KAKO JE ANICA NAPRAVILA ŠARENI SLANI ROLAT Jedna kora u tri boje, pravi užitak za nepca (FOTO/VIDEO)

Anica Ninković

18.10.2025. 09:00

KAKO JE ANICA NAPRAVILA ŠARENI SLANI ROLAT Jedna kora u tri boje, pravi užitak za nepca (FOTO/VIDEO)

K1info/Anica Ninković

Dođu mi ponekad takvi trenuci kada poželim da sebe i ukućane počastim nečim lepim, domaćim i pomalo posebnim - onako da zamiriše cela kuća i da dobijem koju reč hvale.

Tako je bilo i ovog puta - nešto mi se prijelo slano, baš rolat. Znate one fine žute, zelene ili crvene, najlepše ukrase slavske trpeze, koje gosti sažaljivo gledaju - uzeli bi još jedno parče, ali ih je sramota.

Rekoh sebi: nemam povod, ali napraviću rolat! Pitanje je samo - koji?

Onaj zeleni sa spanaćem, crveni s ajvarom, ili možda klasični žuti? Ma, zašto da biram kad mogu sva tri!

Napraviću šareni rolat, jedna kora u tri boje!

K1info/Anica Ninković

Slani rolat

Kora

Umutiti 6 belanaca, pa postepeno dodati 6 žumanaca, 2 kašike ulja, 1 kašičicu soli, 200 mililitara jogurta, 6 kašika brašna i 1 prašak za pecivo.

Izliti u pleh i peći u zagrejenoj rerni na 180 stepeni 15 minuta.

Pečenu koru urolati u vlažnu krpu i ostaviti da se prohladi. 

Fil za mazanje rolata

Izmešati 150 gr. feta sira, šunku, krastavčiće i pavlaku po ukusu.

Koru nafilovati, urolati i ostaviti da se ohladi.

Čitam recept za klasičan rolat koji uvek pravim i rešim da testo za koru podelim na tri dela: jedan ostavim prazan, u drugi dodam spanać, a u treći ajvar - pa kako ispadne.

Tako je i bilo. Najveći problem bio mi je da sve to lepo izlijem u jedan pleh, ali uspela sam bez poteškoća - samo je važno biti brz.

Usput, da napomenem - jako je važno da se kora posle pečenja pokrije mokrom krpom, urola i tako ohladi pre filovanja. U suprotnom se osuši i puca prilikom savijanja.

A što se nadeva tiče, ne bih ja bila Anica da nisam nešto uradila po svom!

Pečenica, zimska salama, slaninica, pavlaka, krem sir, majonez, krastavičići, so i biber - sve sam to lepo pomešala u vangli i nanela na koru.

Zatim sam rolat ponovo urolala, ostavila da se ohladi, pa ga posle tri sata isekla i servirala.

- Danas rolat? Pa zar je moguće da opet imamo goste - uzviknuše ukućani razočarano u glas.

Razočarah se i ja, jer hvala izostade. Nema gostiju, ali red je da ponekad pružimo užitak i sopstvenim nepcima.

KAKO JE ANICA NAPRAVILA PUSLICU - ČITAJTE OVDE!

KAKO JE ANICA NAPRAVILA AJVAR - ČITAJTE OVDE!

Bonus video:

Imate komentar?

Ukoliko želite da ostavite komentar, kliknite na dugme.

Ostavi komentar

Ostavite komentar

Komentari

Pročitaj komentare (0)