PIHTIJE NA STARINSKI NAČIN Miris detinjstva i ukusa koji vraća uspomene
05.11.2025. 10:50
Shutterstock
U mnogim domaćinstvima pihtije su jelo koje se ne pravi često, ali kada se napravi – svi znaju da je praznik. Taj starinski specijalitet od svinjskog mesa i kožica poznat je po svom jedinstvenom ukusu, ali i po tome što „okupi porodicu oko stola“. Ako volite domaću kuhinju i tradicionalna jela, evo recepta koji će Vas sigurno podsetiti na vreme kad su se pihtije hladile napolju, a cela kuća mirisala na toplinu i zajedništvo.
Sastojci:
- 1 svinjska kolenica
- 2 svinjske nogice (papka)
- 500 g svinjske plećke ili buta
- 1 glavica belog luka
- 1 glavica crnog luka
- so po ukusu
- nekoliko zrna bibera
- 2 lovorova lista
- po želji: šargarepa, peršun, celer
Priprema:
1. Priprema mesa
Dobro operite meso i stavite ga u veliki lonac. Prelijte hladnom vodom tako da sve bude potopljeno. Dodajte so, biber i lovorov list. Po želji možete ubaciti i povrće radi bogatijeg ukusa.
2. Kuvanje
Kuvajte na tihoj vatri najmanje 4 do 5 sati, dok meso potpuno ne omekša i počne da se odvaja od kosti. Povremeno skidajte penu koja se stvara na površini.
3. Cedenje i začinjavanje
Kad je meso kuvano, izvadite ga i procedite supu. U nju dodajte sitno seckan beli luk i po potrebi dosolite.
4. Slaženje pihtija
U posude rasporedite komade mesa, pa preko nalijte proceđenu tečnost. Po želji možete dodati i malo kuvanog povrća za boju i dekoraciju.
5. Hlađenje
Ostavite da se pihtije prvo prohlade na sobnoj temperaturi, a zatim ih prebacite na hladno mesto ili u frižider da se stegnu – najbolje preko noći.
Savet plus:
Da biste bili sigurni da će se pihtije lepo stegnuti, dodajte više delova koji sadrže kožicu i kosti – baš oni daju želatinastu strukturu.
Posluživanje:
Pihtije se najlepše služe dobro ohlađene, uz malo tucane paprike, krišku limuna i domaći hleb. Uz njih ide i čašica domaće rakije – za pravi domaćinski užitak.
SAVRŠENO HRSKAVA SLANINA U RERNI Bez haosa i dodatne masnoće!
13:49 2 d 03.11.2025
Teodora VojinovićUživajte u starinskom ukusu i mirisu koji vraća toplinu doma, jer pihtije nisu samo jelo – one su deo naše tradicije.
BONUS VIDEO:
Imate komentar?
Ukoliko želite da ostavite komentar, kliknite na dugme.
Ostavi komentar