NAJBOLJI KISELI KRASTAVCI ZA ZIMNICU Tri prosta i proverena načina da vam uspeju

Milica Maksimović

11.09.2025. 11:02

NAJBOLJI KISELI KRASTAVCI ZA ZIMNICU Tri prosta i proverena načina da vam uspeju

Shutterstock

Kad krene jesen, svaka domaćica zna – red je da se zavrnu rukavi i spreme krastavci za zimnicu. Oni su nezaobilazni na svakoj trpezi: uz pasulj, pečenje, a bogami i kao meze kad se skupi društvo. Donosimo tri načina, narodski rečeno, pa birajte koji vam najviše leži.

Shutterstock

1. Kiseli krastavci na klasičan način – sa sirćetom

Ovo je najpoznatiji i najjednostavniji recept.

Šta treba:

kilogram sitnih krastavčića

1 litar vode

250 ml alkoholnog sirćeta

kašika soli

kašika šećera

nekoliko zrna bibera, par listova lovora i grančica kopra

Kako se radi:
U proključalu vodu sipate so, šećer i sirće. Krastavce složite u tegle, dodate biber, lovor i kopar, pa sve prelijete vrelim presolcem. Zatvorite i okrenete teglu naopako da se vakumira. Gotovo – stoje celu zimu.

Shutterstock

2. Kiseli krastavci bez kuvanja – „hladni“ recept

Ovo je stari trik naših baka, kad ne vole da se muče sa šporetom.

Šta treba:

krastavci

voda

so

beli luk, biber, mirođija ili list višnje po želji

Kako se radi:
Na litar vode ide jedna kašika soli. Krastavci se poređaju u bure ili veliku teglu, dodaju začini i preliju slanom vodom. Ne kuva se ništa. Samo poklopite i ostavite da odstoji. Posle desetak dana već možete da probate – biće hrskavi i blago kiselkasti, baš kao što treba.

Shutterstock

3. Kiseli krastavci u medu i sirćetu – za sladokusce

Ovo je modernija varijanta, ali sve više domaćica je koristi jer krastavci dobiju posebnu aromu.

Šta treba:

krastavci

1 litar vode

200 ml sirćeta

3 kašike meda (može i šećer ako nemate)

kašika soli

malo bibera u zrnu i nekoliko čenova belog luka

Kako se radi:
Vodu, sirće, med i so prokuvate. Krastavce složite u tegle, ubacite beli luk i biber, pa prelijete vrućim presolcem. Tegle zatvorite, pokrijete krpom i ostavite da se hlade. Ovi krastavci budu malo blaži, prijatno slatkasti i odlični uz pečenje.

BONUS VIDEO:

Imate komentar?

Ukoliko želite da ostavite komentar, kliknite na dugme.

Ostavi komentar

Ostavite komentar

Komentari

Pročitaj komentare (0)