SLAVSKI STO PUN, STOMAK JOŠ PUNIJI Trikovi da se ne prejedete i narodni lekovi ako preterate
Dobra vest je da se možemo lepo počastiti bez prejedanja, a i da postoji spas ako smo ipak preterali
16:20 50 d 27.10.2025
Milica Maksimović28.10.2025. 07:41
Shutterstock
Ovo doba godine pogoduje virusima, pa gotovo da nema ni odrasle osobe ni deteta koje ne kašlje. Ako niste ljubitelj kupovnih sirupa, vreme je da se prisetite starih recepata iz domaće radinosti.
Naravno, ako kašalj potraje ili je praćen temperaturom, obavezno se obratite lekaru kako bi se utvrdilo da li je uzrok virus ili bakterija.
Propržite crni luk na malo masti (pazite da ne zagori) i dok je smesa još topla, stavite je u gazu i pravite obloge na grudima. Ove obloge omekšavaju tvrdi šlajm i olakšavaju disanje.
Oljuštite nekoliko glavica crnog luka, operite i prokuvajte ljuske u šerpi sa vodom. Kada voda proključa, poklopite i ostavite da odstoji. Pijte ovaj čaj nekoliko puta dnevno – odličan je za izbacivanje šlajma i smirivanje kašlja.
Operite pomorandžu, isecite je na kockice sa sve korom, pa stavite u šerpu sa litrom vode i dve kašike šećera. Kuvajte na tihoj vatri pola sata, dok se smesa ne zgusne. Kad se ohladi, dobijeni sirup pijte po jednu kašiku svaki put kad osetite nadražaj na kašalj.
Iseckajte dva do tri suva lista lovora i prokuvajte ih u četvrt litra vode. Poklopite i ostavite da odstoji desetak minuta. Čaj možete zasladiti medom ili dodati malo limuna, ali nikako ne dodajte med dok je čaj vruć, jer će izgubiti svoja lekovita svojstva. Ovaj čaj je posebno koristan kod bronhitisa i teškog šlajma, pijte ga dva do tri puta dnevno.
Postoje dve verzije ovog narodnog leka: Prva – karamelizujte šećer na tihoj vatri, pa dodajte malo vode i kuvajte dok se ne rastvori. Druga – isti postupak, ali umesto vode dodajte mleko. Pijte dva do tri puta dnevno – pomaže kod suvog kašlja i izbacivanja šlajma.
Pomešajte kašiku meda sa kašičicom instant kafe i mešajte dok ne dobijete kremastu smesu. Pojedite jednu kašičicu, a zatim popijte čašu mlake vode. Koristite ovaj lek tri puta dnevno, dok kašalj ne prestane.
Pomešajte dve kašike maslinovog ulja, dve kašike limunovog soka, dve kašike vode i kašiku meda.
Smesu blago zagrejte i pijte ujutru i uveče. Ova kombinacija umiruje grlo, smiruje nadražaj i pomaže iskašljavanje.
Čaj od svežeg đumbira sa kašičicom meda pomaže kod iskašljavanja, jača imunitet i smiruje upalu grla.
SLAVSKI STO PUN, STOMAK JOŠ PUNIJI Trikovi da se ne prejedete i narodni lekovi ako preterate
Dobra vest je da se možemo lepo počastiti bez prejedanja, a i da postoji spas ako smo ipak preterali
16:20 50 d 27.10.2025
Milica Maksimović
JEDINI HLEB KOJI VREDI JESTI Šta nutricionisti stvarno preporučuju
12:10 50 d 27.10.2025
Teodora VojinovićZaključak
Kašalj ne bira ni godište ni vreme – ali narodni lekovi i dalje dokazuju svoju moć. Ukoliko se simptomi ne povuku, važno je da ne odlažete posetu lekaru. A dok čekate pregled – čaj od luka, lovorov list i malo meda mogu učiniti pravo malo čudo.
BONUS VIDEO:
BOLOVI U ZGLOBOVIMA ZIMI Zašto su jači i kako da ih ublažite - sve što treba da znate
Velika analiza više naučnih studija pokazala je jasnu povezanost između vremenskih prilika i jačine bolova.
09:30 1 d 15.12.2025
Milica Maksimović
NARODNI LEK ZA KAŠALJ OD CRNOG LUKA I MEDA Proveren recept koji pomaže generacijama!
Ovaj prirodni sirup koristile su naše bake i mame.
07:36 1 d 15.12.2025
Milica Maksimović
EVO KOJU ČORBU JE TESLA JEO GOTOVO SVAKI DAN Smatrao ju je eliksirom zdravlja!
Danas se ova čorba često opisuje kao pravi prirodni eliksir zdravlja.
17:11 15 min 16.12.2025
Teodora Vojinović
VELIKI GODIŠNJI HOROSKOP ZA OVNA 2026: Godina u kojoj se lome stare priče i počinje novo poglavlje
Ovo je godina u kojoj Ovan prestaje da se dokazuje drugima i konačno počinje da živi po sopstvenim pravilima.
15:30 1 h 16.12.2025
Milica Maksimović
4 RAZLOGA ZAŠTO KUĆA IMA USTAJALI MIRIS Kako da se rešite onog „podrumskog” mirisa jednom zauvek
Stručnjaci za čišćenje upozoravaju da ustajali mirisi nisu samo estetski problem, već mogu uticati i na zdravlje.
15:10 2 h 16.12.2025
Milica Maksimović
PASTRMKA KAKVU DOMAĆICE NAJVIŠE VOLE Laka priprema, bogata marinada i ukus za svaku slavsku trpezu
Ovo je recept koji domaćice rado čuvaju – jer uvek uspe.
14:10 3 h 16.12.2025
Milica Maksimović
Imate komentar?
Ukoliko želite da ostavite komentar, kliknite na dugme.
Ostavi komentar