RASKOŠNA VIKEND ČOKOLADNA TORTA BEZ BRAŠNA Savršeno kremasta i prirodno bez glutena!

Spolja blago hrskava, iznutra mekana i kremasta.

Milica Maksimović

05.12.2025. 12:30

RASKOŠNA VIKEND ČOKOLADNA TORTA BEZ BRAŠNA Savršeno kremasta i prirodno bez glutena!

Freepik.com

Ako ste od onih koji veruju da čokolade nikad nije dovoljno – onda je ova torta odgovor na sve vaše želje. Gusta, raskošna, sočna i potpuno bez brašna, što je čini prirodno bezglutenskom, ova poslastica je idealna kada želite desert koji izgleda luksuzno, a priprema se jednostavno.

Spolja blago hrskava, iznutra mekana i kremasta – ova torta podseća na najfiniji brownie, samo još čokoladniji.

Potrebni sastojci:

250 g tamne čokolade

125 g putera

175 g svetlog smeđeg šećera

1 kašika ekstrakta vanile

½ kašičice morske soli

1 kašičica instant kafe

4 jajeta

50 g kakao praha

50 g kakao praha za dekoraciju

Freepik.com

Kako se sprema ova čokoladna divota:

Pripremite osnovu

Otopite tamnu čokoladu i puter – na pari ili kratko u mikrotalasnoj. Mešajte dok smesa ne postane glatka. Dodajte šećer, vanilu, so i instant kafu. Sve dobro sjedinite.

Dodajte jaja i kakao
Umutite 4 jajeta, dodajte kakao prah i umešajte u čokoladnu smesu. Mešajte samo dok se sve lepo ne poveže.

Pečenje
Rernu zagrejte na 180°C (160°C ako imate ventilator).
Kalup od 20 cm obložite papirom za pečenje i sipajte smesu.
Pecite 25–30 minuta.

Hlađenje

Ostavite tortu da se ohladi najmanje 10 minuta u kalupu, pa pažljivo prođite nožem oko ivica da se ne zalepi. Možete je poslužiti mlaku ili potpuno hladnu.

Kako je poslužiti?

Najlepša je uz: sveže voće (maline, jagode, borovnice), šlag ili tučenu pavlaku, malo kakao praha posutog preko. Mali saveti za veliki rezultat: Torta je gusta, bogata i podseća na brownie – samo još čokoladniji i kremastiji. Najbolja je istog dana, ali se može čuvati u frižideru 3–4 dana. Instant kafa ne daje ukus kafe – samo pojačava čokoladu.

BONUS VIDEO:

Imate komentar?

Ukoliko želite da ostavite komentar, kliknite na dugme.

Ostavi komentar

Ostavite komentar

Komentari

Pročitaj komentare (0)