PIHTIJE NA STARINSKI NAČIN Miris detinjstva i ukusa koji vraća uspomene

Teodora Vojinović

05.11.2025. 10:50

PIHTIJE NA STARINSKI NAČIN Miris detinjstva i ukusa koji vraća uspomene

Shutterstock

U mnogim domaćinstvima pihtije su jelo koje se ne pravi često, ali kada se napravi – svi znaju da je praznik. Taj starinski specijalitet od svinjskog mesa i kožica poznat je po svom jedinstvenom ukusu, ali i po tome što „okupi porodicu oko stola“. Ako volite domaću kuhinju i tradicionalna jela, evo recepta koji će Vas sigurno podsetiti na vreme kad su se pihtije hladile napolju, a cela kuća mirisala na toplinu i zajedništvo.

Shutterstock

Sastojci:

  • 1 svinjska kolenica
  • 2 svinjske nogice (papka)
  • 500 g svinjske plećke ili buta
  • 1 glavica belog luka
  • 1 glavica crnog luka
  • so po ukusu
  • nekoliko zrna bibera
  • 2 lovorova lista
  • po želji: šargarepa, peršun, celer

Priprema:

1. Priprema mesa

Dobro operite meso i stavite ga u veliki lonac. Prelijte hladnom vodom tako da sve bude potopljeno. Dodajte so, biber i lovorov list. Po želji možete ubaciti i povrće radi bogatijeg ukusa.

2. Kuvanje

Kuvajte na tihoj vatri najmanje 4 do 5 sati, dok meso potpuno ne omekša i počne da se odvaja od kosti. Povremeno skidajte penu koja se stvara na površini.

3. Cedenje i začinjavanje

Kad je meso kuvano, izvadite ga i procedite supu. U nju dodajte sitno seckan beli luk i po potrebi dosolite.

4. Slaženje pihtija

U posude rasporedite komade mesa, pa preko nalijte proceđenu tečnost. Po želji možete dodati i malo kuvanog povrća za boju i dekoraciju.

5. Hlađenje

Ostavite da se pihtije prvo prohlade na sobnoj temperaturi, a zatim ih prebacite na hladno mesto ili u frižider da se stegnu – najbolje preko noći.

Shutterstock

Savet plus:

Da biste bili sigurni da će se pihtije lepo stegnuti, dodajte više delova koji sadrže kožicu i kosti – baš oni daju želatinastu strukturu.

Posluživanje:

Pihtije se najlepše služe dobro ohlađene, uz malo tucane paprike, krišku limuna i domaći hleb. Uz njih ide i čašica domaće rakije – za pravi domaćinski užitak.

Uživajte u starinskom ukusu i mirisu koji vraća toplinu doma, jer pihtije nisu samo jelo – one su deo naše tradicije.

BONUS VIDEO:

Imate komentar?

Ukoliko želite da ostavite komentar, kliknite na dugme.

Ostavi komentar

Ostavite komentar

Komentari

Pročitaj komentare (0)