POSNE BAJADERE ODUŠEVLJAVAJU NA SLAVAMA Mali kolač koji se sprema brzo, a izgleda kao da ste se dugo trudili!

Teodora Vojinović

14.11.2025. 11:20

POSNE BAJADERE ODUŠEVLJAVAJU NA SLAVAMA Mali kolač koji se sprema brzo, a izgleda kao da ste se dugo trudili!

Shutterstock

Kada se približi vreme slava, domaćice i domaćini širom Srbije razmišljaju šta bi to moglo da zasladi trpezu, a da bude jednostavno, posno i provereno ukusno. Upravo zato posne bajadere poslednjih godina ponovo postaju pravi hit — ne samo zato što se lako spremaju, već i zato što izgledaju veoma svečano.

Sastojci za koru

  • 300 g posnog mlevenog keksa 
  • 150 g mlevenih oraha 
  • 50 g iseckanih oraha 
  • 250 g šećera 
  • 1 vanilin šećer 
  • 150 ml vode 
  • 200 g posnog margarina 
  • 150 g posne čokolade 
Shutterstock

Sastojci za glazuru

  • 1 kašika vode 
  • 3 kašike ulja 
  • 100 g posne čokolade 

Priprema

  1. U šerpu sipajte šećer, vanilin šećer i vodu, pa zagrejte dok ne provri. 
  2. Sklonite sa vatre, dodajte margarin i mešajte dok se potpuno ne istopi. Zatim umešajte mleveni keks, mlevene i iseckane orahe. 
  3. Podelite smesu na dva dela. U jedan deo ne dodajete ništa, a u drugi umešajte otopljenu čokoladu. 
  4. U pleh rasporedite prvo sloj sa čokoladom, a zatim svetliji sloj. Ostavite u frižider najmanje tri sata da se stegne. 
  5. Za glazuru: u šerpu stavite ulje, vodu i čokoladu, zagrejte i mešajte dok ne dobijete glatku masu. Prelijte preko ohlađene bajadere. Nakon što se glazura stegne, isecite na štanglice i poslužite. 

Bella savet

Za savršen ukus, poslužite bajadere rashlađene i držane u frižideru dok ih ne isecite. Tako će slojevi lepo držati formu, a glazura će dobiti lepu, čvrstu strukturu.

BONUS VIDEO:

Imate komentar?

Ukoliko želite da ostavite komentar, kliknite na dugme.

Ostavi komentar

Ostavite komentar

Komentari

Pročitaj komentare (0)