KISELE PAPRIKE ZA ZIMNICU Najbolji recepti naših baka, izbor samo za vas!

Kisela paprika je obavezna u gotovo svakom frižideru na Balkanu

K1info

03.09.2025. 19:32

KISELE PAPRIKE ZA ZIMNICU Najbolji recepti naših baka, izbor samo za vas!

Shutterstock

Njihov osvežavajući, kiseli ukus čini ih idealnim prilogom uz mesna jela, čorbe ili kao zamenu za salatu. Iako ih često kupujemo gotove, nema boljeg zadovoljstva od domaće zimnice – baš onakve kakvu su pravile naše bake.

Kako odabrati pravu papriku

Paprike su jedno od najpopularnijih povrća kod nas – koriste se za ajvar, sušenje, kiseljenje, ali i kao začin. Beru se ručno, a najkvalitetnije su one čvrste, bez oštećenja i fleka. Najbolje je kupiti ih na pijaci ili od domaćih proizvođača, jer tada znate da su sveže i zdrave.

Prilikom berbe i kupovine važno je obratiti pažnju na izgled i tvrdoću ploda. Gnjecave paprike mogu da pokvare celu zimnicu. Najbolje je brati i kupovati ih po sunčanom danu, jer vlaga nakon kiše može izazvati truljenje.

Recept koji su koristile naše bake

Sastojci:

3 kg paprika

100 g soli

50 g šećera

3 l vode

1 l alkoholnog sirćeta

Priprema:
Paprike operite, očistite i prepolovite. U šerpi prokuvajte vodu, sirće, šećer i so. U ključalu tečnost ubacite paprike i kuvajte 5 minuta. Sterilisane tegle napunite paprikama i prelijte tečnošću. Ostavite da odstoji 24 sata, pa sutradan dopunite tegle i pasterizujte.

RINA

Kisela paprika bez kuvanja

Za one koji nemaju mnogo vremena, ovaj recept je pravi spas – paprike zadržavaju sve hranljive materije.


Sastojci:

10 kg paprika

250 g soli

400 g šećera

1 grožđe

1 l alkoholnog sirćeta

Priprema:
Paprike operite i očistite, pa ih pomešajte sa smesom od grejpfruta, šećera i soli. Dodajte sirće, sve dobro izmešajte i ostavite da odstoji 24 sata, povremeno mešajući. Sledećeg dana poređajte paprike u tegle, prelijte tečnošću i zatvorite. Čuvajte na hladnom i tamnom mestu.

RINA

Kisela paprika punjena kupusom

Ovo je pravi specijalitet koji kombinuje dve omiljene zimnice.

Sastojci:

5 kg paprika

2,5 kg kupusa (najčešće crveni)

1,5 l alkoholnog sirćeta

malo bibera u zrnu i soli

Priprema:
Paprike kratko prokuvajte u vodi sa sirćetom i ostavite da se ohlade. Kupus narendajte, posolite i ostavite da pusti sok. Napunite paprike kupusom i složite ih u tegle. Prelijte ohlađenim sirćetom i ostavite da odstoje 24 sata, a zatim dopunite tegle i dobro zatvorite.

bakina kuhinja

Kako čuvati zimnicu

Tegle sa paprikama uvek čuvajte na tamnom i hladnom mestu. Pre upotrebe ostavite ih najmanje mesec i po dana da se paprike dobro ukisele. Dobro pripremljene i zatvorene mogu trajati i do šest meseci.

✨ Kisela paprika je, uz ajvar i krastavce, najpopularnija zimnica na našim prostorima. Nije samo ukusna, već i praktična – idealna je kao prilog ili samostalna salata. Ako ih ove godine spremite kod kuće, verujte – cela zima će mirisati na tradiciju i domaću kuhinju.

Imate komentar?

Ukoliko želite da ostavite komentar, kliknite na dugme.

Ostavi komentar

Ostavite komentar

Komentari

Pročitaj komentare (0)