POSNA FINA KUVANA ČORBASTA BORANIJA! Priprema je brza, a ukus neodoljiv
09:09 3 d 11.12.2025
Anica Ninković14.12.2025. 07:30
Jelena Petrović
Ako volite jela koja mirišu na detinjstvo, tradiciju i toplu porodičnu kuhinju, sarmice od zelja biće pravo uživanje za vaš sto. Ovo laganije, nežnije izdanje poznate sarme donosi bogat ukus, ali i onu posebnu mekoću koju daje sveže zelje. Idealne su za porodične ručkove, slavske trpeze ili dane kada želite nešto domaćinsko, toplo i hranljivo.
Za ovu divnu tradicionalnu kombinaciju potrebno vam je:
1. Priprema zelja
2. Priprema nadeva
Na ulju prodinstajte sitno seckan luk dok ne omekša. Dodajte mleveno meso i dinstajte oko 20 minuta. Sklonite sa vatre, začinite po ukusu, dodajte opran pirinač i jedno jaje, pa dobro sjedinite.
3. Formiranje sarmica
Na svaki list zelja stavite kašiku nadeva. Preklopite bočne strane i pažljivo uvijte rolnicu. Ređajte sarmice gusto jednu uz drugu u šerpu, kako bi tokom kuvanja ostale kompaktne.
4. Priprema zaprške
5. Kuvanje
Prelijte zapršku preko poređanih sarmica. Na vrh stavite manji poklopac ili tanjir kako bi ih lagano pritisnuo. Kuvajte na tihoj vatri oko 30 minuta, dok ne omekšaju i ne upiju sve ukuse.
6. Serviranje
Ove sarmice se najlepše služe uz kiselo mleko ili pavlaku, koja svojom svežinom savršeno zaokružuje aromu mesa i zelja. Odlično se slažu i sa čašom laganog rozea.
POSNA FINA KUVANA ČORBASTA BORANIJA! Priprema je brza, a ukus neodoljiv
09:09 3 d 11.12.2025
Anica Ninković
Sarmice od zelja su pravo malo gastronomsko blago – jednostavne za pripremu, a pune domaćinskog šarma. Ovo jelo spaja tradiciju, zdravije sastojke i bogat, topao ukus koji se pamti. Savršene su za sve koji žele da obogate svoje jelovnike nečim klasičnim, ali laganim i izuzetno ukusnim.
BONUS VIDEO:
EVO KAKO SE PRAVI SAVRŠENO SLATKO OD VOĆA Korak po korak!
13:30 8 h 14.12.2025
Teodora Vojinović
Imate komentar?
Ukoliko želite da ostavite komentar, kliknite na dugme.
Ostavi komentar