POSNE MEKIKE KAO IZ PEKARE Mekane, rumene i spremne za tren – savršen recept za dane posta i hladna jutra

Milica Maksimović

05.12.2025. 07:35

POSNE MEKIKE KAO IZ PEKARE Mekane, rumene i spremne za tren – savršen recept za dane posta i hladna jutra

Shutterstock

Ako volite miris domaćeg testa koji ispuni celu kuću, a pritom postite ili jednostavno želite brzu i jeftinu poslasticu, posne mekike su pravi izbor. Ovo je jedan od onih recepata koji vraća u detinjstvo – jednostavan, pristupačan i uvek uspešan. Mekike su idealne za doručak, večeru, ali i kao brza posna užina uz džem, šećer, ajvar ili posni sir.

Najlepše od svega? Za testo vam treba samo nekoliko osnovnih sastojaka, a mekike ostaju vazdušaste i nežne i sutradan.

Shutterstock

Sastojci za posne mekike:

500 g mekog brašna

1 kesica suvog kvasca (ili 20 g svežeg)

1 kašičica šećera

1 kašičica soli

300 ml mlake vode (možda malo više po potrebi)

2 kašike ulja

Ulje za prženje

Kako se pripremaju posne mekike:

U većoj posudi pomešajte mlaku vodu, šećer i kvasac. Ostavite nekoliko minuta da kvasac počne da reaguje i zapeni. Dodajte so, ulje i postepeno umešavajte brašno. Mešajte kašikom dok testo ne počne da se odvaja od ivica, a zatim ga kratko premesite rukom. Testo treba da bude mekano i blago lepljivo – upravo takvo daje najlepše, vazdušaste mekike.

Pokrijte testo krpom i ostavite da naraste 45–60 minuta, dok se ne udvostruči.

Kada je testo spremno, premažite ruke uljem i kidajte manje komade. Svaki komad lagano razvucite prstima – mekike ne treba razvlačiti oklagijom jer tako ostaju meke iznutra, a hrskave spolja.

U dubok tiganj sipajte ulje i zagrejte ga dobro. Mekike spuštajte pažljivo, pržite sa obe strane dok ne porumene, pa vadite na papir da upije višak masnoće.

Kako da budu mekane kao iz pekare?

✔ Ostavite testo da dobro naraste – u tome je tajna vazdušnosti.

✔ Ne preterujte sa brašnom. Mekike su najbolje kada je testo mekše.
✔ Ulje mora biti dobro zagrejano – tako će se podići i biće rupičaste iznutra.
✔ Ne pritiskajte ih tokom prženja.

Posne mekike se sjajno slažu sa:

posnim ajvarom, pindžurom ili maslinovim uljem i belim lukom

džemom od šljiva, kajsija ili šumskog voća

šećerom u prahu za brzo, slatko posluženje

posnim namazima i salatama

Topla mekika i dobra šolja čaja ili kafe – ima li lepšeg doručka za hladno jutro? Ovaj recept je jednostavan, brz i uvek uspešan, a mekike će vam biti meke, šupljikave i mirisne, baš kao iz pekare.

BONUS VIDEO:

Imate komentar?

Ukoliko želite da ostavite komentar, kliknite na dugme.

Ostavi komentar

Ostavite komentar

Komentari

Pročitaj komentare (0)