ZAPEČENA TESTENINA SA JOGURTOM Deca ih obožavaju, probajte i vi!
Služi se toplo, a savršeno se slaže uz šolju domaće supe.
12:00 1 d 10.12.2025
Milica Maksimović12.12.2025. 07:15
Freepik.com
Ako postoji jelo koje uvek vraća na porodični sto i okupljanja, to je sarma. Ali dok svi očekuju onu klasičnu, mesnu verziju, posna sarma ume da iznenadi — i to prijatno. Ove posne sarmice sa šampinjonima imaju sve ono što volimo kod tradicionalne sarme: sočnost, dubok ukus i onaj miris doma koji ispuni celu kuću, samo bez mesa i bez težine. Idealne su za post, ali i za sve koji žele laganiji obrok koji ne pravi kompromis sa ukusom.
1 glavica kiselog kupusa
500 g šampinjona ili mešavine pečuraka (sitno seckanih)
1 šolja pirinča
1 glavica crnog luka
2 čena belog luka
1 šargarepa (rendana)
1 kašika mlevene paprike
So i biber po ukusu
2 kašike ulja
1 lovorov list
1 kašika paradajz pirea
Voda ili povrtni bujon
ZAPEČENA TESTENINA SA JOGURTOM Deca ih obožavaju, probajte i vi!
Služi se toplo, a savršeno se slaže uz šolju domaće supe.
12:00 1 d 10.12.2025
Milica Maksimović
1. Pripremite nadev
Na zagrejanom ulju propržite crni i beli luk dok ne omekšaju i zamirišu. Dodajte rendanu šargarepu i seckane šampinjone. Dinstajte nekoliko minuta, dok pečurke ne ispuste svoju tečnost i ne postanu mekane.
Ubacite pirinač i mlevenu papriku. Sve kratko propržite, posolite i pobiberite. Nadev je gotov.
2. Pripremite kupus
Listove pažljivo odvajajte jedan po jedan. Ako je kupus jače kiseo ili tvrd, isperite ga ili kratko potopite u mlaku vodu.
3. Uvijanje sarmica
Na svaki list stavite kašiku nadeva i uvijte čvrsto — savršene ili ne, biće divne kad se skuvaju.
4. Kuvanje
Sarme poređajte u šerpu, dodajte lovorov list i paradajz pire, pa nalijte vodom ili bujonom taman da ih prekrije. Kuvajte na tihoj vatri 1,5 do 2 sata.
SIROMAŠNI KEKS Jednostavni kolačići bez jaja i mleka, nastali iz potrebe – danas pravi hit!
Siromašni keksi, poznati i kao poor man’s cookies, potiču iz vremena Velike depresije.
18:10 2 d 09.12.2025
Milica Maksimović
Ove sarmice imaju divnu aromu pečuraka, mekoću kuvanog kupusa i onu punoću ukusa koju obično povezujemo sa zimskim, tradicionalnim jelima. Upravo zato mnogi koji ih probaju kažu da im se vraćaju iz godine u godinu — a pojedini tvrde da su čak ukusnije od klasičnih.
BONUS VIDEO:
POSNA FINA KUVANA ČORBASTA BORANIJA! Priprema je brza, a ukus neodoljiv
09:09 1 d 11.12.2025
Anica Ninković
ZAPEČENA TESTENINA SA JOGURTOM Deca ih obožavaju, probajte i vi!
Služi se toplo, a savršeno se slaže uz šolju domaće supe.
12:00 1 d 10.12.2025
Milica Maksimović
SIROMAŠNI KEKS Jednostavni kolačići bez jaja i mleka, nastali iz potrebe – danas pravi hit!
Siromašni keksi, poznati i kao poor man’s cookies, potiču iz vremena Velike depresije.
18:10 2 d 09.12.2025
Milica Maksimović
Imate komentar?
Ukoliko želite da ostavite komentar, kliknite na dugme.
Ostavi komentar