
NAPOLEON TORTA Savršena poslastica za proslavu polaska u školu!
Napoleon torta je spoj tradicije i svečanosti, a baš takav treba da bude i prvi dan škole – sladak, poseban i za pamćenje.
17:10 43 d 29.08.2025
K1info11.10.2025. 11:51
K1info/Anica Ninković
Dođe i taj 8. oktobar - Žil Kanov prvi rođendan i htela, ne htela, kuća će da bude puna gostiju. Red je da ih počastim nečim. U moru recepata za brze torte, bez uključivanja rerne meni se jede neka starinska, domaća, koja miriše na detinjstvo.
Znam, napraviću puslicu, po baba Taninom receptu. Niko je nije pravio bolje od nje.
- Ne možeš ti to, šam treba dobro da se izmuti, baba je to pekla u smederevcu nekada, moraš da znaš kada koru da izvadiš iz rerne. Bolje kupi tortu, da se ne mučiš - rekoše mi oni koji su znali poslastičarsko umeće moje babe.
NAPOLEON TORTA Savršena poslastica za proslavu polaska u školu!
Napoleon torta je spoj tradicije i svečanosti, a baš takav treba da bude i prvi dan škole – sladak, poseban i za pamćenje.
17:10 43 d 29.08.2025
K1infoRAFAELO TORTA PRAVA BELA KRALJICA Nežnog ukusa, topi se u ustima – bez pečenja i previše muke
Otkrijte kako lako napraviti Rafaelo tortu kod kuće uz ovaj jednostavan recept.
13:22 71 d 01.08.2025
K1infoMeni proradi inat, ma hajde da napravim puslicu, šta to može da bude teško?
E pa, ispostavilo se - SVE.
Kora
12 beanaca, pola kilograma šećera, 1 kašika sirćeta – peći sat i po na 150 stepeni.
Fil
12 žumanaca, 6 kašika šećera, 2 pudinga, 4 kašike brašna, litar mleka. Skuvati, a kad se prohladi dodati jedan margarin i malo šlaga.
Popariti orahe u mleku i na kraju šlag.
Čitam recept, razdvajam belanca i žumanca, pa krećem da mutim šam. Mutim, mutim i mutim, a ruka desna, da nije razrađena od prošlonedeljnog mešanja ajvara, čini mi se, otpala bi. Kako je Anica napravila ajvar - čitajte OVDE.
Belanca neće da se umute, šećer škripi, a mačak beži ispod stola, jer je već treći put čuo ono poznato „Joj, majko moja.“
I zaista sam je zvala, bar pet puta u pola sata, da je pitam zašto belanca neće lepo da se razdvoje od žumanaca, kada da stavim sirće u šam, da li on mora da bude čvrst, kako da poparim orahe, kako se pravi žuti fil?
Smučilo se i meni da je stalno zivkam, ali znate kako je kada nešto pravite prvi put.
Konačno, kora ode u rernu, ali naraste više nego što je planirano. Penje se, širi se, izlazi iz pleha, preti da zauzme rernu.
Šta je ovo, pa nisam pravila hleb? Opet zovem mamu: "Jel normalno da kora tako raste?"
Samo ne otvaraj rernu i ništa ne brini, reče mi ona, a ja se bacih na pravljenje žutog i fila od oraha.
Kora je pečena, a za divno čudo ispala je baš onako kako treba.
Mutim šlag i hajde da filujem tortu.
Kora, žuti fil, orasi, pa šlag, ili kora, orasi, žuti fil, šlag? Gledam recept, a redosled - NE PIŠE!
Mamu zovem opet, a ona se ne javlja na telefon. Šta sad da radim? Idem logikom, na koru mažem žuti fil, orahe, pa šlag.
Puslica gotova, a moje zadovoljstvo i ushićenje prekida telefon. Mama je. Idu prvo orasi, pa žuti fil!
Ja već besnim, a ona mrtva hladna: "Kako nisi redosled pogledala na internetu?"
Gde da gledam, pa baba Tana nije imala internet!
Ispostavilo se na kraju da puslici pogrešno mazanje filova ništa nije naškodilo, gosti to čak ni primetili nisu, a tražili su i parče više.
Od torte je ostalo tek toliko da mami pošaljem malo, ipak se ona najviše namučila.
Moja prva puslica, slatka, mala, obrnuta i potpuno autentična.
A Žil Kan, dobio je i on torticu, ali za mace, ipak je trebalo da "duva" svoju prvu svećicu.
Bonus video:
Imate komentar?
Ukoliko želite da ostavite komentar, kliknite na dugme.
Ostavi komentar