TAJNA STARINSKE LUFT PITE Lagana kao oblak, miriše na jesen i porodični ručak! (RECEPT)
Na svakom tanjiru izgleda kao prava mala praznična čarolija svakog doma...
12:42 21 h 10.11.2025
Milica MaksimovićOvo je jelo koje miriše na detinjstvo, zimu i pravu domaću kuhinju...
11.11.2025. 07:55
Shutterstock
Nema boljeg mirisa od onog koji dolazi iz rerne dok se lagano peče kolenica sa kiselim kupusom. Ovo starinsko jelo je pravi simbol zime – jednostavno, zasitno i puno ukusa. Ako voliš jela “na kašiku”, ovo će ti sigurno postati omiljeni recept sezone.
1 dimljena svinjska kolenica
500 g kiselog kupusa (sitno seckanog)
1 glavica crnog luka
2 čena belog luka
150 g pirinča
1 kašika svinjske masti (ili ulja)
1 kašičica aleve paprike
so i biber po ukusu
1 lovorov list
malo suve slanine ili rebarca (po želji)
voda ili bujon po potrebi
Priprema kolenice: Ako je kolenica jače dimljena, potopi je u toplu vodu i ostavi da odstoji 30–60 minuta, zatim je obari u čistoj vodi oko 40 minuta da omekša.
Priprema kupusa: Na kašici masti proprži sitno seckan luk dok ne omekša i postane staklast. Dodaj beli luk, pa odmah zatim seckani kiseli kupus. Dinstaj 10-ak minuta, uz povremeno dolivanje malo vode.
Dodaj začine i pirinač: Kada kupus omekša, dodaj pirinač, alevu papriku, biber i lovorov list. Sve lepo izmešaj.
Pečenje: U vatrostalnu posudu ili zemljanu tepsiju stavi polovinu kupusa, na njega položi obarenu kolenicu, a preko rasporedi ostatak kupusa. Nalij malo tople vode (ili bujona) – taman da pokrije donji sloj.
TAJNA STARINSKE LUFT PITE Lagana kao oblak, miriše na jesen i porodični ručak! (RECEPT)
Na svakom tanjiru izgleda kao prava mala praznična čarolija svakog doma...
12:42 21 h 10.11.2025
Milica Maksimović
DOMAĆA SUPA KAO BAKINA Koliko dugo treba kuvati supu da izvučete sav ukus
Dragi naši, nije svejedno koliko dugo kuvate sastojke...
13:00 20 h 10.11.2025
Teodora VojinovićPokrij poklopcem ili alu-folijom i peci oko 1,5 do 2 sata na 180°C. Pred kraj otkrij da bi kolenica dobila zlatnu, hrskavu koricu. Saveti za savršen ukus: Ako voliš jači miris, dodaj nekoliko zrna bibera ili suvu papriku. Umesto pirinča možeš staviti i malo ječma – da jelo bude rustičnije. Kolenicu možeš zameniti dimljenim rebrima, ali u tom slučaju skrati vreme pečenja.
Kako se služi: Posluži toplo, uz krišku domaćeg hleba i kiselo mleko ili čašu crnog vina. Ovo je jelo koje miriše na detinjstvo, zimu i pravu domaću kuhinju – jednostavno, a bogato kao iz bakine rerne.
BONUS VIDEO:
DOMAĆA SUPA KAO BAKINA Koliko dugo treba kuvati supu da izvučete sav ukus
Dragi naši, nije svejedno koliko dugo kuvate sastojke...
13:00 20 h 10.11.2025
Teodora Vojinović
TAJNA STARINSKE LUFT PITE Lagana kao oblak, miriše na jesen i porodični ručak! (RECEPT)
Na svakom tanjiru izgleda kao prava mala praznična čarolija svakog doma...
12:42 21 h 10.11.2025
Milica Maksimović
DOMAĆI REZANCI ZA SUPU – BAŠ KAO NEKADA (RECEPT)
Ako želite da rezanci budu zlatniji i mirisniji, koristite domaća jaja sa sela, potrudite se da ih kupite
10:26 23 h 10.11.2025
Milica Maksimović
DOMAĆI BANINI KOLAČI Miris detinjstva koji se topi u ustima (RECEPT SA MAŠĆU)
Kolači su se mesili na drvenim daskama, rukama, ne mikserima. Svaka kora, svaka kašičica šećera imala je priču...
09:51 1 d 10.11.2025
Milica Maksimović
KAKO PRAVILNO KUVATI TESTENINU Greške koje svi pravimo!
Evo 5 najčešćih grešaka i kako ih korigovati u vašoj kuhinji.
12:30 1 d 09.11.2025
Teodora Vojinović
Dobra vest je da zaštita hortenzija nije ni komplikovana ni skupa.
09:06 54 min 11.11.2025
Milica Maksimović
Ovaj datum nosi simboliku buđenja, sinhroniciteta i novih početaka
07:29 2 h 11.11.2025
Milica Maksimović
VODA PRE SVEGA Evo šta se dešava kad je ne popijete ujutru!
07:00 3 h 11.11.2025
Teodora Vojinović
Energija dana podstiče nove početke, pomirenja, inspiraciju i iskrene razgovore.
06:00 4 h 11.11.2025
Milica Maksimović
Predanje kaže da je toliko voleo Boga da je od žene pobegao samo nedelju dana nakon venčanja...
05:15 4 h 11.11.2025
Milica Maksimović
Imate komentar?
Ukoliko želite da ostavite komentar, kliknite na dugme.
Ostavi komentar