KAKO NAPRAVITI UKRASE I CVETOVE ZA SLAVSKI KOLAČ Mali vodič za savršen hleb (VIDEO)
Tradicionalni motivi, jednostavni trikovi i tajna savršenog testa
09:47 47 d 23.10.2025
Milica Maksimović23.10.2025. 13:10
Shutterstock
Zamislite sto prepun ukusnih zalogaja, lepo posloženih, koji mame pogled, odaju utisak brižljivosti i domaće topline — baš takav je slavski sto i meze koje ćete spremiti ovom prilikom. U redovima koji slede, pokazaćemo vam kako da vaše predjelo složite sa stilom, bez preterivanja, ali sa efektom koji ostavlja utisak.
Dekorisanje mezea više nije samo funkcija — postalo je umetnost. Na tanjirima i daskama za serviranje birajte lepo posložene komade: na primer, kačkavalj sečen na trouglove ili pršuta oblikovana u ruže i harmonike. Za efekat „iz restorana“, koristite slojeve i raznovrsne visine: drvene daske za suhomesnato, keramičke činije za sireve i masline, i male posude sa dodatnim ukrasima.
Uz ukus, pametno birajte boje i teksture — tanke kolutove svežeg krastavca rasporedite vijugavo po sredini tanjira. Sa strane dodajte izrendani kupus, a oko njega tanko sečenu šargarepu i polovice čeri paradajza. Za završni dodir, preko kupusa stavite ružu od tanke kobasice — da meze izgleda raskošno, ali ne prenaglašeno.
Kada imate raznovrsno meze, važno je da svaki gost može lako da uzme zalogaj — bez gužve, grešaka ili okretanja tanjira.
Razdvojite sireve, suhomesnato i sveže priloge u jasne celine. Poslužite drvo ili tabla za veće zalogaje, a za male – uljane masline, hleb ili pogačice stavite u činije ili korpice. Tako ćete spojiti estetiku i funkcionalnost.
KAKO NAPRAVITI UKRASE I CVETOVE ZA SLAVSKI KOLAČ Mali vodič za savršen hleb (VIDEO)
Tradicionalni motivi, jednostavni trikovi i tajna savršenog testa
09:47 47 d 23.10.2025
Milica Maksimović
TULUMBE KAO NEKAD Slatko zadovoljstvo iz domaće kuhinje
10:45 47 d 23.10.2025
Teodora VojinovićVaš slavski sto s mezeom ne mora da bude komplikovan ili preskup — treba da bude srdačan, dobro organizovan i vizuelno privlačan. Kada poslužite goste zalogajima složenim sa pažnjom, oni će osetiti — ne samo ukus — već i vašu brigu, vaš stil i vaše gostoprimstvo.
BONUS VIDEO:
SIROMAŠNI KEKS Jednostavni kolačići bez jaja i mleka, nastali iz potrebe – danas pravi hit!
Siromašni keksi, poznati i kao poor man’s cookies, potiču iz vremena Velike depresije.
18:10 42 min 09.12.2025
Milica Maksimović
POSNA ČORBA KOJA GREJE DUŠU Recept iz domaće kuhinje naših baka
07:22 11 h 09.12.2025
Milica Maksimović
POSNI PODVARAK Pravi delikates, sa pečenim krompirom i projom
Idealan ručak za one koji poste
08:47 1 d 08.12.2025
Milica Maksimović
RIBLJA PAŠTETA OD SARDINA Domaći namaz koji se pravi za 5 minuta!
Ne zahteva nikakvo posebno umeće, sastojci su jeftini i uvek dostupni.
07:09 1 d 08.12.2025
Milica Maksimović
SIROMAŠNI KEKS Jednostavni kolačići bez jaja i mleka, nastali iz potrebe – danas pravi hit!
Siromašni keksi, poznati i kao poor man’s cookies, potiču iz vremena Velike depresije.
18:10 42 min 09.12.2025
Milica Maksimović
TAČNO U 10:03, 21. DECEMBRA Zimski solsticij - evo zašto se baš tada menja energija cele godine!
Solsticij označava trenutak kada Sunce stoji „najniže“ ili „najviše“ u odnosu na nebeski ekvator.
13:45 5 h 09.12.2025
Milica Maksimović
Imate komentar?
Ukoliko želite da ostavite komentar, kliknite na dugme.
Ostavi komentar