STARI RECEPT ZA KISELU PEGLANU PAPRIKU Nema konzervansa, a ostaje sočna do leta

Ovaj stari recept garantuje da će paprika ostati sočna, čvrsta i ukusna do proleća

Milica Maksimović

31.10.2025. 07:59

STARI RECEPT ZA KISELU PEGLANU PAPRIKU Nema konzervansa, a ostaje sočna do leta

Shutterstock

Crvene paprike su u Srbiji simbol jeseni — miris pečenih paprika, turšija, zimnica i domaćinske kuhinje koja nas vraća na bakino dvorište i velika šporetska vrata. Među svim receptima, peglana paprika zauzima posebno mesto. Nema konzervansa, nema hemije, samo tradicija i pravi ukusi domaćinske kuhinje. Ovaj stari recept garantuje da će paprika ostati sočna, čvrsta i ukusna do proleća — a mnogi kažu i duže!

Shutterstock

Sastojci:

5 kg crvenih paprika

2 glavice belog luka

500 ml ulja

200 g soli

100 g šećera

1 kašičica bibera u zrnu

1 veza peršuna

Priprema:

Operite paprike, uklonite semenke i isecite ih na deblje trake. Na dno većeg sudа poređajte prvi red paprika, pospite malo soli i šećera, pa prelijte uljem i sirćetom. Ređajte red po red i ponavljajte postupak dok ne potrošite sve paprike. Ostavite da odstoji preko noći da lepo omekša. Sutradan ređajte paprike u sterilisane tegle, a između redova dodajte sitno seckan beli luk, biber i peršun. Na kraju sve prelijte tečnošću u kojoj su paprike odstojale, pritisnite plastičnom rešetkom i dobro zatvorite.

Čuvanje i posluživanje

Tegle čuvajte na hladnom i tamnom mestu. Paprike ostaju savršeno sočne i aromatične tokom cele zime — i savršene su uz pasulj, krompir, riblji paprikaš ili samo parče toplog domaćeg hleba. Prijatno — i javite kako je uspelo! 

BONUS VIDEO:

Imate komentar?

Ukoliko želite da ostavite komentar, kliknite na dugme.

Ostavi komentar

Ostavite komentar

Komentari

Pročitaj komentare (0)