
KOLAČ KOJI JE OBOŽAVALA JOVANKA BROZ Recept za nežnu "Belu pahulju"
Ovaj nežni kolač, pun mlečnog fila i ukrašen šlagom i čokoladom, i danas budi nostalgiju i podseća na prave domaćinske trpeze.
10.09.2025. 12:41

Wikipedia/Youtube PrintScreen/Deda Miletova Kuhinja
Mileta Radojčić, svima poznat kao deda Mile, bio je čovek koji je svojim mirnim glasom i toplinom vraćao ljude u detinjstvo. Njegovi recepti, koje je godinama prenosio preko televizije i knjiga, nisu bili samo uputstva za kuvanje – bile su priče o starim vremenima, domaćinstvu i vrednostima koje spajaju porodicu. Danas njegov sin, Slobodan Radojčić, nastavlja očevim stopama i na svom Jutjub kanalu čuva i prenosi te dragocene recepte.
Upravo zahvaljujući njemu možemo da zavirimo u slatku istoriju i otkrijemo kako se pravi kolač koji je volela Jovanka Broz – „Bela pahulja“. Ovaj nežni kolač, pun mlečnog fila i ukrašen šlagom i čokoladom, i danas budi nostalgiju i podseća na prave domaćinske trpeze.
Potrebni sastojci
Za koru:
7 belanaca
1 celo jaje
7 kašika šećera
7 kašika brašna
3 kašike mlake vode
Za fil:
7 žumanaca
7 kašika šećera
6 kašika brašna
1 kašika gustina
800 ml mleka
250 g margarina
Za preliv:
100 ml mleka
1–2 kašike ruma
Za dekoraciju:
Šlag
Rendana crna čokolada


SLASNA DOMAĆA PECIVA SA BELIM LUKOM I PARMEZANOM Svaki zalogaj pravo je uživanje!
07:57 10 d 05.09.2025
BellaPriprema korice
Umutite belanca sa šećerom dok ne postanu čvrsta, pa dodajte jaje, brašno i vodu. Smesu izlijte u pleh obložen papirom za pečenje i pecite dok blago ne porumeni. Kad se korica ohladi, prelijte je mešavinom mleka i ruma.
Priprema fila
Žumanca umutite sa šećerom, brašnom i gustinom, pa dodajte malo hladnog mleka. Ostatak mleka stavite da provri i zakuvajte fil, neprestano mešajući da se ne stvore grudvice. Kada se zgusne, sklonite sa šporeta, ohladite i dodajte margarin umućen penasto.

TAJNA SAVRŠENO PRŽENIH JAJA Evo zašto treba da ih spremate ovako, a ne na ulju
Ako želite da doručak bude ukusan kao iz najboljeg restorana, saznajte kako da ga spremite.
08:19 11 d 04.09.2025
K1info
KISELE PAPRIKE ZA ZIMNICU Najbolji recepti naših baka, izbor samo za vas!
Kisela paprika je obavezna u gotovo svakom frižideru na Balkanu
19:32 11 d 03.09.2025
K1infoFinalni dodir
Na prelivenu koru premažite bogat sloj fila, zatim ukrasite šlagom i pospite rendanom crnom čokoladom. Ostavite u frižideru da se stegne, a onda poslužite uz kafu ili domaći liker.
✨ „Bela pahulja“ nije samo kolač, već uspomena na neka stara vremena kada su trpeza i druženje bili centar svake kuće. Baš zato, kada ga pripremite, unesite u njega malo nostalgije i ljubavi – jer samo tako će imati onaj pravi, autentični ukus.
BONUS VIDEO:
Imate komentar?
Ukoliko želite da ostavite komentar, kliknite na dugme.
Ostavi komentar