REZANCA S MAKOM - PA KO IH NE VOLI Kako napraviti tradicionalne rezance na vojvođanski način
Naučite kako da ih napravite na brzo i jednostavno, koristeći omiljeni recept iz Banata.
10:00 3 h 05.11.2025
Donosimo tri proverena recepta koji ne traže mnogo truda, ali zato oduševljavaju izgledom i ukusom
05.11.2025. 11:30
Shutterstock
Mitrovdan, jedna od omiljenih jesenjih slava, prilika je da dom zamiriše na dobro jelo, smeh i — naravno — na kolače. Nakon slavske trpeze, kada se sve završava kafom i slatkim zalogajem, na red dolaze kremasti kolači koji su simbol domaće topline i gostoprimstva.
Donosimo tri proverena recepta koji ne traže mnogo truda, ali zato oduševljavaju izgledom i ukusom.
Ovaj kolač je već godinama favorit na slavskim trpezama, a razlog je jednostavan — ne peče se, brzo se pravi i ima onaj savršeni balans između keksa, mleka i čokolade.
Sastojci:
300 g mlevene plazme
200 ml mleka
150 g putera
100 g šećera u prahu
200 g crne čokolade
1 kesica pudinga od vanile
500 ml mleka
REZANCA S MAKOM - PA KO IH NE VOLI Kako napraviti tradicionalne rezance na vojvođanski način
Naučite kako da ih napravite na brzo i jednostavno, koristeći omiljeni recept iz Banata.
10:00 3 h 05.11.2025
Priprema: U mleku rastopite puter i šećer, pa dodajte čokoladu. Kad se sve sjedini, umešajte plazmu i dobro izmešajte. U posebnom sudu skuvajte puding, ohladite ga i dodajte u fil. Kolač složite u kalup, stavite u frižider i ostavite da se stegne nekoliko sati. Pre služenja, pospite kakaom ili narendanom čokoladom. Savršen uz: kafu ili liker, posebno posle glavnog jela.
Ako želite da vaš slavski sto izgleda svečano i moderno, ovaj kolač je pravi izbor. Belo, nežno i kremasto – poput snega u novembru.
Sastojci:
6 belanaca
6 kašika šećera
100 g kokosa
3 kašike brašna
1 prašak za pecivo
1 l mleka
4 kašike gustina
150 g šećera
100 g putera
200 ml slatke pavlake
Priprema: Umutite belanca sa šećerom, pa dodajte kokos, brašno i prašak za pecivo. Ispecite koru na 180°C oko 20 minuta. Za fil, skuvajte mleko s gustinom i šećerom, ohladite i dodajte puter i umućenu pavlaku. Namažite fil preko kore, pospite kokosom i ostavite da prenoći u frižideru. Rezultat: mekano, osvežavajuće i mirisno — baš kako domaća slava i zaslužuje.
Za one koji vole pun ukus i bogatu teksturu, karamel kocke su pun pogodak. Spoj putera, mleka, karamele i keksa daje savršen balans između slatkog i kremastog.
Sastojci:
200 g šećera
100 g putera
200 ml slatke pavlake
300 g mlevenog keksa
1 vanilin šećer
Priprema: Na laganoj vatri istopite šećer dok ne postane karamel. Dodajte puter i pavlaku, mešajte dok ne dobijete glatku smesu. U to umešajte mleveni keks i vanilu. Dok je još toplo, rasporedite u pleh obložen papirom za pečenje i ostavite da se stegne. Kad se ohladi, secite na male kocke i pospite prah šećerom.
Dodatni savet: ako volite jači ukus, možete dodati prstohvat morske soli u karamel – dobićete modernu „slanu“ notu koja oduševljava.
BONUS VIDEO:
REZANCA S MAKOM - PA KO IH NE VOLI Kako napraviti tradicionalne rezance na vojvođanski način
Naučite kako da ih napravite na brzo i jednostavno, koristeći omiljeni recept iz Banata.
10:00 3 h 05.11.2025
ČAROBNI BELI MOHITO Osvežavajući koktel za vašu prazničnu trpezu
18:00 19 h 04.11.2025
Teodora Vojinović
SAVRŠENI BANANA HLEB Jednostavan recept koji ćete obožavati
09:00 1 d 04.11.2025
Teodora Vojinović
JAFA KOLAČ KAO IZ PRODAVNICE Prava magija za 20 minuta! (RECEPT)
07:20 1 d 04.11.2025
Jelena Petrović
Kako se temperature spuštaju, ovi mali, uporni glodari traže zaklon i toplinu
13:10 40 min 05.11.2025
Milica Maksimović
ŽENE SU JAČE OD MUŠKARACA! Koliko telo može da izdrži bez hrane
12:25 1 h 05.11.2025
K1info
REZANCA S MAKOM - PA KO IH NE VOLI Kako napraviti tradicionalne rezance na vojvođanski način
Naučite kako da ih napravite na brzo i jednostavno, koristeći omiljeni recept iz Banata.
10:00 3 h 05.11.2025
Imate komentar?
Ukoliko želite da ostavite komentar, kliknite na dugme.
Ostavi komentar