OVO NIKO NIJE OČEKIVAO OD ROKVIĆA Spremite i vi Nikolinu musaku sa lignjama po receptu Željka Samardžića! (VIDEO)

Nikola je pokazao pripremu od početka do kraja.

Milica Maksimović

04.12.2025. 09:10

OVO NIKO NIJE OČEKIVAO OD ROKVIĆA Spremite i vi Nikolinu musaku sa lignjama po receptu Željka Samardžića! (VIDEO)

Instagram/nikolarokvic

Pevač Nikola Rokvić na svom Instagram profilu podelio je pravi mali kulinarski dragulj – posnu musaku sa lignjama, jelo koje mu je, kako kaže, otkrio njegov kolega i prijatelj Željko Samardžić. U pitanju je stari dalmatinski recept, jednostavan, ukusan i savršen za dane posta, ali i za sve koji vole miris mora u tanjiru.

Nikola je pokazao pripremu od početka do kraja, a u asistenciji za degustaciju vina u videu pojavio se i Nikolin brat, Marko Rokvić.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Објава коју дели 𝐍𝐢𝐤𝐨𝐥𝐚 𝐑𝐨𝐤𝐯𝐢ć (@nikolarokvic)

Sastojci za Nikolin specijalitet

lignje (očistiti ako nisu očišćene)

oko 1 kg krompira

4 glavice crnog luka

maslinovo ulje

morska so

belo vino

2–3 lista lovora

tamjan („da jelo dobije blagoslov“)

Kako Nikola priprema posnu musaku sa lignjama

Najpre je očistio i oprao lignje, zatim pripremio pleh i obilno ga premazao maslinovim uljem. Na dno pleha složio je crni luk isečen na kolutove, pa preko njega prvi red krompira tanko isečenog na šnite. Sve je ponovo preliveno maslinovim uljem da se lepo krčka.

Zatim je ostavio deo krompira za završni sloj, a preko srednjeg sloja poređao je lignje isečene na komade. Posuo je morskom solju i dodao još malo ulja. Na vrh je stavio poslednji red krompira i ubacio 2–3 lista lovora. Pleh je dobro zatvorio aluminijumskom folijom i stavio u rernu na 220°C, da se jelo lagano kuva u sopstvenom soku.

Pred kraj pečenja izvadio je pleh, otklopio foliju i dodao malo belog vina, pa vratio u rernu još desetak minuta da krompir i lignje upiju aromu. Zatim je potpuno skinuo foliju da musaka dobije zlatnu i hrskavu koricu. 

Prvi red

Ovaj jednostavan, ali raskošan dalmatinski recept pravi je spoj karamelisanog luka, mekanih lignji i krompira koji upija maslinovo ulje i vino. Nije ni čudo što ga Željko Samardžić sprema kao pravi poznavalac mora i morskih plodova, a Nikola ga sada, moramo priznati jako dobro i na pravi kulinarski način, popularizuje i među svojom publikom.

BONUS VIDEO:

Imate komentar?

Ukoliko želite da ostavite komentar, kliknite na dugme.

Ostavi komentar

Ostavite komentar

Komentari

Pročitaj komentare (0)