SLAVSKI STO PUN, STOMAK JOŠ PUNIJI Trikovi da se ne prejedete i narodni lekovi ako preterate

Dobra vest je da se možemo lepo počastiti bez prejedanja, a i da postoji spas ako smo ipak preterali

Milica Maksimović

27.10.2025. 16:20

SLAVSKI STO PUN, STOMAK JOŠ PUNIJI Trikovi da se ne prejedete i narodni lekovi ako preterate

Shutterstock

Sezona slava i porodičnih okupljanja donosi ono što najviše volimo – dobru hranu, smeh i društvo. Ali uz sve te đakonije na stolu, teško je ostati umerene ruke i praznog tanjira.
Od ruske salate i pečenja do kolača i vina, granica između „samo da probam“ i „ne mogu više da dišem“ često nestane već na pola ručka.
Dobra vest je da se možemo lepo počastiti bez prejedanja, a i da postoji spas ako smo ipak preterali.

1. Prva porcija je ključna

Na slavama je teško odoleti svemu što se nudi, ali prva porcija odlučuje sve. Ako na tanjir stavite previše hrane, mozak neće ni stići da javi da je stomak pun. Zato počnite skromno. Stavite manje, jedite polako, i ako ste i dalje gladni – uvek možete dodati.

Shutterstock

2. Jedi polako – i uživaj

Sitost ne dolazi odmah. Mozgu treba oko 15 minuta da shvati da ste siti. Ako jedete brzo, poješćete više nego što vam treba. Zato ne žurite. Uživajte u svakom zalogaju, popričajte s društvom, i neka jelo traje. I nije sramota ostaviti nešto u tanjiru – sramota je ako posle ne možete da ustanete od stola.

3. Pijte pametno

Tokom slavlja, voda je vaš najbolji saveznik. Gazirani sokovi i alkohol dodatno opterećuju želudac i pojačavaju osećaj nadutosti. Umesto toga, pijte vodu između jela, a posle ručka čaj od nane ili toplu vodu s limunom – to pomaže varenju i ublažava osećaj težine.

Freepik.com

4. Ako ste se ipak prejeli – evo kako da pomognete sebi

Dešava se svima. Niko ne može odoleti punjenoj paprici, sarmi ili pečenju „koje se topi“.
Evo šta da uradite kad stomak „zvoni“:

Nemojte leći odmah posle jela. Kratka šetnja ili lagano kretanje pomoći će varenju.

Popijte čaj od nane, kamilice ili komorača – prirodni su spas za nadutost i gasove.

Topla voda s limunom i kašičicom meda – pomaže da se probava ubrza.

Sledećeg dana jedite lagano, ali ne preskačite obroke – to samo usporava metabolizam.

5. Ne jedite iz pristojnosti

Na slavama se često dešava da domaćin ne prihvata „neću više“. Ali kultura za stolom ne znači da se mora pojesti sve što se donese. Ljubazno recite da ste siti, uz osmeh. Bolje i da ostane nego da preterate – domaćin će razumeti, a vi ćete sebi učiniti uslugu.

Shutterstock

6. Stari narodni lekovi za „težak stomak“

Ako se osećate kao da ste progutali kuglu, pomozite organizmu:

Kašičica jabukovog sirćeta u čaši tople vode ubrzava varenje.

Jogurt sa prstohvatom kurkume smiruje želudac.

Kuvana jabuka ili suva šljiva pomaže prirodno čišćenje organizma.

Zaključak: Slavlje je da se uživa, ne da se pati

Slava, rođendan ili porodični ručak nisu takmičenje u količini pojedenog. Uživajte u ukusu, u društvu i u trenutku, ali osluškujte telo.

BONUS VIDEO:

Imate komentar?

Ukoliko želite da ostavite komentar, kliknite na dugme.

Ostavi komentar

Ostavite komentar

Komentari

Pročitaj komentare (0)