PEČENI BATAT Evo zašto ga zovu eliksirom za kožu, vid i imunitet!

Teodora Vojinović

27.09.2025. 08:00

PEČENI BATAT Evo zašto ga zovu eliksirom za kožu, vid i imunitet!

Shutterstock

Dok se letnje namirnice povlače, jesen donosi svoje blagodeti – među kojima se izdvaja batat, poznat i kao slatki krompir. Ovo povrće nije samo ukusan prilog, već i pravi prirodni eliksir za vašu kožu, oči i imunitet.

Zašto je pečeni batat prava zvezda?

Batat je bogat vitaminom A, tačnije beta-karotenom, koji je ključan za zdravlje kože, vida i imunog sistema. Jedna porcija pečenog batata može obezbediti čak 400% preporučene dnevne doze ovog vitamina.

Pexels.com

Blagodeti po zdravlje

  • Koža: Vitamin A pomaže u obnavljanju ćelija kože, čineći je zdravijom i otpornijom na spoljašnje uticaje.
  • Vid: Ovaj vitamin je esencijalan za pravilno funkcionisanje mrežnjače, što doprinosi boljem noćnom vidu.
  • Imunitet: Beta-karoten jača odbrambene mehanizme tela, pomažući u borbi protiv sezonskih bolesti.
Freepik.com

Kako pripremiti pečeni batat?

Priprema pečenog batata je jednostavna:

  1. Operite i oljuštite batat.
  2. Isecite ga na kolutove ili štapiće.
  3. Pospite maslinovim uljem, posolite i pobiberite po ukusu.
  4. Pecite u prethodno ugrejanoj rerni na 200°C oko 25–30 minuta, povremeno ga okrećući.

Pečeni batat možete poslužiti kao prilog, u salatama ili kao samostalan obrok.

Uključivanjem pečenog batata u vašu ishranu, ne samo da obogaćujete svoj jelovnik, već pružate svom telu potrebne nutrijente za očuvanje zdravlja kože, vida i imuniteta. Ovaj jednostavan i ukusan obrok može biti ključ za zdraviji i lepši izgled.

BONUS VIDEO:

Imate komentar?

Ukoliko želite da ostavite komentar, kliknite na dugme.

Ostavi komentar

Ostavite komentar

Komentari

Pročitaj komentare (0)