 
        SLASNA DOMAĆA PECIVA SA BELIM LUKOM I PARMEZANOM Svaki zalogaj pravo je uživanje!
07:57 56 d 05.09.2025
BellaNaše bake znale su tajne dobre turšije...
08.09.2025. 11:31
 
            Shutterstock
Priprema turšije oduvek je bila više od kuvanja – to je bio mali ritual koji okuplja porodicu, sa mirisima koji podsećaju na jesenja okupljanja u dvorištu, kada su tegle punjene pažljivo biranim povrćem.
Naše bake znale su tajne dobre turšije, a svaka kuća imala je neki svoj mali trik. Taj mirisni mezetluci s jeseni čuvali su u podrumima, gde su stajale staklene tegle poređane kao vojska, čekajući da otkriju svoje bogatstvo tokom hladnih zimskih dana...
                
                
                                    
                                    
                                
                                                
                
                
                
                                                
                
                
                
                                                 Shutterstock
                
                
                                    
                                            
                                             
                
                
                
                                                
Recept za savršenu turšiju
Za turšiju su važni pažljivo birani sastojci, ali i ljubav s kojom se sprema. Evo kako su to radile bake:
Povrće: Krastavčići, paprike, zeleni paradajz, šargarepa, karfiol i ljute papričice.
                
                
                                    
                                            
                                            
 
        SLASNA DOMAĆA PECIVA SA BELIM LUKOM I PARMEZANOM Svaki zalogaj pravo je uživanje!
07:57 56 d 05.09.2025
Bella 
        TAJNA SAVRŠENO PRŽENIH JAJA Evo zašto treba da ih spremate ovako, a ne na ulju
Ako želite da doručak bude ukusan kao iz najboljeg restorana, saznajte kako da ga spremite.
08:19 57 d 04.09.2025
K1infoPriprema:
Operite svo povrće i ostavite da se osuši na kuhinjskoj krpi. U tome je bila prva tajna – povrće mora biti potpuno suvo da bi zadržalo hrskavost. Shutterstock
                
                
                                    
                                            
                                            
                
                
                                    
                                    
                                                Redajte povrće u čiste tegle: prvo tvrđe vrste poput šargarepe i karfiola, a zatim mekše poput krastavčića i paprika. Bake su uvek imale pravilo da se tegle pune „s ljubavlju“, bez žurbe.
                
                
                
                                                U međuvremenu prokuvajte vodu sa sirćetom, solju i šećerom, pa dodajte biber i lovor. Omere možete prilagoditi ukusu, ali je tajna bake Mile u savršenom balansu – na 1 litar vode ide 1 dl sirćeta i 1 kašika soli.
                
                
                
                                                Vreli preliv sipajte u tegle, pazeći da povrće bude potpuno prekriveno, i odmah zatvorite poklopcem.
                
                
                
                                
                                                
                
                
                
                                                
                
                
                
                                                 
                
                
                
                                                
Trik za dugotrajnu hrskavost:
Bake su imale jedan genijalan trik – u svaku teglu stavile bi nekoliko zrna vinobrana ili komadić rena, koji su sprečavali kvarenje i davali povrću dodatnu hrskavost.
Nakon što se tegle zatvore, ostavljale su ih da „odleže“ u mračnom i hladnom podrumu, jer turšija zahteva vreme da se svi ukusi spoje. Prava turšija nije samo obrok – to je zalogaj detinjstva, sećanje na zimu provedenu uz ognjište i vesela okupljanja za stolom.
Uživajte u turšiji i slatki ukusima jeseni!
BONUS VIDEO:
 
        NE TRAŽITE DALJE: DŽEM OD MUŠMULA je najpotcenjenija zimnica – evo zašto ga svi ponovo prave!
Danas se ovo zaboravljeno jesensko voće vraća na velika vrata jer je zdravo, otporno i idealno za domaći džem
16:00 6 h 31.10.2025
Milica Maksimović 
         
        NAJLEPŠE SLAVSKO ŽITO Mali trik domaćica koji pravi razliku u ukusu!
09:10 13 h 31.10.2025
Teodora Vojinović 
        STARI RECEPT ZA KISELU PEGLANU PAPRIKU Nema konzervansa, a ostaje sočna do leta
Ovaj stari recept garantuje da će paprika ostati sočna, čvrsta i ukusna do proleća
07:59 14 h 31.10.2025
Milica Maksimović 
         
         
         
         
         
        KADA SE DUŠA UMORI, NI KIČMA VIŠE NE NOSI ČOVEKA Kako izgleda kad najjači popuste
Gde se odlože ta neisplakana jutra i neizgovorene psovke koje zadržiš u grlu da ne bi zvučao slab?
17:00 5 h 31.10.2025
Milica Maksimović 
        KAKO RAZGOVARATI SA DECOM O EMOCIJAMA I PRVIM ZALJUBLJIVANJIMA: Saveti psihoterapeutkinje
Ne postoji jedan razgovor. Sve počinje još u ranom detinjstvu, možda već oko četvrte godine.
16:24 6 h 31.10.2025
K1info 
        NE TRAŽITE DALJE: DŽEM OD MUŠMULA je najpotcenjenija zimnica – evo zašto ga svi ponovo prave!
Danas se ovo zaboravljeno jesensko voće vraća na velika vrata jer je zdravo, otporno i idealno za domaći džem
16:00 6 h 31.10.2025
Milica Maksimović
Imate komentar?
Ukoliko želite da ostavite komentar, kliknite na dugme.
Ostavi komentar