OVO JE NAJBOLJI NAČIN DA SPREMITE PRAVI SRPSKI ĐUVEČ Domaća verzija uz koju nema greške!

Teodora Vojinović

13.12.2025. 07:30

OVO JE NAJBOLJI NAČIN DA SPREMITE PRAVI SRPSKI ĐUVEČ Domaća verzija uz koju nema greške!

Shutterstock

Ako postoji jelo koje spaja tradiciju, miris doma i one najlepše uspomene na nedeljni ručak kod bake, onda je to srpski đuveč. Ovo starinsko, bogato i sočno jelo iz zemlje lonca predstavlja spoj mesa, povrća i začina koji zajedno stvaraju onu neponovljivu aromu kojoj se uvek vraćamo. Priprema je jednostavna, sastojci su pristupačni, a rezultat – pravo savršenstvo koje zamiriše celu kuću.

Shutterstock

Koji sastojci čine pravi domaći đuveč?

Za klasičan srpski đuveč koriste se namirnice iz bašte i komad dobrog mesa. Recept pred vama podseća na staru školu kuvanja, gde je svaki sastojak tu sa razlogom:

  • 1,2 kg svinjskog mesa
  • 200 g masti
  • 200 g crnog luka
  • 100 g patlidžana
  • 100 g tikvica
  • 150 g paprike
  • 150 g paradajza
  • 120 g pirinča
  • 350 g krompira
  • 3 papričice
  • 1 veza celerovog lista
  • Aleva paprika
  • So i biber

Meso se najpre seče na kockice, baš po tradicionalnom receptu – 3x3 cm, da ostane sočno tokom kuvanja. Upravo ta veličina daje jelu onu punu, domaću teksturu.

bakina kuhinja

Kako se sprema srpski đuveč – korak po korak

  1. Sitno seckani crni luk i meso dinstaju se na svinjskoj masti, uz dodatak soli, bibera i aleve paprike. Tokom dinstanja povremeno se dodaje malo vode – taman toliko da meso lagano omekša.
  2. Kada se meso lepo isprži i upije začine, dodaju se isečen crveni krompir, paprika, patlidžan i tikvice. Povrće se seče na kocke ili kolutove oko 1 cm debljine, kako bi se ravnomerno skuvalo.
  3. Đuveč se zatim kuva još oko 20 minuta, a potom se dodaje opran pirinač koji će upiti sav višak tečnosti i dati jelu pravu gustinu. Nakon dodavanja pirinča, jelo se kuva dodatnih pet minuta.
  4. Kada je smesa spremna, prebacuje se u plitku posudu ili zemljani sud – kako se nekada radilo u skoro svakom domaćinstvu. Na vrh se poređaju kolutovi paradajza, a zatim se đuveč stavlja u rernu da se zapeče još 20 minuta. Upravo taj korak daje jelu neodoljivu koricu i bogat miris.
  5. Za kraj, posipa se sitno seckanim celerovim lišćem, koje jelu daje osvežavajuću notu.
bakina kuhinja

Bella saveti za posluživanje

Srpski đuveč je pun obroka sam po sebi, ali posebno lepo ide uz domaći hleb ili projicu. Tradicionalno, služi se uz čašu belog vina, a najbolje mu pristaje tamjanika, zbog svoje aromatične, voćne svežine.

Zaključak

Ako želite jelo koje će vas u trenu vratiti u detinjstvo, okupiti porodicu ili jednostavno doneti malo topline na sto, srpski đuveč je uvek pravi izbor. Mirisan, hranljiv i savršeno zapečen – ovo je recept koji nikada ne izlazi iz mode.

BONUS VIDEO:

Imate komentar?

Ukoliko želite da ostavite komentar, kliknite na dugme.

Ostavi komentar

Ostavite komentar

Komentari

Pročitaj komentare (0)