KAKO NAPRAVITI SAVRŠENE MEDENJAKE Zimski mirisi u vašoj kući!

Teodora Vojinović

16.11.2025. 07:12

KAKO NAPRAVITI SAVRŠENE MEDENJAKE Zimski mirisi u vašoj kući!

Pexels.com

Kada se spomene zima i praznici, jedan od onih mirisa koji odmah vraća u detinjstvo je miris sveže pečenih kolačića — to su upravo medenjaci. Priprema je jednostavna, a rezultat toplina u kući i osmeh na licu. 

Sastojci koji donose prazničnu atmosferu

Za ovu verziju medenjaka trebat će vam:

  • 2 jaja,
  • 2 kašike meda,
  • 50 g putera,
  • 400 g brašna,
  • 150 g šećera u prahu,
  • kašičica sode bikarbone,
  • kašičica mlevenog cimeta i anisa u odnosu 50/50 (ili gotov začin za medenjake),
  • izrendana korica od pola limuna. 

Ovako izabrani sastojci garantuju spoj slatkoće, začina i osvežavajuće note limuna — svaki zalogaj priča priču.

Priprema korak po korak

  1. Pomešajte suve sastojke: brašno, šećer, sodu bikarbonu i začine.
  2. Na tihoj vatri rastopite puter i med, pa dodajte jaja i koricu limuna. Sve dobro sjedinite sa suvom smesom.
  3. Mesite testo dok ne postane glatko, zatim ga uvijte u foliju i ostavite u frižideru barem dva dana da se razvije aroma.
  4. Razvaljajte testo i vadite oblike po želji. Pecite na 180 °C dok blago ne porumene.
  5. Ohladite i čuvajte u zatvorenoj kutiji – idealno za poklon ili uz šolju toplog čaja.

Bella savet za vas

Kada pečete medenjake, ostavite jednu tepsiju za kućnu upotrebu i jednu za darivanje prijateljima ili komšiluku — jer dobro raspoloženje se množi. Takođe, možete ih čuvati par nedelja u zatvorenoj kutiji, a uz šolju toplog čaja ili kuvanog vina, postaju potpun praznični užitak.

BONUS VIDEO:

Imate komentar?

Ukoliko želite da ostavite komentar, kliknite na dugme.

Ostavi komentar

Ostavite komentar

Komentari

Pročitaj komentare (0)