
SLASNA DOMAĆA PECIVA SA BELIM LUKOM I PARMEZANOM Svaki zalogaj pravo je uživanje!
07:57 10 d 05.09.2025
BellaKo nema kiseli kupus a treba sarmice spremiti za slavu, evo rešenja
09.09.2025. 08:46
Youtube PrintScreen/Gurman TV
Približava se sezona slava, porodičnih okupljanja i zimskih trpeza, a mnogi domaćini i domaćice već razmišljaju o pripremi sarme – nezaobilaznog jela na srpskim trpezama.
Dok je tradicionalno kiseljenje kupusa jedan način da se listovi pripreme za sarmu, postoji i metoda kuvanja, odnosno barenja slatkog kupusa, koja štedi vreme i omogućava uživanje u ovom specijalitetu bez višenedeljnog čekanja na fermentaciju.
Privatna arhiva
Evo korak-po-korak vodiča za pravilno barenje slatkog kupusa kako bi listovi bili savršeno mekani i spremni za sarmu.
Potrebno:
Jedna velika glavica svežeg, slatkog kupusa
So
Veći lonac sa poklopcem
Nož za skidanje listova
Priprema:
Izbor i priprema kupusa
Birajte glavicu kupusa koja je čvrsta i teška, sa svetlozelenim, sočnim listovima. Kupus operite hladnom vodom i osušite, a zatim nožem izdubite koren (peteljku) kako bi listovi lakše otpustili.
Printscreen/TikTok/thatrecipe.us
Barenje
U veći lonac sipajte vodu i dodajte malo soli, pa stavite da proključa. Kada voda počne da ključa, spustite glavicu kupusa u vodu sa izdubljenom stranom prema dole. Poklopite lonac i kuvajte kupus nekoliko minuta dok listovi ne omekšaju.
KISELI KUPUS JEDI I NEMA ZIME! Saveti kako se kiseli, kako pretače i kakvom se to krpicom čisti bure
Razdvajanje
Nakon što kupus omekša, viljuškom ili hvataljkom pažljivo podignite glavicu i, uz pomoć noža, skidajte jedan po jedan list. Svaki list koji odvojite ponovo vraćajte u ključalu vodu na kratko, oko minut, kako bi dodatno omekšao. Ponovite ovaj proces sve dok ne skinete dovoljan broj listova za sarmu.
Priprema listova za savijanje
Kada se svi potrebni listovi skuvaju i omekšaju, raširite ih i ohladite. Koristeći nož, tanko zasecite ili uklonite zadebljanja na sredini lista kako bi bili savitljiviji i lakši za oblikovanje.
SLASNA DOMAĆA PECIVA SA BELIM LUKOM I PARMEZANOM Svaki zalogaj pravo je uživanje!
07:57 10 d 05.09.2025
BellaTAJNA SAVRŠENO PRŽENIH JAJA Evo zašto treba da ih spremate ovako, a ne na ulju
Ako želite da doručak bude ukusan kao iz najboljeg restorana, saznajte kako da ga spremite.
08:19 11 d 04.09.2025
K1infoPunjenje i priprema za kuvanje
Nakon što su listovi pripremljeni, možete početi sa pripremom nadeva. Bilo da je reč o tradicionalnom nadevu od mlevenog mesa i pirinča ili o vegetarijanskoj verziji, listove s lakoćom možete saviti u oblik sarme i pripremiti za kuvanje.
Finalno kuvanje sarme
Pošto su listovi pripremljeni i punjeni, složite ih u lonac, prelijte vodom ili suvim mesom za dodatni ukus, i kuvajte na tihoj vatri. Bareni kupus ima blagi ukus, pa će se sjajno upiti ukusi nadeva i začina.
Kako da SARMA pravljena kući dobije pravi SVADBARSKI šmek i ukus
Pripremom listova na ovaj način, domaćini mogu uštedeti vreme i uživati u sarmi od svežeg kupusa bez čekanja na proces fermentacije. Takođe, bareni listovi imaju nežniju teksturu, što ih čini idealnim za one koji preferiraju mekšu sarmu.
