KOLAČ KOJI JE OBOŽAVALA JOVANKA BROZ Recept za nežnu "Belu pahulju"

Ovaj nežni kolač, pun mlečnog fila i ukrašen šlagom i čokoladom, i danas budi nostalgiju i podseća na prave domaćinske trpeze.

Milica Maksimović

10.09.2025. 12:41

KOLAČ KOJI JE OBOŽAVALA JOVANKA BROZ Recept za nežnu "Belu pahulju"

Wikipedia/Youtube PrintScreen/Deda Miletova Kuhinja

Mileta Radojčić, svima poznat kao deda Mile, bio je čovek koji je svojim mirnim glasom i toplinom vraćao ljude u detinjstvo. Njegovi recepti, koje je godinama prenosio preko televizije i knjiga, nisu bili samo uputstva za kuvanje – bile su priče o starim vremenima, domaćinstvu i vrednostima koje spajaju porodicu. Danas njegov sin, Slobodan Radojčić, nastavlja očevim stopama i na svom Jutjub kanalu čuva i prenosi te dragocene recepte.

Upravo zahvaljujući njemu možemo da zavirimo u slatku istoriju i otkrijemo kako se pravi kolač koji je volela Jovanka Broz – „Bela pahulja“. Ovaj nežni kolač, pun mlečnog fila i ukrašen šlagom i čokoladom, i danas budi nostalgiju i podseća na prave domaćinske trpeze.

Potrebni sastojci

Za koru:

7 belanaca

1 celo jaje

7 kašika šećera

7 kašika brašna

3 kašike mlake vode

Za fil:

7 žumanaca

7 kašika šećera

6 kašika brašna

1 kašika gustina

800 ml mleka

250 g margarina

Za preliv:

100 ml mleka

1–2 kašike ruma

Za dekoraciju:

Šlag

Rendana crna čokolada

Priprema korice

Umutite belanca sa šećerom dok ne postanu čvrsta, pa dodajte jaje, brašno i vodu. Smesu izlijte u pleh obložen papirom za pečenje i pecite dok blago ne porumeni. Kad se korica ohladi, prelijte je mešavinom mleka i ruma.

Priprema fila

Žumanca umutite sa šećerom, brašnom i gustinom, pa dodajte malo hladnog mleka. Ostatak mleka stavite da provri i zakuvajte fil, neprestano mešajući da se ne stvore grudvice. Kada se zgusne, sklonite sa šporeta, ohladite i dodajte margarin umućen penasto.

Finalni dodir

Na prelivenu koru premažite bogat sloj fila, zatim ukrasite šlagom i pospite rendanom crnom čokoladom. Ostavite u frižideru da se stegne, a onda poslužite uz kafu ili domaći liker.

✨ „Bela pahulja“ nije samo kolač, već uspomena na neka stara vremena kada su trpeza i druženje bili centar svake kuće. Baš zato, kada ga pripremite, unesite u njega malo nostalgije i ljubavi – jer samo tako će imati onaj pravi, autentični ukus.

BONUS VIDEO:

Imate komentar?

Ukoliko želite da ostavite komentar, kliknite na dugme.

Ostavi komentar

Ostavite komentar

Komentari

Pročitaj komentare (0)