
SLASNA DOMAĆA PECIVA SA BELIM LUKOM I PARMEZANOM Svaki zalogaj pravo je uživanje!
07:57 10 d 05.09.2025
BellaNaše bake znale su tajne dobre turšije...
08.09.2025. 11:31
Shutterstock
Priprema turšije oduvek je bila više od kuvanja – to je bio mali ritual koji okuplja porodicu, sa mirisima koji podsećaju na jesenja okupljanja u dvorištu, kada su tegle punjene pažljivo biranim povrćem.
Naše bake znale su tajne dobre turšije, a svaka kuća imala je neki svoj mali trik. Taj mirisni mezetluci s jeseni čuvali su u podrumima, gde su stajale staklene tegle poređane kao vojska, čekajući da otkriju svoje bogatstvo tokom hladnih zimskih dana...
Shutterstock
Recept za savršenu turšiju
Za turšiju su važni pažljivo birani sastojci, ali i ljubav s kojom se sprema. Evo kako su to radile bake:
Povrće: Krastavčići, paprike, zeleni paradajz, šargarepa, karfiol i ljute papričice.
Preliv: Voda, sirće, so, šećer, biber u zrnu, listovi lovora i nekoliko zrna belog luka.
SLASNA DOMAĆA PECIVA SA BELIM LUKOM I PARMEZANOM Svaki zalogaj pravo je uživanje!
07:57 10 d 05.09.2025
BellaTAJNA SAVRŠENO PRŽENIH JAJA Evo zašto treba da ih spremate ovako, a ne na ulju
Ako želite da doručak bude ukusan kao iz najboljeg restorana, saznajte kako da ga spremite.
08:19 11 d 04.09.2025
K1infoPriprema:
Operite svo povrće i ostavite da se osuši na kuhinjskoj krpi. U tome je bila prva tajna – povrće mora biti potpuno suvo da bi zadržalo hrskavost. Shutterstock
Redajte povrće u čiste tegle: prvo tvrđe vrste poput šargarepe i karfiola, a zatim mekše poput krastavčića i paprika. Bake su uvek imale pravilo da se tegle pune „s ljubavlju“, bez žurbe.
U međuvremenu prokuvajte vodu sa sirćetom, solju i šećerom, pa dodajte biber i lovor. Omere možete prilagoditi ukusu, ali je tajna bake Mile u savršenom balansu – na 1 litar vode ide 1 dl sirćeta i 1 kašika soli.
Vreli preliv sipajte u tegle, pazeći da povrće bude potpuno prekriveno, i odmah zatvorite poklopcem.
Trik za dugotrajnu hrskavost:
Bake su imale jedan genijalan trik – u svaku teglu stavile bi nekoliko zrna vinobrana ili komadić rena, koji su sprečavali kvarenje i davali povrću dodatnu hrskavost.
Nakon što se tegle zatvore, ostavljale su ih da „odleže“ u mračnom i hladnom podrumu, jer turšija zahteva vreme da se svi ukusi spoje. Prava turšija nije samo obrok – to je zalogaj detinjstva, sećanje na zimu provedenu uz ognjište i vesela okupljanja za stolom.
Uživajte u turšiji i slatki ukusima jeseni!
BONUS VIDEO:
PALAČINKE KOJE SE NE LEPE Tajna savršenog doručka na vašem stolu
16:00 1 h 15.09.2025
Teodora VojinovićKOLAČ KOJI SE TOPI U USTIMA Kokos i krem, to je prava kombinacija!
12:44 3 d 12.09.2025
Jelena PetrovićSočan, gust i prepun ukusa, savršen je za doručak, užinu ili bilo koji obrok.
07:37 3 d 12.09.2025
Jelena PetrovićTRI SLATKE IDEJE ZA SEPTEMBAR Džemovi koje vredi probati!
13:10 4 d 11.09.2025
Teodora VojinovićPALAČINKE KOJE SE NE LEPE Tajna savršenog doručka na vašem stolu
16:00 1 h 15.09.2025
Teodora VojinovićMED ILI JAVOROV SIRUP Koji zaslađivač je bolji izbor?
15:00 2 h 15.09.2025
Milica MaksimovićVlasnici pasa ponekad mogu primetiti da je njihov ljubimac iznenada postao povučen u sebe ili razdražljiv.
13:02 4 h 15.09.2025
Aleksandar Bečić
Imate komentar?
Ukoliko želite da ostavite komentar, kliknite na dugme.
Ostavi komentar