KAKO NAPRAVITI SAVRŠENE MEDENJAKE Zimski mirisi u vašoj kući!
16.11.2025. 07:12
Pexels.com
Kada se spomene zima i praznici, jedan od onih mirisa koji odmah vraća u detinjstvo je miris sveže pečenih kolačića — to su upravo medenjaci. Priprema je jednostavna, a rezultat toplina u kući i osmeh na licu.
Sastojci koji donose prazničnu atmosferu
Za ovu verziju medenjaka trebat će vam:
- 2 jaja,
- 2 kašike meda,
- 50 g putera,
- 400 g brašna,
- 150 g šećera u prahu,
- kašičica sode bikarbone,
- kašičica mlevenog cimeta i anisa u odnosu 50/50 (ili gotov začin za medenjake),
- izrendana korica od pola limuna.
Ovako izabrani sastojci garantuju spoj slatkoće, začina i osvežavajuće note limuna — svaki zalogaj priča priču.
Priprema korak po korak
- Pomešajte suve sastojke: brašno, šećer, sodu bikarbonu i začine.
- Na tihoj vatri rastopite puter i med, pa dodajte jaja i koricu limuna. Sve dobro sjedinite sa suvom smesom.
- Mesite testo dok ne postane glatko, zatim ga uvijte u foliju i ostavite u frižideru barem dva dana da se razvije aroma.
- Razvaljajte testo i vadite oblike po želji. Pecite na 180 °C dok blago ne porumene.
- Ohladite i čuvajte u zatvorenoj kutiji – idealno za poklon ili uz šolju toplog čaja.
DOMAĆA KOLENICA SA KISELIM KUPUSOM I PIRINČEM Zimski ručak koji se pamti
Ovo je jelo koje miriše na detinjstvo, zimu i pravu domaću kuhinju...
07:55 5 d 11.11.2025
Milica MaksimovićBella savet za vas
Kada pečete medenjake, ostavite jednu tepsiju za kućnu upotrebu i jednu za darivanje prijateljima ili komšiluku — jer dobro raspoloženje se množi. Takođe, možete ih čuvati par nedelja u zatvorenoj kutiji, a uz šolju toplog čaja ili kuvanog vina, postaju potpun praznični užitak.
BONUS VIDEO:
Imate komentar?
Ukoliko želite da ostavite komentar, kliknite na dugme.
Ostavi komentar