
Osim što je poznat kao antiseptik za rane, hidrogen peroksid ima još brojne primene
07:36 6 d 09.09.2025
BellaKisela paprika je obavezna u gotovo svakom frižideru na Balkanu
03.09.2025. 19:32
Shutterstock
Njihov osvežavajući, kiseli ukus čini ih idealnim prilogom uz mesna jela, čorbe ili kao zamenu za salatu. Iako ih često kupujemo gotove, nema boljeg zadovoljstva od domaće zimnice – baš onakve kakvu su pravile naše bake.
Paprike su jedno od najpopularnijih povrća kod nas – koriste se za ajvar, sušenje, kiseljenje, ali i kao začin. Beru se ručno, a najkvalitetnije su one čvrste, bez oštećenja i fleka. Najbolje je kupiti ih na pijaci ili od domaćih proizvođača, jer tada znate da su sveže i zdrave.
Prilikom berbe i kupovine važno je obratiti pažnju na izgled i tvrdoću ploda. Gnjecave paprike mogu da pokvare celu zimnicu. Najbolje je brati i kupovati ih po sunčanom danu, jer vlaga nakon kiše može izazvati truljenje.
Sastojci:
3 kg paprika
100 g soli
50 g šećera
3 l vode
1 l alkoholnog sirćeta
Priprema:
Paprike operite, očistite i prepolovite. U šerpi prokuvajte vodu, sirće, šećer i so. U ključalu tečnost ubacite paprike i kuvajte 5 minuta. Sterilisane tegle napunite paprikama i prelijte tečnošću. Ostavite da odstoji 24 sata, pa sutradan dopunite tegle i pasterizujte.
Za one koji nemaju mnogo vremena, ovaj recept je pravi spas – paprike zadržavaju sve hranljive materije.
Sastojci:
10 kg paprika
250 g soli
400 g šećera
1 grožđe
1 l alkoholnog sirćeta
Priprema:
Paprike operite i očistite, pa ih pomešajte sa smesom od grejpfruta, šećera i soli. Dodajte sirće, sve dobro izmešajte i ostavite da odstoji 24 sata, povremeno mešajući. Sledećeg dana poređajte paprike u tegle, prelijte tečnošću i zatvorite. Čuvajte na hladnom i tamnom mestu.
Ovo je pravi specijalitet koji kombinuje dve omiljene zimnice.
Sastojci:
5 kg paprika
2,5 kg kupusa (najčešće crveni)
1,5 l alkoholnog sirćeta
malo bibera u zrnu i soli
Priprema:
Paprike kratko prokuvajte u vodi sa sirćetom i ostavite da se ohlade. Kupus narendajte, posolite i ostavite da pusti sok. Napunite paprike kupusom i složite ih u tegle. Prelijte ohlađenim sirćetom i ostavite da odstoje 24 sata, a zatim dopunite tegle i dobro zatvorite.
Tegle sa paprikama uvek čuvajte na tamnom i hladnom mestu. Pre upotrebe ostavite ih najmanje mesec i po dana da se paprike dobro ukisele. Dobro pripremljene i zatvorene mogu trajati i do šest meseci.
✨ Kisela paprika je, uz ajvar i krastavce, najpopularnija zimnica na našim prostorima. Nije samo ukusna, već i praktična – idealna je kao prilog ili samostalna salata. Ako ih ove godine spremite kod kuće, verujte – cela zima će mirisati na tradiciju i domaću kuhinju.
MED ILI JAVOROV SIRUP Koji zaslađivač je bolji izbor?
15:00 47 min 15.09.2025
Milica MaksimovićVlasnici pasa ponekad mogu primetiti da je njihov ljubimac iznenada postao povučen u sebe ili razdražljiv.
13:02 2 h 15.09.2025
Aleksandar BečićMajka Jelena je Srpkinja iz Splita, otac Bojan iz Leskovca, dok je Iva Jović rođena u Kaliforniji. Svako leto provodi u Srbiji kod rodbine
11:37 4 h 15.09.2025
Aleksandar Bečić
Imate komentar?
Ukoliko želite da ostavite komentar, kliknite na dugme.
Ostavi komentar