NE TRAŽITE DALJE: DŽEM OD MUŠMULA je najpotcenjenija zimnica – evo zašto ga svi ponovo prave!

Danas se ovo zaboravljeno jesensko voće vraća na velika vrata jer je zdravo, otporno i idealno za domaći džem

Milica Maksimović

31.10.2025. 16:00

NE TRAŽITE DALJE: DŽEM OD MUŠMULA je najpotcenjenija zimnica – evo zašto ga svi ponovo prave!

Shutterstock

Nekada je svako dvorište imalo bar jednu mušmulu — drvo koje stoji tiho u uglu bašte, čeka mrazeve i strpljivo daruje poslednje plodove sezone. Danas se ovo zaboravljeno jesensko voće vraća na velika vrata jer je zdravo, otporno i idealno za domaći džem koji miriše na detinjstvo, bakinu kuhinju i varljivu jesen.

Mušmula je zahvalna voćka — nije probirljiva, podnosi hladnoću, ne traži puno, a vraća obilno. Sadi se u jesen ili rano proleće, voli sunce i rastresito zemljište, i počinje da rađa već oko četvrte godine. Najlepši plodovi stižu kasno — često tek posle prvog mraza. Tada postaju mekane, slatke, pune vitamina, pektina i one karakteristične arome koju nijedna prodavnica ne može da zameni.

Mušmula se bere od druge polovine oktobra do kraja novembra, ponekad i posle prvog mraza, jer tada najbolje sazri

Najbolje vreme za branje mušmula je tek kada omekšaju.

Od ove voćke koriste se i list, i cvet, pa čak i semenke, a u narodnoj medicini mušmula je bila lek za stomak, bubrege, jetru, zglobove i imunitet. Danas, nutricionisti je zovu „jesenji eliksir“, jer pomaže varenju, čisti organizam i jača krv. Prava mala apoteka na granama.

Shutterstock

Kako pripremiti najlepši džem od mušmula

Ovo je recept koji se prenosi generacijama — bez konzervansa, bez žurbe, sa puno ukusa.

Potrebno je:

3 kg zrelih mušmula

500 g šećera

3 dl vode

1 kašika ruma

Priprema:

Operite mušmule, oljuštite ih i očistite. Stavite u dublju šerpu, dodajte šećer i vodu. Kuvajte na laganoj temperaturi 20–30 minuta, uz povremeno mešanje. Kada omekšaju, dodajte rum i ispasirajte. Vruću smesu sipajte u sterilisane tegle, dobro zatvorite i ostavite da se ohladi pod ćebetom — kao što su radile naše bake. Rezultat? Aroma koja vraća u detinjstvo, prirodna slast i zimski užitak na kriški hleba sa maslacem.

BONUS VIDEO:

Imate komentar?

Ukoliko želite da ostavite komentar, kliknite na dugme.

Ostavi komentar

Ostavite komentar

Komentari

Pročitaj komentare (0)