KAKO JE ANICA NAPRAVILA JAFA KOLAČ Jednostavan recept koji će dom ispuniti mirisom pomorandže i čokolade (FOTO)

Anica Ninković

15.11.2025. 09:00

KAKO JE ANICA NAPRAVILA JAFA KOLAČ Jednostavan recept koji će dom ispuniti mirisom pomorandže i čokolade (FOTO)

Anica Ninković

Znate onaj osećaj hladne jesenje večeri, toplog ćebeta i mačka ušuškanog u njemu, omiljena serija na TV-u, ali fali još nešto. To je savršeni slatki zalogaj koji mami, nešto što miriše na cimet, čokoladu i pomorandžu. 

Napraviću jafa kolač. To nije samo obična poslastica. To je čista aroma udobnosti i topline, idealna za ove obrenovačke noći pune magle.

K1info

Priprema? Ma, smešna!

Sve se svodi na par koraka, a važno je samo da imate zaleđene pomorandže.

Ispekla sam koru koja je savršeno mekana i sočna, pa je podelila na dva dela. Na koru ide fil koji se pravi za pet minuta, a preko toga čokoladna glazura za pun pogodak.

Recept za jafa kolač

Kora

Izmutiti 2 jajeta, pa postepeno dodavati 24 kašike šećera, 24 kašike mleka, 22 kašike ulja, 22 kašike brašna, 1 prašak za pecivo.

Kora se peče u plehu, pa se deli na dva dela. Prvi deo je kora, a drugi deo se izmrvi i ide u fil.

Fil:

Izrendati 2 zaleđene pomoranže, 6 kašika džema (najbolje od kajsije), 3 dl vode, polovinu kore i sve zajedno sjediniti, izmiksati i napraviti fil.

Glazura:

Istopiti 100 g čokolade za kuvanje, 30 g margarina, 3 kašike šećera, 3 do 4 kašike vode.

Na koru mazati fil, preko toga glazuru i ostaviti da se ohladi.

Ovaj kolač je dokaz da ne morate da budete majstor da biste napravili poslasticu koja oduševljava sve za stolom. Spreman je u tren oka, miriše na pomorandže i čokoladu, a idealan je za sve prilike - od iznenadnih gostiju do popodnevnog uživanja uz kafu, ali i romantičnih večeri.

Probajte, uverićete se koliko je jednostavan, a ukusan! 

Napomena:

Jafa kolač sam spremala mnogo puta. Iako u receptu piše da bi trebalo staviti džem od kajsije, ja sam probala sa šipkom, šljivom, jagodom. Ukus je isto savršen, bez neke velike razlike.

Takođe, pošto volim da isprobavam i kombinujem različite ukuse, nekada dodam cimet, karanfilić ili rogač u fil ili koru. Sve zavisi od prilike i raspoloženja.

Pomorandžu nikada ne rendam. Ja je iseckam na kocke, izvadim semenke, zaledim, pa onda u multipraktik ili seckalicu. Tako je mnogo lakše.

KAKO JE ANICA NAPRAVILA PUSLICU - ČITAJTE OVDE!

KAKO JE ANICA RAZLISTALA KUPUS - ČITAJTE OVDE!

KAKO JE ANICA NAPRAVILA KIKIRIKI NAMAZ - ČITAJTE OVDE!

Bonus video:

Imate komentar?

Ukoliko želite da ostavite komentar, kliknite na dugme.

Ostavi komentar

Ostavite komentar

Komentari

Pročitaj komentare (0)