JAPANSKI MOCHI OSVAJA TRPEZE Mekani kolač koji možete pripremiti za pola sata!

Teodora Vojinović

17.11.2025. 17:10

JAPANSKI MOCHI OSVAJA TRPEZE Mekani kolač koji možete pripremiti za pola sata!

Freepik.com

U domaćim kuhinjama širom sveta sve češće se priprema mochi, nežan japanski kolač koji spolja izgleda jednostavno, a iznutra krije iznenađujuću mekoću. Ako ste ga već probali, znate da ima onu posebnu elastičnost koja osvaja na prvi zalogaj; a ako niste – vreme je da ga napravite kod kuće, jer je postupak jednostavniji nego što izgleda na prvi pogled.

Sastojci 

  • 150 g lepljivog pirinčanog brašna 
  • 80 g šećera
  • 180 ml vode
  • skrob (kukuruzni ili krompirov) za posipanje
  • po želji: punjenje – čokolada, jagode, krema, pasta od crvenog pasulja, džem

Priprema – korak po korak

1. Pomešajte sastojke
U posudi sjedinite pirinčano brašno, šećer i vodu. Mešajte dok smesa ne postane potpuno glatka, bez grudvica. Treba da bude gusta kao testo za palačinke, ali malo lepljivija.

2. Kuvanje smese

Posudu prekrijte providnom folijom i kuvajte na pari oko 12–15 minuta, povremeno mešajući. Ako koristite mikrotalasnu, zagrevajte 2–3 puta po 1 minut, mešajući između svakog zagrevanja. Smesa je gotova kada postane sjajna, gusta i elastična.

3. Priprema radne površine
Na sto ili dasku pospite obilno skroba – mochi je vrlo lepljiv, pa je ovo važan korak. Kašikom prebacite toplo testo na posutu površinu.

4. Oblikovanje
Ostavite testo da se prohladi minut-dva, zatim ga rukama posutim skrobom lagano razvucite u ploču. Isecite na manje krugove ili kvadrate.

5. Punjenje i zatvaranje

U sredinu svakog komada stavite malo punjenja po želji. Pažljivo preklopite ivice i oblikujte male kuglice. Nema potrebe da budu savršene – mochi je šarmantan i kad je malo nepravilan.

6. Serviranje
Mochi je najlepši dok je svež, mekan i blago topao, ali može da stoji nekoliko sati u zatvorenoj kutiji.

Šta je zapravo mochi?

Mochi se pravi od lepljivog pirinčanog brašna koje mu daje prepoznatljivu teksturu – mekano, rastegljivo i nežno pod zubom.

U Japanu se vekovima pravi uoči praznika, ali kod nas je postao popularan zahvaljujući društvenim mrežama i sve većem interesovanju za azijsku kuhinju.

Mali Bella savet za kraj

Ako vam se prvi put učini da je testo „neposlušno“, ne brinite – to je normalno za mochi. Sa malo strpljenja i skroba sve ide lako, a rezultat je kolač koji će vam doneti miris dalekih krajeva i mnogo osmeha za stolom.

BONUS VIDEO:

Imate komentar?

Ukoliko želite da ostavite komentar, kliknite na dugme.

Ostavi komentar

Ostavite komentar

Komentari

Pročitaj komentare (0)