SLANA KARAMELA OD URMI Jednostavan recept za poslasticu koju možete napraviti sami kod kuće

Teodora Vojinović

24.10.2025. 07:45

SLANA KARAMELA OD URMI Jednostavan recept za poslasticu koju možete napraviti sami kod kuće

Freepik.com

Ako tražite brz i ukusan desert koji će zadovoljiti i vaše ukućane i vaše zdravlje — isprobajte ovu varijantu slane karamele. Glavne zvezde su samo tri sastojka: urme, mleko (ili voda) i prstohvat soli. Otkriva kako da ga pripremite bez mnogo muke. 

Pixabay.com

Sastojci

  • urme 
  • mleko (ili voda u kojoj su se urme potapale) 
  • so (prstohvat) 

Priprema

  1. Pažljivo očistite urme i potopite ih u toplu vodu. Ostavite ih da odstoje oko 3 sata. 
  2. Procedite urme i stavite ih u blender. Dodajte mleko (ili vodu iz potapanja) i prstohvat soli. 
  3. Blendajte nekoliko minuta dok smesa ne postane glatka i kremasta. 
  4. Kada ste zadovoljni teksturom, prebacite slanu karamelu u staklenu posudu i spremni ste za serviranje.

Serviranje i ideje za uživanje

Ova slana karamela može biti izuzetno svestrana — možete je koristiti kao prelivač za palačinke ili sladoled, kao dip za isečenu jabuku, kao dodatak kokicama ili čak kao namaz za prezle ili perece.

Zašto je ovaj recept dobar izbor

  • Zahteva samo tri sastojka — što znači manje mukotrpnog pripremanja.
  • Koristi prirodnu slatkoću urmi, pa nema potrebe za dodatnim belim šećerom.
  • Kombinacija slatkog i slanog čini ga zanimljivim i za one koji vole neobične ukuse.
  • Možete ga prilagoditi — ako želite vegansku varijantu, koristite vodu umesto mleka. 

BONUS VIDEO:

Imate komentar?

Ukoliko želite da ostavite komentar, kliknite na dugme.

Ostavi komentar

Ostavite komentar

Komentari

Pročitaj komentare (0)