KAKO JE ANICA RAZLISTALA KUPUS Ako želite sarmu odmah, svežu glavicu pretvorite u gotove liske za savijanje (VIDEO/FOTO)
08.11.2025. 09:00
K1info
Znate onaj osećaj - kada vas želja za nečim udari tako jako da ne možete da mislite ni o čemu drugom? Tako se i meni, jednog jutra, javila žudnja za sarmom.
Problem? Nikada je nisam pravila, a nemam ni kiseli kupus.
Kao i uvek, rešenje sam potražila kod majke. Na njeno praktično pitanje: "Zašto ne kupiš gotovu, ili odeš u kafanu da jedeš kao gospođa?", dobila je iskren odgovor: "To nije to! Nije onaj ukus, nije onaj miris kada zacvrči sarmica na našem šporetu, nije ista toplina."
Razmišljala sam: "Saviću je ja, nije to neka nauka sigurno. Samo kiseli kupus nemam, a da ga kupim neću!"
Te glavice iz prodavnice su uvek previše kisele i redovno mi pokvare ceo užitak. Ne želim oštru kiselost, želim onu blagu, domaću.
I onda je usledilo majčino spasonosno rešenje: "Pa možeš da razlistaš svežu glavicu kupusa, i za par dana imaćeš liske spremne za sarmu! Nije to teško, dođi, pokazaću ti."
Sva srećna zbog tako jednostavnog, a genijalnog trika, kupujem glavicu kupusa i pravac kod mame!
Misija razlistavanja svežeg kupusa može da počne.
Ispostavilo se da je ceo postupak izuzetno jednostavan. Potrebna vam je velika šerpa, voda i ravna kašika soli.
Spremite kupus
Sa glavice skinite prve, spoljne liske ako su oštećene. Izdubite sredinu korena i odstranite one debele delove koji drže liske. Posoljenu vodu stavite da proključa.
Vrtite kupus u krug
U sredinu glavice zabodite viljušku. Tako pripremljen kupus, držeći za viljušku, stavite u ključalu vodu, pa okrećite u krug. Posle samo par minuta, liske će same početi da omekšavaju i odvajaju se od glavice.
Posle samo minut, dva izvadite ih iz šerpe i ređajte u kofu ili vanglu. Složite i pritisnite nečim teškim npr. tanjirom i teglom. Mama i ja smo na tanjir stavile vanglicu sa vodom.
Prelijte
Kada se voda u kojoj ste vrteli kupus, prohladila do mlakog, prelijte njome liske u vangli. Ostavite da odstoji.
Tajming za savršeni ukus
Imajte na umu da odmah posle ovog postupka možete saviti sarmu, ali tada kupus nema kiselinu. To vam je ona sarma od slatkog kupusa. Ali, ako ste ipak za malo kiseliju varijantu, prilikom kuvanja u šerpu možete dodajte malo sirćeta.
Mi u kući volimo kada kupus ipak malo odstoji, a savršen tajming moje mame je 10 dana! Tada liske kupusa dobiju idealnu reskost, malu kiselinu i slanoću. Upravo onako kako treba.
Ovo je idealan trik za sve domaćice koje žele odmah da saviju sarmu, a da pritom ne ostavljaju bure kiselog kupusa ili kupuju gotove kisele glavice.
A šta bi sa mojom sarmom? Savila sam i nju, uz mnogo truda, muke i napora. Ako vam još kažem da sam koristila lenjir kao Mira Furlan u filmu "Video jela, zelen bor" - sve će vam biti jasno.
Ali, priču o tome ćemo ostaviti za neki sledeći recept.
KAKO JE ANICA NAPRAVILA KIKIRIKI NAMAZ - ČITAJTE OVDE!
KAKO JE ANICA NAPRAVILA AJVAR - ČITAJTE OVDE!
KAKO JE ANICA NAPRAVILA ŠARENI SLANI ROLAT - ČITAJTE OVDE!
KAKO JE ANICA NAPRAVILA PUSLICU - ČITAJTE OVDE!
Bonus video:
Imate komentar?
Ukoliko želite da ostavite komentar, kliknite na dugme.
Ostavi komentar