
NAJBOLJI KISELI KRASTAVCI ZA ZIMNICU Tri prosta i proverena načina da vam uspeju
11.09.2025. 11:02

Shutterstock
Kad krene jesen, svaka domaćica zna – red je da se zavrnu rukavi i spreme krastavci za zimnicu. Oni su nezaobilazni na svakoj trpezi: uz pasulj, pečenje, a bogami i kao meze kad se skupi društvo. Donosimo tri načina, narodski rečeno, pa birajte koji vam najviše leži.
1. Kiseli krastavci na klasičan način – sa sirćetom
Ovo je najpoznatiji i najjednostavniji recept.
Šta treba:
kilogram sitnih krastavčića
1 litar vode
250 ml alkoholnog sirćeta
kašika soli
kašika šećera
nekoliko zrna bibera, par listova lovora i grančica kopra
Kako se radi:
U proključalu vodu sipate so, šećer i sirće. Krastavce složite u tegle, dodate biber, lovor i kopar, pa sve prelijete vrelim presolcem. Zatvorite i okrenete teglu naopako da se vakumira. Gotovo – stoje celu zimu.
2. Kiseli krastavci bez kuvanja – „hladni“ recept
Ovo je stari trik naših baka, kad ne vole da se muče sa šporetom.
Šta treba:
krastavci
voda
so
beli luk, biber, mirođija ili list višnje po želji
Kako se radi:
Na litar vode ide jedna kašika soli. Krastavci se poređaju u bure ili veliku teglu, dodaju začini i preliju slanom vodom. Ne kuva se ništa. Samo poklopite i ostavite da odstoji. Posle desetak dana već možete da probate – biće hrskavi i blago kiselkasti, baš kao što treba.
3. Kiseli krastavci u medu i sirćetu – za sladokusce
Ovo je modernija varijanta, ali sve više domaćica je koristi jer krastavci dobiju posebnu aromu.
Šta treba:
krastavci
1 litar vode
200 ml sirćeta
3 kašike meda (može i šećer ako nemate)
kašika soli
malo bibera u zrnu i nekoliko čenova belog luka


KOLAČ KOJI JE OBOŽAVALA JOVANKA BROZ Recept za nežnu "Belu pahulju"
Ovaj nežni kolač, pun mlečnog fila i ukrašen šlagom i čokoladom, i danas budi nostalgiju i podseća na prave domaćinske trpeze.
12:41 5 d 10.09.2025
Milica MaksimovićKako se radi:
Vodu, sirće, med i so prokuvate. Krastavce složite u tegle, ubacite beli luk i biber, pa prelijete vrućim presolcem. Tegle zatvorite, pokrijete krpom i ostavite da se hlade. Ovi krastavci budu malo blaži, prijatno slatkasti i odlični uz pečenje.
BONUS VIDEO:
Imate komentar?
Ukoliko želite da ostavite komentar, kliknite na dugme.
Ostavi komentar