RASKOŠNA VIKEND ČOKOLADNA TORTA BEZ BRAŠNA Savršeno kremasta i prirodno bez glutena!
Spolja blago hrskava, iznutra mekana i kremasta.
05.12.2025. 12:30
Freepik.com
Ako ste od onih koji veruju da čokolade nikad nije dovoljno – onda je ova torta odgovor na sve vaše želje. Gusta, raskošna, sočna i potpuno bez brašna, što je čini prirodno bezglutenskom, ova poslastica je idealna kada želite desert koji izgleda luksuzno, a priprema se jednostavno.
Spolja blago hrskava, iznutra mekana i kremasta – ova torta podseća na najfiniji brownie, samo još čokoladniji.
Potrebni sastojci:
250 g tamne čokolade
125 g putera
175 g svetlog smeđeg šećera
1 kašika ekstrakta vanile
½ kašičice morske soli
1 kašičica instant kafe
4 jajeta
50 g kakao praha
50 g kakao praha za dekoraciju
Kako se sprema ova čokoladna divota:
Pripremite osnovu
Dodajte jaja i kakao
Umutite 4 jajeta, dodajte kakao prah i umešajte u čokoladnu smesu. Mešajte samo dok se sve lepo ne poveže.
Pečenje
Rernu zagrejte na 180°C (160°C ako imate ventilator).
Kalup od 20 cm obložite papirom za pečenje i sipajte smesu.
Pecite 25–30 minuta.
Hlađenje
Kako je poslužiti?
Najlepša je uz: sveže voće (maline, jagode, borovnice), šlag ili tučenu pavlaku, malo kakao praha posutog preko. Mali saveti za veliki rezultat: Torta je gusta, bogata i podseća na brownie – samo još čokoladniji i kremastiji. Najbolja je istog dana, ali se može čuvati u frižideru 3–4 dana. Instant kafa ne daje ukus kafe – samo pojačava čokoladu.
BONUS VIDEO:
Imate komentar?
Ukoliko želite da ostavite komentar, kliknite na dugme.
Ostavi komentar