OMILJENI KOLAČ IZ LIDLA, NAPRAVITE SAMI Kolač koji unosi toplinu, radost i božićnu magiju u svaki dom

Iako važi za zahtevniji kolač, uz ovaj recept biće sve lagano.

Milica Maksimović

22.12.2025. 14:30

OMILJENI KOLAČ IZ LIDLA, NAPRAVITE SAMI Kolač koji unosi toplinu, radost i božićnu magiju u svaki dom

Shutterstock

Panetone nije samo kolač – on je praznični ritual. Često ne znamo kako se zove pa ga zovemo slatki kolač a ima da se kupi u mnogim radnjama a posebno u Lidlu. Njegov miris koji se širi iz rerne, mekano i vazdušasto testo, suvo grožđe i nota pomorandže čine da se ceo dom ispuni toplinom i onim posebnim osećajem koji vezujemo za Božić i praznike.

Iako potiče iz Milana i važi za simbol italijanskog Božića, panetone je odavno osvojio ceo svet. Dobra vest je da ga možete napraviti i kod kuće – bez straha, uz malo strpljenja i dobar recept. Rezultat je kolač koji izgleda svečano, a ukusom nadmašuje mnoge kupovne varijante.

Panetone se pravi od bogatog, dizanog testa, sa maslacem i jajima, a suvo grožđe i kandirana pomorandžina korica daju mu prepoznatljiv praznični šmek. Kada se ispeče, dobija prelepu kupolastu formu i sočnost koja traje danima – ako uopšte uspe da opstane toliko dugo na stolu.

Iako važi za zahtevniji kolač, uz ovaj recept i oni koji se ređe upuštaju u dizana testa mogu dobiti panetone koji miriše, izgleda i ima ukus kao iz najbolje poslastičarnice.

Sastojci:

150 ml toplog mleka

2 kašičice suvog kvasca

100 g šećera

3 umućena jajeta

175 g otopljenog maslaca

3 kašike vina (marsala ili proseko)

1 kašičica ekstrakta vanile

500 g brašna (i još malo za radnu površinu)

1/2 kašičice soli

150 g suvog grožđa

4 kašike soka od pomorandže ili brendija

75 g kandirane korice pomorandže

ulje za podmazivanje kalupa

Za još lepši izgled:

1 umućeno jaje

2 kašike mlevenih badema

šećer u prahu za posipanje

Priprema: U manjoj posudi pomešajte toplo mleko i kvasac i ostavite da se aktivira. U posebnoj činiji umutite šećer i jaja dok ne dobijete svetlu, penastu smesu. U većoj posudi sjedinite rastopljen maslac, vino i vanilu, pa dodajte brašno i so. Zatim sipajte kvasac i smesu od jaja, pa mikserom sa nastavcima za testo mutite oko 10 minuta na slabijoj brzini.

Testo pokrijte čistom krpom i ostavite da naraste na toplom mestu oko dva sata, dok se ne udvostruči. U međuvremenu potopite suvo grožđe u sok od pomorandže ili brendi. Kalup za panetone premažite uljem i obložite papirom za pečenje. Naraslo testo prebacite na pobrašnjenu površinu, dodajte grožđe i kandiranu koricu, pa lagano mesite nekoliko minuta (testo je mekano i blago lepljivo). Oblikujte loptu, stavite u kalup i ostavite da još jednom naraste 45–60 minuta. Pre pečenja premažite umućenim jajetom, pospite bademima i pecite na 180 stepeni oko 55 minuta, dok ne dobije zlatnu boju. Ostavite panetone da se ohladi, pa pred služenje pospite šećerom u prahu.

BONUS VIDEO:

Imate komentar?

Ukoliko želite da ostavite komentar, kliknite na dugme.

Ostavi komentar

Ostavite komentar

Komentari

Pročitaj komentare (0)