TAJNA UKUSNOG GRAŠKA Kako da smrznuti grašak spremite da bude sočan i ukusan!

Teodora Vojinović

05.11.2025. 07:47

TAJNA UKUSNOG GRAŠKA Kako da smrznuti grašak spremite da bude sočan i ukusan!

Jelena Petrović

Kad god otvorite kesu smrznutog graška i završite sa „vodenim pireom“, možda grešite u jednom ključnom trenutku. Stručni savet pokazuje da mali trik u pripremi može da podigne ukus na potpuno novi nivo – i to brzo. 

Šta radimo pogrešno

Najčešća greška je da grašak ubacimo u ključalu vodu, pustimo da ključa, pa dodamo so. Rezultat? Gubitak ukusa, razmekšani zrno i ravna tekstura koja ne privlači. 

Tajna koja menja sve

Umesto da ga „bacite“ u ključalu vodu, trik je sledeći:

  1. U serpu stavite smrznuti grašak, ne da ga prethodno odledite.
  2. Dodajte puter, beli luk i malo šećera direktno na grašak.
  3. Zagrevajte na srednjoj temperaturi, poklopljeno, da se svi ukusi sjedine i grašak omekša, ali ne raspadne.
  4. So i biber dodajte tek pri kraju, neposredno pre serviranja.

Ovaj način omogućava da povrće zadrži svoju strukturu, sočnost i pravu aromu – umesto da izgubi karakter u vodi. 

Dodaci kojima se ne prašta

  • Izbegavajte da dođete do ključanja – prejak vruć vetar uništava strukturu zrna. 
  • So stavite na kraju, jer ranijim soljenjem možete „izvući“ vlagu i oslabiti zrno. 
  • Malo šećera pomaže da se izrazi prirodna slatkoća graška, posebno kad je svež i mladi. 

Kad sledeći put budete spremali smrznuti grašak, setite se ovog trika. Umesto običnog priloga, dobićete jelo koje može da zaseni i glavnu zvezdu na tanjiru. 

BONUS VIDEO:

Imate komentar?

Ukoliko želite da ostavite komentar, kliknite na dugme.

Ostavi komentar

Ostavite komentar

Komentari

Pročitaj komentare (0)