KOLAČI ZA MITROVDAN Tri kremaste poslastice koje će zablistati na slavskom stolu

Donosimo tri proverena recepta koji ne traže mnogo truda, ali zato oduševljavaju izgledom i ukusom

Milica Maksimović

05.11.2025. 11:30

KOLAČI ZA MITROVDAN Tri kremaste poslastice koje će zablistati na slavskom stolu

Shutterstock

Mitrovdan, jedna od omiljenih jesenjih slava, prilika je da dom zamiriše na dobro jelo, smeh i — naravno — na kolače. Nakon slavske trpeze, kada se sve završava kafom i slatkim zalogajem, na red dolaze kremasti kolači koji su simbol domaće topline i gostoprimstva.

Donosimo tri proverena recepta koji ne traže mnogo truda, ali zato oduševljavaju izgledom i ukusom.

Plazma čoko fantazija – klasik koji nikad ne izlazi iz mode

Ovaj kolač je već godinama favorit na slavskim trpezama, a razlog je jednostavan — ne peče se, brzo se pravi i ima onaj savršeni balans između keksa, mleka i čokolade.

Sastojci:

300 g mlevene plazme

200 ml mleka

150 g putera

100 g šećera u prahu

200 g crne čokolade

1 kesica pudinga od vanile

500 ml mleka

Priprema: U mleku rastopite puter i šećer, pa dodajte čokoladu. Kad se sve sjedini, umešajte plazmu i dobro izmešajte. U posebnom sudu skuvajte puding, ohladite ga i dodajte u fil. Kolač složite u kalup, stavite u frižider i ostavite da se stegne nekoliko sati. Pre služenja, pospite kakaom ili narendanom čokoladom. Savršen uz: kafu ili liker, posebno posle glavnog jela.

Rafaelo kolač – lagani beli san za sve ljubitelje kokosa

Ako želite da vaš slavski sto izgleda svečano i moderno, ovaj kolač je pravi izbor. Belo, nežno i kremasto – poput snega u novembru.

Sastojci:

6 belanaca

6 kašika šećera

100 g kokosa

3 kašike brašna

1 prašak za pecivo

1 l mleka

4 kašike gustina

150 g šećera

100 g putera

200 ml slatke pavlake

Priprema: Umutite belanca sa šećerom, pa dodajte kokos, brašno i prašak za pecivo. Ispecite koru na 180°C oko 20 minuta. Za fil, skuvajte mleko s gustinom i šećerom, ohladite i dodajte puter i umućenu pavlaku. Namažite fil preko kore, pospite kokosom i ostavite da prenoći u frižideru. Rezultat: mekano, osvežavajuće i mirisno — baš kako domaća slava i zaslužuje.

Karamel kocke – luksuzni zalogaj za kraj slavlja

Za one koji vole pun ukus i bogatu teksturu, karamel kocke su pun pogodak. Spoj putera, mleka, karamele i keksa daje savršen balans između slatkog i kremastog.

Sastojci:

200 g šećera

100 g putera

200 ml slatke pavlake

300 g mlevenog keksa

1 vanilin šećer

Priprema: Na laganoj vatri istopite šećer dok ne postane karamel. Dodajte puter i pavlaku, mešajte dok ne dobijete glatku smesu. U to umešajte mleveni keks i vanilu. Dok je još toplo, rasporedite u pleh obložen papirom za pečenje i ostavite da se stegne. Kad se ohladi, secite na male kocke i pospite prah šećerom.

Dodatni savet: ako volite jači ukus, možete dodati prstohvat morske soli u karamel – dobićete modernu „slanu“ notu koja oduševljava.

BONUS VIDEO:

Imate komentar?

Ukoliko želite da ostavite komentar, kliknite na dugme.

Ostavi komentar

Ostavite komentar

Komentari

Pročitaj komentare (0)