Pogledajte kako se pravi bundevara koja se ne zapisuje, već se prenosi s kolena na koleno!
07:31 2 h 22.12.2025
Jelena PetrovićDobra vest je da se većina slavske hrane može bezbedno zamrznuti.
22.12.2025. 08:00
Milica Maksimović/bella.k1info.rs
Posle Nikoljdana gotovo u svakoj kući ostane ista slika – malo ribe, lonac pasulja i poneka sarma koja je „preživela“ slavu. Grehota je baciti, a nije ni pametno danima podgrevati. Dobra vest je da se većina slavske hrane može bezbedno zamrznuti i sačuvati za dane kada vam zatreba brz, domaći obrok. Evo kako to da uradite jednostavno, pravilno i bez kvarenja ukusa.
Ako je riba kuvana ili pečena (a ne pržena), može bez problema u zamrzivač. Ohladite je potpuno – nikad ne zamrzavajte toplu hranu. Skinite je sa kostiju ako možete, biće praktičnije kasnije. Spakujte u manje porcije, u plastične posude ili kese za zamrzavanje. Izbacite višak vazduha i obavezno napišite datum. Riba u zamrzivaču može stajati do 2 meseca. Kad je budete koristili, najbolje je da se polako odledi u frižideru i potom lagano zagreje ili iskoristi za riblju paštetu ili čorbu.
Pasulj je jedno od jela koje se najlepše zamrzava i skoro uopšte ne menja ukus. Ohladite ga potpuno. Ako ima zapršku, još bolje – ona čuva teksturu. Sipajte u plastične posude, ali ne punite do vrha (pasulj se širi). Zamrzavajte u porcijama „za jedan obrok“. U zamrzivaču može stajati do 3 meseca. Kad ga odledite, dodajte malo vode i kratko prokuvajte – biće kao tek skuvan.
Sarma je možda i najbolja za zamrzavanje, čak je mnogi namerno prave „za zamrzivač“. Zamrzavajte je kuvanu, sa malo sosa. Najbolje je slagati je u posude jednu do druge, da se ne raspadne. Ako imate samo par komada, slobodno ih spakujte zajedno. Sarma može stajati do 3 meseca, a neki kažu i duže – ali što pre, to bolje. Nekoliko zlatnih pravila za zamrzavanje slavske hrane. Hranu zamrzavajte najkasnije 2 dana nakon slave. Ne zamrzavajte ponovo ono što je već bilo odmrznuto. Uvek obeležite posudu: šta je unutra i kog datuma. Odmrzavajte polako, u frižideru – ne na sobnoj temperaturi.
Pogledajte kako se pravi bundevara koja se ne zapisuje, već se prenosi s kolena na koleno!
07:31 2 h 22.12.2025
Jelena Petrović
Slavska trpeza je znak obilja i blagoslova, ali prava mudrost domaćice vidi se i posle slave. Umesto bacanja, zamrzavanje je najbolji način da sačuvate trud, vreme i ukus domaće hrane.
BONUS VIDEO:
Pogledajte kako se pravi bundevara koja se ne zapisuje, već se prenosi s kolena na koleno!
07:31 2 h 22.12.2025
Jelena Petrović
KO PRAVI ŽURKU ZA DOČEK, MORA OVO DA ZNA Spisak stvari koje morate imati da provod bude "top"!
Potrebna je dobra organizacija – ali bez stresa.
09:39 27 min 22.12.2025
Milica Maksimović
Većina ljudi, čim postavi jelku, instinktivno razvuče grane na sve strane kako bi delovala što punije. E, to je greška.
09:02 1 h 22.12.2025
Milica Maksimović
VELIKI GODIŠNJI HOROSKOP ZA DEVICU 2026: Sve dolazi na svoje mesto, ali sporije nego što želite!
Sve što u 2026. gradite polako, bez preskakanja koraka, imaće trajnu vrednost.
08:23 1 h 22.12.2025
Milica Maksimović
Pogledajte kako se pravi bundevara koja se ne zapisuje, već se prenosi s kolena na koleno!
07:31 2 h 22.12.2025
Jelena Petrović
Zemljana energija pogoduje poslu i planiranju, ali emocije i finansije zahtevaju poseban oprez.
07:21 2 h 22.12.2025
Milica Maksimović
Imate komentar?
Ukoliko želite da ostavite komentar, kliknite na dugme.
Ostavi komentar