NEODOLJIVA POSNA LAZANJA SA SPANAĆEM Sočna, ukusna i laka za pripremu – čak i bez mesa i sira!

Milica Maksimović

10.12.2025. 08:07

NEODOLJIVA POSNA LAZANJA SA SPANAĆEM Sočna, ukusna i laka za pripremu – čak i bez mesa i sira!

Shutterstock

I dok mnogi misle da posna jela moraju biti bezukusna i jednostavna, ova lazanja sa spanaćem dokaz je da posno može biti vrhunski ukusno. Sočna, bogata i lagana, idealna je za dane posta, letnje večere ili kada jednostavno želite nutritivan, a nežan obrok.

Savršeno se uklapa i kao ručak i kao večera, a priprema je toliko jednostavna da će vam brzo preći u omiljeni posni recept.

Shutterstock

Potrebni sastojci:

500 g spanaća (svežeg ili zamrznutog)

1 veća glavica crnog luka

2 čena belog luka

400 ml paradajz pelata ili pasiranog paradajza

1 kašika brašna

1 kašika ulja

So, biber, suvi začin, origano po ukusu

9 listova za posne lazanje

100 ml vode

2 kašike prezli (po želji, za hrskav vrh)

1. Priprema spanaća
Ako koristite zamrznut spanać, odledite ga i ocedite. Svež spanać kratko blanširajte, pa sitno iseckajte.

2. Dinstanje povrća
Na malo ulja propržite sitno seckan crni i beli luk. Dodajte spanać, posolite, pobiberite i dodajte malo suvog začina. Dinstajte nekoliko minuta.

3. Brzi paradajz sos

Na malo ulja kratko propržite kašiku brašna, zatim dodajte paradajz pelat i mešajte dok se lepo sjedini.
Dodajte malo vode po potrebi i začinite origanom, solju i biberom.

4. Slojevi lazanje
U vatrostalnu posudu slažite redom:
– sos,
– listovi lazanje,
– spanać,
– sos…

Ponavljajte dok ne potrošite sve sastojke. Završni sloj neka bude sos. Po želji odozgo pospite prezlama.

Unsplash.com

5. Pečenje
Prekrijte folijom i pecite na 180°C oko 30–35 minuta. Zatim skinite foliju i pecite još 5–10 minuta, da lazanje dobiju finu koricu.

Poslužite toplo, uz svežu sezonsku salatu

Ova posna lazanja ima bogat ukus, savršeno sočnu teksturu i prijatnu nežnost spanaća. Čak i oni koji nisu ljubitelji posnih jela tražiće dodatno parče. Savršeno jednostavno. Potpuno posno. Neodoljivo ukusno.

BONUS VIDEO:

Imate komentar?

Ukoliko želite da ostavite komentar, kliknite na dugme.

Ostavi komentar

Ostavite komentar

Komentari

Pročitaj komentare (0)