POSNE SARMICE KAKVE JOŠ NISTE PROBALI Šampinjoni, mirisi doma i recept koji se traži za repete

Milica Maksimović

12.12.2025. 07:15

POSNE SARMICE KAKVE JOŠ NISTE PROBALI Šampinjoni, mirisi doma i recept koji se traži za repete

Freepik.com

Ako postoji jelo koje uvek vraća na porodični sto i okupljanja, to je sarma. Ali dok svi očekuju onu klasičnu, mesnu verziju, posna sarma ume da iznenadi — i to prijatno. Ove posne sarmice sa šampinjonima imaju sve ono što volimo kod tradicionalne sarme: sočnost, dubok ukus i onaj miris doma koji ispuni celu kuću, samo bez mesa i bez težine. Idealne su za post, ali i za sve koji žele laganiji obrok koji ne pravi kompromis sa ukusom.

Freepik.com

Sastojci:

1 glavica kiselog kupusa

500 g šampinjona ili mešavine pečuraka (sitno seckanih)

1 šolja pirinča

1 glavica crnog luka

2 čena belog luka

1 šargarepa (rendana)

1 kašika mlevene paprike

So i biber po ukusu

2 kašike ulja

1 lovorov list

1 kašika paradajz pirea

Voda ili povrtni bujon

Kako se prave – jednostavno, domaćinski i bez žurbe

1. Pripremite nadev
Na zagrejanom ulju propržite crni i beli luk dok ne omekšaju i zamirišu. Dodajte rendanu šargarepu i seckane šampinjone. Dinstajte nekoliko minuta, dok pečurke ne ispuste svoju tečnost i ne postanu mekane.

Ubacite pirinač i mlevenu papriku. Sve kratko propržite, posolite i pobiberite. Nadev je gotov.

2. Pripremite kupus
Listove pažljivo odvajajte jedan po jedan. Ako je kupus jače kiseo ili tvrd, isperite ga ili kratko potopite u mlaku vodu.

3. Uvijanje sarmica
Na svaki list stavite kašiku nadeva i uvijte čvrsto — savršene ili ne, biće divne kad se skuvaju.

4. Kuvanje
Sarme poređajte u šerpu, dodajte lovorov list i paradajz pire, pa nalijte vodom ili bujonom taman da ih prekrije. Kuvajte na tihoj vatri 1,5 do 2 sata.

Posne, ali bogatog ukusa

Ove sarmice imaju divnu aromu pečuraka, mekoću kuvanog kupusa i onu punoću ukusa koju obično povezujemo sa zimskim, tradicionalnim jelima. Upravo zato mnogi koji ih probaju kažu da im se vraćaju iz godine u godinu — a pojedini tvrde da su čak ukusnije od klasičnih.

BONUS VIDEO:

Imate komentar?

Ukoliko želite da ostavite komentar, kliknite na dugme.

Ostavi komentar

Ostavite komentar

Komentari

Pročitaj komentare (0)