TRI SALATE ZA MITROVDAN Ukusi koji spajaju porodicu za stolom

Pored glavnih jela, salate imaju posebno mesto na trpezi

Teodora Vojinović

06.11.2025. 11:00

TRI SALATE ZA MITROVDAN Ukusi koji spajaju porodicu za stolom

Shutterstock

Mitrovdan je praznik koji u mnogim domovima označava kraj jeseni i početak zimskih okupljanja. Tada se kuća ispuni mirisima domaće hrane, toplinom porodičnog razgovora i uspomenama koje se prenose sa kolena na koleno. Pored glavnih jela, salate imaju posebno mesto na trpezi – one daju svežinu, boju i onaj domaći šmek koji svako voli.

1. Kupus salata sa šargarepom

Klasična, jednostavna i neizostavna uz svako pečenje.

  • Sastojci: pola glavice kupusa, jedna veća šargarepa, malo ulja, sirće i so.
  • Priprema: kupus sitno naseckajte, šargarepu izrendajte, sve začinite uljem, sirćetom i prstohvatom soli. Ostavite da odstoji desetak minuta da kupus omekša i upije začine.

2. Cvekla salata – zdrava i postojana

Idealna za Mitrovdan, jer se može spremiti unapred.

  • Sastojci: tri veće cvekle, malo ulja, sirće, so i beli luk po želji.
  • Priprema: cveklu skuvajte, oljuštite i izrendajte, dodajte začine i sitno seckan beli luk. Ova salata lepo ide uz meso i krompir, a daje boju svakom tanjiru.

3. Ruska salata – praznični klasik

Bez nje retko koji praznik prođe, a naročito Mitrovdan.

  • Sastojci: kuvani krompir, šargarepa, grašak, jaja, kiseli krastavci, majonez, so i biber.
  • Priprema: sve iseckajte na sitne kockice, pomešajte i začinite. Ohladite pre služenja da se ukusi lepo sjedine.

Za kraj

Salate za Mitrovdan ne moraju biti komplikovane – dovoljno je da su spremljene s ljubavlju. Bilo da se okupite oko trpeze sa porodicom ili prijateljima, ove tri salate doneće boje, mirise i onu toplinu doma koja se pamti. Jer, praznik nije samo u jelu – praznik je u zajedništvu.

BONUS VIDEO:

Imate komentar?

Ukoliko želite da ostavite komentar, kliknite na dugme.

Ostavi komentar

Ostavite komentar

Komentari

Pročitaj komentare (0)