ZAŠTO NAM NIKO OVO NIJE REKAO Najhrskavija bundevara na Balkanu - Recept se ne zapisuje, već se nasleđuje!

Pogledajte kako se pravi bundevara koja se ne zapisuje, već se prenosi s kolena na koleno!

Jelena Petrović

22.12.2025. 07:31

ZAŠTO NAM NIKO OVO NIJE REKAO Najhrskavija bundevara na Balkanu - Recept se ne zapisuje, već se nasleđuje!

Jelena Petrović

Ovaj recept je prava porodična dragocenost koju nećete naći u običnim kuvarima. Reč je o piti koja je toliko hrskava da se čuje u komšiluku, a unutra ostaje mekana i mirisna. Iako ja lično imam svoju malu tajnu vezanu za ovaj ukus, spremila sam je na poseban način koji spaja tradiciju i jedan neočekivani preliv. Savršen spoj bele bundeve, cimeta i krckavih kora napraviće pravu čaroliju na vašem stolu, a miris koji će ispuniti kuću vratiće vas u najlepše dane detinjstva. Pogledajte kako se pravi bundevara koja se ne zapisuje, već se prenosi s kolena na koleno!

Jelena Petrović

Potrebno je:

500-600 gr bele bundeve
malo cimeta
malo muskatnog oraščića
2 vanilin šećera
100 gr suvog groždja
100 gr šećera po želji

Za premaz:
3 jaja
50 ml ulja
200 ml jogurta
1/2 praška za pecivo
100 gr griza
9 list gotovih kora

Jelena Petrović

PRIPREMA: Umutili smo jaja penasto i dodali šećer po želji. Zatim smo dodali ulje, jogurt, prašak za pecivo i griz, pa sve lepo izjednačili da dobijemo fin premaz. Prvu koru premazujemo uljem, kao i treću koru, jer na svaku treću koru (odnosno na jednu trećinu ukupnih kora) razbacujemo rendanu bundevu. Sledeće dve kore se filuju na isti način – na svaku treću se stavlja bundeva dok ne utrošimo materijal.
Pripremljenu pitu pečemo u zagrejanoj rerni na 200 stepeni oko 40 do 45 minuta, dok ne dobije onu prelepu zlatnu boju i postane najhrskavija na svetu.

Kako se sprema ova pita bundevar, POGLEDAJTE OVDE:

Imate komentar?

Ukoliko želite da ostavite komentar, kliknite na dugme.

Ostavi komentar

Ostavite komentar

Komentari

Pročitaj komentare (0)