POSNA MUSAKA KAO IZ BAKINE SVESKE Pirinač, povrće i tajni sastojak koji daje neverovatan ukus!

Milica Maksimović

23.12.2025. 07:39

POSNA MUSAKA KAO IZ BAKINE SVESKE Pirinač, povrće i tajni sastojak koji daje neverovatan ukus!

Shutterstock

U danima posta, ali i onda kada vam se jede nešto lagano, a opet „da drži“, ova posna musaka od pirinča je pravo malo čudo iz domaće kuhinje. Nema mesa, nema komplikovanja, a ima svega onog što jelo čini toplim, mirisnim i zasitnim – baš kako su to nekada spremale bake, iz sveske zamrljane od brašna i vremena. Ovo je jelo koje miriše dok se peče, koje se seče bez raspadanja i koje se sa istim uživanjem jede i toplo i hladno. Pirinač daje punoću, povrće sočnost, a pečeni kikiriki onaj fini „šmek“ zbog kog se svi pitaju: „Šta si još stavila?“.

Shutterstock

Sastojci:

350 g pirinča

200 g graška

4 srednja krompira

1 šargarepa

1 glavica luka

100 g pečenog kikirikija

200 ml paradajz sosa

malo ulja

so i crni biber po ukusu

Priprema:

Najpre skuvajte grašak zajedno sa na kockice isečenim krompirom i šargarepom. Posolite po ukusu i kuvajte dok povrće ne omekša, ali da se ne raskuva – da lepo ostane „na zub“.

U drugoj šerpi, na malo ulja, propržite sitno seckan luk dok ne postane staklast. Dodajte opran pirinač, kratko ga promešajte, pa nalijte oko litar vode. Posolite, pobiberite i kuvajte poklopljeno dok pirinač ne upije svu tečnost i omekša.

Nauljite keramičku ili vatrostalnu posudu i rasporedite pirinač kao prvi sloj. Preko njega ravnomerno dodajte skuvano povrće, pa sve prelijte paradajz sosom. Kašikom blago utisnite smesu na nekoliko mesta, da sos lepo prođe kroz celu musaku.

Pecite u prethodno zagrejanoj rerni na 180 stepeni oko 20 minuta, tek toliko da se sve lepo sjedini i uhvati laganu koricu.

Kada je izvadite iz rerne, ostavite je nekoliko minuta da „odmori“, pa secite. Pre služenja pospite sitno mlevenim pečenim kikirikijem – on daje posebnu aromu i onu tihu notu starinske kuhinje.

Savet više:

Ova posna musaka je savršena uz čašu kisele vode i sezonsku salatu. Idealna je za posne dane, slavu, večeru ili ručak „na kašiku“ bez mesa. A ako vam ostane – sutradan je još lepša, baš kao sva jela koja se prave s merom i strpljenjem.

BONUS VIDEO:

Imate komentar?

Ukoliko želite da ostavite komentar, kliknite na dugme.

Ostavi komentar

Ostavite komentar

Komentari

Pročitaj komentare (0)