OMILJENI KOLAČ IZ LIDLA, NAPRAVITE SAMI Kolač koji unosi toplinu, radost i božićnu magiju u svaki dom
Iako važi za zahtevniji kolač, uz ovaj recept biće sve lagano.
22.12.2025. 14:30
Shutterstock
Panetone nije samo kolač – on je praznični ritual. Često ne znamo kako se zove pa ga zovemo slatki kolač a ima da se kupi u mnogim radnjama a posebno u Lidlu. Njegov miris koji se širi iz rerne, mekano i vazdušasto testo, suvo grožđe i nota pomorandže čine da se ceo dom ispuni toplinom i onim posebnim osećajem koji vezujemo za Božić i praznike.
Iako potiče iz Milana i važi za simbol italijanskog Božića, panetone je odavno osvojio ceo svet. Dobra vest je da ga možete napraviti i kod kuće – bez straha, uz malo strpljenja i dobar recept. Rezultat je kolač koji izgleda svečano, a ukusom nadmašuje mnoge kupovne varijante.
Panetone se pravi od bogatog, dizanog testa, sa maslacem i jajima, a suvo grožđe i kandirana pomorandžina korica daju mu prepoznatljiv praznični šmek. Kada se ispeče, dobija prelepu kupolastu formu i sočnost koja traje danima – ako uopšte uspe da opstane toliko dugo na stolu.
Iako važi za zahtevniji kolač, uz ovaj recept i oni koji se ređe upuštaju u dizana testa mogu dobiti panetone koji miriše, izgleda i ima ukus kao iz najbolje poslastičarnice.
Sastojci:
150 ml toplog mleka
2 kašičice suvog kvasca
100 g šećera
3 umućena jajeta
175 g otopljenog maslaca
3 kašike vina (marsala ili proseko)
1 kašičica ekstrakta vanile
500 g brašna (i još malo za radnu površinu)
1/2 kašičice soli
150 g suvog grožđa
4 kašike soka od pomorandže ili brendija
75 g kandirane korice pomorandže
ulje za podmazivanje kalupa
Za još lepši izgled:
1 umućeno jaje
2 kašike mlevenih badema
šećer u prahu za posipanje
Priprema: U manjoj posudi pomešajte toplo mleko i kvasac i ostavite da se aktivira. U posebnoj činiji umutite šećer i jaja dok ne dobijete svetlu, penastu smesu. U većoj posudi sjedinite rastopljen maslac, vino i vanilu, pa dodajte brašno i so. Zatim sipajte kvasac i smesu od jaja, pa mikserom sa nastavcima za testo mutite oko 10 minuta na slabijoj brzini.
Testo pokrijte čistom krpom i ostavite da naraste na toplom mestu oko dva sata, dok se ne udvostruči. U međuvremenu potopite suvo grožđe u sok od pomorandže ili brendi. Kalup za panetone premažite uljem i obložite papirom za pečenje. Naraslo testo prebacite na pobrašnjenu površinu, dodajte grožđe i kandiranu koricu, pa lagano mesite nekoliko minuta (testo je mekano i blago lepljivo). Oblikujte loptu, stavite u kalup i ostavite da još jednom naraste 45–60 minuta. Pre pečenja premažite umućenim jajetom, pospite bademima i pecite na 180 stepeni oko 55 minuta, dok ne dobije zlatnu boju. Ostavite panetone da se ohladi, pa pred služenje pospite šećerom u prahu.
BONUS VIDEO:
Imate komentar?
Ukoliko želite da ostavite komentar, kliknite na dugme.
Ostavi komentar