TRI SLATKE IDEJE ZA SEPTEMBAR Džemovi koje vredi probati!

Teodora Vojinović

11.09.2025. 13:10

TRI SLATKE IDEJE ZA SEPTEMBAR Džemovi koje vredi probati!

Shutterstock

Septembar je idealno vreme za pravljenje domaćih džemova jer priroda u ovom periodu obiluje sočnim i zrelim plodovima. Pripremom džemova čuvamo ukuse leta, a ujedno obogaćujemo zimnicu prirodnim, domaćim proizvodima. Evo tri jednostavna recepta koja možete isprobati.

1. Džem od šljiva – Tradicionalni klasik

Šljive su nezaobilazne u pripremi džemova, a njihove sorte poput požegače daju bogat i gust džem.

Shutterstock

Sastojci:

  • 5 kg zrelih šljiva
  • 500 g šećera
  • Sok od 1 limuna

Priprema:

  1. Oprane šljive očistite od koštica i stavite da se kuvaju na tihoj vatri, povremeno mešajući.
  2. Dodajte šećer kada masa počne da se zgušnjava.
  3. Sipajte u sterilne tegle dok je džem vruć i zatvorite poklopce.

2. Džem od smokava sa orasima – Slatka harmonija

Smokve daju bogat, karamelast ukus, a kombinacija sa orasima stvara savršen domaći džem.

Sastojci:

  • 2 kg svežih smokava
  • 1 kg šećera
  • 100 g seckanih oraha
  • Sok od 1 limuna

Priprema:

  1. Oljuštite smokve, isecite ih i kuvajte sa šećerom na tihoj vatri.
  2. Kada masa počne da se zgušnjava, dodajte orahe i limunov sok.
  3. Sipajte u tegle i dobro zatvorite.

3. Džem od vinogradarskih breskvi – Mirisna poslastica

Vinogradarske breskve su sitne i aromatične, idealne za brzu pripremu džema.

Sastojci:

  • 3 kg vinogradarskih breskvi
  • 1,5 kg šećera
  • Sok i korica od 2 limuna

Priprema:

  1. Oljuštite breskve, isecite i pospite šećerom, ostavite nekoliko sati da puste sok.
  2. Kuvajte dok masa ne postane kompaktna, pred kraj dodajte limunov sok i koricu.
  3. Sipajte u sterilne tegle i zatvorite poklopce.

Zaključak:
Pravljenje domaćih džemova u septembru je jednostavno i zabavno, a plodove možete koristiti tokom cele zime. Šljive, smokve i vinogradarske breskve daju ukusnu, mirisnu i prirodnu zimnicu koja će oduševiti celu porodicu.

BONUS VIDEO:

Imate komentar?

Ukoliko želite da ostavite komentar, kliknite na dugme.

Ostavi komentar

Ostavite komentar

Komentari

Pročitaj komentare (0)