Shutterstock
Kako obariti kupus za 20 minuta?
Potrebni sastojci:
1 glavica kupusa, sitno naseckana ili isečena na krupnije listove (po želji)
1 litra vode
2-3 kašike soli (po ukusu)
Postupak:
Priprema kupusa: Operite glavicu kupusa, odstranite spoljne listove, i zatim ga sitno naseckajte ili ga ostavite u većim listovima ukoliko volite krupnije komade.
Youtube PrintScreen/Gurman TV
Priprema slanog rastvora: U loncu zagrejte vodu do ključanja, zatim dodajte so i mešajte dok se u potpunosti ne rastvori. So možete prilagoditi ukusu, ali neka otopina bude dovoljno slana da kupus brzo dobije karakterističan kiseli ukus.
Kupus u kesi: Nakon što se voda sa soli malo prohladi (ne sme biti vrela, već topla), sipajte kupus u čistu plastičnu kesu sa zatvaračem ili neku posudu koja se može hermetički zatvoriti.
Youtube PrintScreen/Gurman TV
Dodavanje slanog rastvora: Sipajte prokuvanu slanu vodu preko kupusa u kesi, vodeći računa da voda pokrije sav kupus. Ispustite višak vazduha iz kese i dobro je zatvorite kako bi kupus bio potpuno u kontaktu sa slanim rastvorom.
Vreme i proces kiseljenja: Kesu s kupusom pritisnite rukama kako bi so dodatno prodrela u kupus i ubrzala proces kiseljenja. Ostavite kesu sa kupusom da stoji na sobnoj temperaturi 20 minuta.
Konzumacija: Nakon 20 minuta, kupus će poprimiti kiselo-slan ukus, kao da je stajao danima. Ovako pripremljen kupus je spreman za konzumaciju kao salata, prilog ili dodatak jelima.
KISELE PAPRIKE ZA ZIMNICU Najbolji recepti naših baka, izbor samo za vas!
Kisela paprika je obavezna u gotovo svakom frižideru na Balkanu
19:32 11 d 03.09.2025
K1infoTRIKOVI ISKUSNIH DOMAĆICA Kako napraviti savršenu sarmu da se ne raspada tokom kuvanja
Prilikom motanja sarme važno je da fil stavite bliže donjem delu lista
08:35 6 d 09.09.2025
BellaSaveti:
Za još bolji ukus, možete dodati malo sirćeta ili beli luk po želji.
Ovaj brzi kiseli kupus se ne preporučuje za dugotrajno čuvanje. Idealno je da se pripremi i odmah konzumira, jer ne sadrži konzervanse niti je prošao dug proces fermentacije.
Uživajte i prijatno!
BONUS VIDEO:
KOLAČ KOJI SE TOPI U USTIMA Kokos i krem, to je prava kombinacija!
12:44 3 d 12.09.2025
Jelena PetrovićSočan, gust i prepun ukusa, savršen je za doručak, užinu ili bilo koji obrok.
07:37 3 d 12.09.2025
Jelena PetrovićTRI SLATKE IDEJE ZA SEPTEMBAR Džemovi koje vredi probati!
13:10 4 d 11.09.2025
Teodora VojinovićGDE SU NESTALE PLAVE OČI? Genetski odgovor koji iznenađuje roditelje
13:31 29 min 15.09.2025
Teodora VojinovićVlasnici pasa ponekad mogu primetiti da je njihov ljubimac iznenada postao povučen u sebe ili razdražljiv.
13:02 58 min 15.09.2025
Aleksandar BečićMajka Jelena je Srpkinja iz Splita, otac Bojan iz Leskovca, dok je Iva Jović rođena u Kaliforniji. Svako leto provodi u Srbiji kod rodbine
11:37 2 h 15.09.2025
Aleksandar Bečić
Imate komentar?
Ukoliko želite da ostavite komentar, kliknite na dugme.
Ostavi komentar