 
        SLAVSKI STO PUN, STOMAK JOŠ PUNIJI Trikovi da se ne prejedete i narodni lekovi ako preterate
Dobra vest je da se možemo lepo počastiti bez prejedanja, a i da postoji spas ako smo ipak preterali
16:20 3 d 27.10.2025
Milica Maksimović28.10.2025. 07:41
 
            Shutterstock
Ovo doba godine pogoduje virusima, pa gotovo da nema ni odrasle osobe ni deteta koje ne kašlje. Ako niste ljubitelj kupovnih sirupa, vreme je da se prisetite starih recepata iz domaće radinosti.
                
                
                                    
                                    
                                                Naravno, ako kašalj potraje ili je praćen temperaturom, obavezno se obratite lekaru kako bi se utvrdilo da li je uzrok virus ili bakterija.
                
                
                
                                
                                                
                
                
                
                                                
                
                
                
                                                
Propržite crni luk na malo masti (pazite da ne zagori) i dok je smesa još topla, stavite je u gazu i pravite obloge na grudima. Ove obloge omekšavaju tvrdi šlajm i olakšavaju disanje.
Oljuštite nekoliko glavica crnog luka, operite i prokuvajte ljuske u šerpi sa vodom. Kada voda proključa, poklopite i ostavite da odstoji. Pijte ovaj čaj nekoliko puta dnevno – odličan je za izbacivanje šlajma i smirivanje kašlja.
 
                
                
                
                                                
                
                
                
                                                                    Operite pomorandžu, isecite je na kockice sa sve korom, pa stavite u šerpu sa litrom vode i dve kašike šećera. Kuvajte na tihoj vatri pola sata, dok se smesa ne zgusne. Kad se ohladi, dobijeni sirup pijte po jednu kašiku svaki put kad osetite nadražaj na kašalj.
Iseckajte dva do tri suva lista lovora i prokuvajte ih u četvrt litra vode. Poklopite i ostavite da odstoji desetak minuta. Čaj možete zasladiti medom ili dodati malo limuna, ali nikako ne dodajte med dok je čaj vruć, jer će izgubiti svoja lekovita svojstva. Ovaj čaj je posebno koristan kod bronhitisa i teškog šlajma, pijte ga dva do tri puta dnevno.
                
                
                                    
                                    
                                
                                                
                
                
                
                                                
                
                
                
                                                 
                
                
                
                                                
                
                
                
                                                                    
Postoje dve verzije ovog narodnog leka: Prva – karamelizujte šećer na tihoj vatri, pa dodajte malo vode i kuvajte dok se ne rastvori. Druga – isti postupak, ali umesto vode dodajte mleko. Pijte dva do tri puta dnevno – pomaže kod suvog kašlja i izbacivanja šlajma.
Pomešajte kašiku meda sa kašičicom instant kafe i mešajte dok ne dobijete kremastu smesu. Pojedite jednu kašičicu, a zatim popijte čašu mlake vode. Koristite ovaj lek tri puta dnevno, dok kašalj ne prestane.
                
                
                                    
                                    
                                
                                                
                
                
                
                                                
                
                
                
                                                 
                
                
                
                                                
                
                
                
                                                                    
Pomešajte dve kašike maslinovog ulja, dve kašike limunovog soka, dve kašike vode i kašiku meda.
                
                
                                    
                                    
                                                Smesu blago zagrejte i pijte ujutru i uveče. Ova kombinacija umiruje grlo, smiruje nadražaj i pomaže iskašljavanje.
                
                
                
                                
                                                
                
                
                
                                                
                
                
                
                                                
Čaj od svežeg đumbira sa kašičicom meda pomaže kod iskašljavanja, jača imunitet i smiruje upalu grla.
                
                
                                    
                                            
                                            
 
        SLAVSKI STO PUN, STOMAK JOŠ PUNIJI Trikovi da se ne prejedete i narodni lekovi ako preterate
Dobra vest je da se možemo lepo počastiti bez prejedanja, a i da postoji spas ako smo ipak preterali
16:20 3 d 27.10.2025
Milica Maksimović 
        JEDINI HLEB KOJI VREDI JESTI Šta nutricionisti stvarno preporučuju
12:10 3 d 27.10.2025
Teodora VojinovićZaključak
Kašalj ne bira ni godište ni vreme – ali narodni lekovi i dalje dokazuju svoju moć. Ukoliko se simptomi ne povuku, važno je da ne odlažete posetu lekaru. A dok čekate pregled – čaj od luka, lovorov list i malo meda mogu učiniti pravo malo čudo.
BONUS VIDEO:
 
         
        SUTRA UJUTRU IZGOVORITE OVE REČI I DESIĆE SE ČUDO Evo šta kažu narodna verovanja na Svetog Luku!
Prema starom običaju, odmah po ustajanju treba izgovoriti kratku molitvu Svetom Luki.
18:00 9 h 30.10.2025
Milica Maksimović 
        SLAVSKA SVEĆA NAKON SLAVE Kako je čuvati i ugasiti po tradiciji
16:45 10 h 30.10.2025
Teodora Vojinović 
        ZDRAVA POSLASTICA ZA PSA Domaći keksići od samo tri sastojka
16:10 11 h 30.10.2025
Teodora Vojinović 
        TRI POSNE PAŠTETE KOJE ODUŠEVLJAVAJU Brze i ukusne za slavsku trpezu!
15:14 12 h 30.10.2025
Teodora Vojinović 
        
Imate komentar?
Ukoliko želite da ostavite komentar, kliknite na dugme.
Ostavi komentar