. Stavite pleh sa kupusom i krompirom u rernu zagrejanu na 200°C ili 220°C. 

Krompir pokrijte folijom i pecite dvadesetak minuta. Zatim uklonite foliju i pecite dok krompir ne dobije lepu, zlatnu koricu. Projaru pecite u posebnom plehu na 200°C oko trideset minuta.

Kako se sprema posni podvarak POGLEDAJTE OVDE:

Imate komentar?

Ukoliko želite da ostavite komentar, kliknite na dugme.

Ostavi komentar

Ostavite komentar

Komentari

Pročitaj komentare (0)