DOMAĆA KOLENICA SA KISELIM KUPUSOM I PIRINČEM Zimski ručak koji se pamti

Ovo je jelo koje miriše na detinjstvo, zimu i pravu domaću kuhinju...

Milica Maksimović

11.11.2025. 07:55

DOMAĆA KOLENICA SA KISELIM KUPUSOM I PIRINČEM Zimski ručak koji se pamti

Shutterstock

Nema boljeg mirisa od onog koji dolazi iz rerne dok se lagano peče kolenica sa kiselim kupusom. Ovo starinsko jelo je pravi simbol zime – jednostavno, zasitno i puno ukusa. Ako voliš jela “na kašiku”, ovo će ti sigurno postati omiljeni recept sezone.

Sastojci:

1 dimljena svinjska kolenica

500 g kiselog kupusa (sitno seckanog)

1 glavica crnog luka

2 čena belog luka

150 g pirinča

1 kašika svinjske masti (ili ulja)

1 kašičica aleve paprike

so i biber po ukusu

1 lovorov list

malo suve slanine ili rebarca (po želji)

voda ili bujon po potrebi

Shutterstock

Priprema kolenice: Ako je kolenica jače dimljena, potopi je u toplu vodu i ostavi da odstoji 30–60 minuta, zatim je obari u čistoj vodi oko 40 minuta da omekša.

Priprema kupusa: Na kašici masti proprži sitno seckan luk dok ne omekša i postane staklast. Dodaj beli luk, pa odmah zatim seckani kiseli kupus. Dinstaj 10-ak minuta, uz povremeno dolivanje malo vode.

Dodaj začine i pirinač: Kada kupus omekša, dodaj pirinač, alevu papriku, biber i lovorov list. Sve lepo izmešaj.

Pečenje: U vatrostalnu posudu ili zemljanu tepsiju stavi polovinu kupusa, na njega položi obarenu kolenicu, a preko rasporedi ostatak kupusa. Nalij malo tople vode (ili bujona) – taman da pokrije donji sloj.

Pokrij poklopcem ili alu-folijom i peci oko 1,5 do 2 sata na 180°C. Pred kraj otkrij da bi kolenica dobila zlatnu, hrskavu koricu. Saveti za savršen ukus: Ako voliš jači miris, dodaj nekoliko zrna bibera ili suvu papriku. Umesto pirinča možeš staviti i malo ječma – da jelo bude rustičnije. Kolenicu možeš zameniti dimljenim rebrima, ali u tom slučaju skrati vreme pečenja.

Kako se služi: Posluži toplo, uz krišku domaćeg hleba i kiselo mleko ili čašu crnog vina. Ovo je jelo koje miriše na detinjstvo, zimu i pravu domaću kuhinju – jednostavno, a bogato kao iz bakine rerne.

BONUS VIDEO:

Imate komentar?

Ukoliko želite da ostavite komentar, kliknite na dugme.

Ostavi komentar

Ostavite komentar

Komentari

Pročitaj komentare (0)