RECEPT ZA SAVRŠENE SARMICE OD ZELJA Lagane, mirisne i idealne za porodični ručak!

Teodora Vojinović

14.12.2025. 07:30

RECEPT ZA SAVRŠENE SARMICE OD ZELJA Lagane, mirisne i idealne za porodični ručak!

Jelena Petrović

Ako volite jela koja mirišu na detinjstvo, tradiciju i toplu porodičnu kuhinju, sarmice od zelja biće pravo uživanje za vaš sto. Ovo laganije, nežnije izdanje poznate sarme donosi bogat ukus, ali i onu posebnu mekoću koju daje sveže zelje. Idealne su za porodične ručkove, slavske trpeze ili dane kada želite nešto domaćinsko, toplo i hranljivo.

Sastojci

Za ovu divnu tradicionalnu kombinaciju potrebno vam je:

  • 50 listova zelja
  • 400 g mlevenog mešanog mesa
  • 100 g crnog luka
  • 70 g okruglog pirinča
  • 1 jaje
  • 100 g ulja
  • 80 g brašna
  • so, biber i aleva paprika
  • 3 dl kiselog mleka ili pavlake

Priprema – korak po korak

1. Priprema zelja

Operite listove, uklonite zadebljanja, zatim ih kratko blanširajte u vreloj vodi – tek par sekundi. Odmah ih prebacite u ledenu vodu kako bi zadržali svoju divnu zelenu boju i elastičnost.

2. Priprema nadeva
Na ulju prodinstajte sitno seckan luk dok ne omekša. Dodajte mleveno meso i dinstajte oko 20 minuta. Sklonite sa vatre, začinite po ukusu, dodajte opran pirinač i jedno jaje, pa dobro sjedinite.

3. Formiranje sarmica
Na svaki list zelja stavite kašiku nadeva. Preklopite bočne strane i pažljivo uvijte rolnicu. Ređajte sarmice gusto jednu uz drugu u šerpu, kako bi tokom kuvanja ostale kompaktne.

4. Priprema zaprške

U posebnoj posudi napravite laganu zapršku: brašno kratko propržite na ulju, dodajte alevu papriku i postepeno nalivajte vodu uz mešanje dok ne dobijete gustinu retke čorbice.

5. Kuvanje
Prelijte zapršku preko poređanih sarmica. Na vrh stavite manji poklopac ili tanjir kako bi ih lagano pritisnuo. Kuvajte na tihoj vatri oko 30 minuta, dok ne omekšaju i ne upiju sve ukuse.

6. Serviranje
Ove sarmice se najlepše služe uz kiselo mleko ili pavlaku, koja svojom svežinom savršeno zaokružuje aromu mesa i zelja. Odlično se slažu i sa čašom laganog rozea.

Zaključak

Sarmice od zelja su pravo malo gastronomsko blago – jednostavne za pripremu, a pune domaćinskog šarma. Ovo jelo spaja tradiciju, zdravije sastojke i bogat, topao ukus koji se pamti. Savršene su za sve koji žele da obogate svoje jelovnike nečim klasičnim, ali laganim i izuzetno ukusnim. 

BONUS VIDEO:

Imate komentar?

Ukoliko želite da ostavite komentar, kliknite na dugme.

Ostavi komentar

Ostavite komentar

Komentari

Pročitaj komentare (0)