KAKO JE ANICA NAPRAVILA AJVAR Pet sati borbe na smederevcu, ali vredelo je svake tegle (FOTO/VIDEO)

Anica Ninković

04.10.2025. 12:15

KAKO JE ANICA NAPRAVILA AJVAR Pet sati borbe na smederevcu, ali vredelo je svake tegle (FOTO/VIDEO)

K1info/Anica Ninković

Stigla je jesen, vreme kada se sprema zimnica i već uveliko na sve strane mirišu pečene paprike. Iako nisam neki ljubitelj ove cenjene povrćke, stomak na miris iz komšiluka nije ostao ravnodušan.

Moram spremiti ajvar, sigurno nije toliko teško. A na ono moje: “Mama spremamo ajvar” dobila sam komentar: “Pa zar ti nije lakše da kupiš sebi jednu teglu kad ti se jede, kao prava gospođa?”

Zna majka koliko tu posla ima. 

Prvi korak u mojoj avanturi je kupovina paprike, a prodavac se krstio koliko sam ih natovarila, mislio čovek da otvaram fabriku. 

Donesem ih kući, pa redom na vatru. Ceo komšiluk je znao šta radim, jer miris se širio do treće ulice. 

Pečena paprika mora da prenoći, a ajvar avantura nastavila se i sledeći dan.

K1info/Anica Ninković

Sutradan "Jovo nanovo". Krećem da ljuštim - ruke i nokti crveni, kuhinja prljava, kao horor film. Dosadan posao, ali ja strpljivo, paprika po paprika, sve dok nisam postala pravi majstor za skidanje kožice.

Sva sreća što danas postoje moderni kućni aparati, pa je mašinu za mlevenje zamenio multipraktik.

Paprika samlevena, a recept za ajvar nemam.

Razmišljam, ulje, so, šećer i sirće sipaću “od oka” i po ukusu. Količina velika, pržiće se bar dva dana. Već sam premorena, al neću mami da priznam, bolje da sam kupila jednu teglu.

A tek onda je nastala prava borba na smederevcu. Vatra pucketa, ajvar krčka, a ja ga mešam, mešam, mešam.

K1info/Anica Ninković

Za desnu ruku nema bolje teretane.

Posle pet sati, dno šerpe se već vidi kada povučem varjačom - ajvar je kuvan.

Sipam u tegle, pa u dunst da prenoći. Ali tu posao nije gotov, ostale su velike šerpe, sudovi, šporet, sve to treba oprati i raskloniti.

Dan posle, umor je savladao moje telo, čini mi se sve me kosti bole, ali ponosno gledam u svaku teglu. Njegov ukus pobio je sve mamine komentare, ne postoji ništa bolje od domaćeg ajvara.

Tri dana posla, ali vredelo je svake tegle! Vaša Anica, komšinica, domaćica i ajvar avanturista.

KAKO JE AJVAR DOBIO IME - ČITAJTE OVDE!

STARINSKI RECEPT ZA AJVAR IZ 1915. GODINE PODELIO DOMAĆICE!

Bonus video:

Imate komentar?

Ukoliko želite da ostavite komentar, kliknite na dugme.

Ostavi komentar

Ostavite komentar

Komentari

Pročitaj komentare (0)