SLASNA DOMAĆA PECIVA SA BELIM LUKOM I PARMEZANOM Svaki zalogaj pravo je uživanje!

Bella

05.09.2025. 07:57

SLASNA DOMAĆA PECIVA SA BELIM LUKOM I PARMEZANOM Svaki zalogaj pravo je uživanje!

Shutterstock

Ova mirisna peciva sa belim lukom i parmezanom idealna su za vikend okupljanja, uz supu, salatu ili kao toplo predjelo. Priprema nije zahtevna, ali testo treba da odstoji da bi peciva bila mekana i pahuljasta. Vreme i kvasac odradiće posao – a na vama je samo da uživate u rezultatu.

Shutterstock

Sastojci:

500 g pšeničnog brašna tip 850

1 kašika šećera

7 g suvog kvasca

2 kašičice soli

350 ml mlake vode

4 kašike maslinovog ulja

100 g maslaca

6 čenova belog luka

1 kašičica soli (za premaz)

30 g rendanog parmezana

malo svežeg peršuna

Priprema:

U posudu sipajte brašno, kvasac, šećer i so. Dodajte postepeno mlaku vodu i dve kašike maslinovog ulja. Umesite testo mikserom ili rukom dok se ne formira glatka kugla.

Podmažite čistu posudu sa malo ulja, ubacite testo, prekrijte krpom i ostavite da naraste oko 90 minuta, dok se ne udvostruči.

Nadošlo testo prebacite na pobrašnjenu podlogu i podelite na dva dela. Svaki deo ostavite 15 minuta da odmori.

Shutterstock

Svaki deo testa podelite na osam manjih loptica, zatim ih razvucite u tanke valjke i zavežite u čvor.

Poređajte na pleh obložen papirom za pečenje, prekrijte i ostavite još pola sata da odmara.

Pecite u rerni zagrejanoj na 200°C oko 20 minuta.

Za to vreme otopite maslac, dodajte sitno seckani beli luk i kratko ga propržite.

Pečena peciva premažite mešavinom maslaca i belog luka, pospite rendanim parmezanom i svežim peršunom.

Rezultat? Mirisna, mekana i ukusna peciva koja nestaju čim ih iznesete na sto!

BONUS VIDEO:

Imate komentar?

Ukoliko želite da ostavite komentar, kliknite na dugme.

Ostavi komentar

Ostavite komentar

Komentari

Pročitaj komentare (0)