NAJZAHVALNIJE TORTE ZA SLAVU SVETE PETKE Domaće, lagane i nisu skupe!
09:06 47 d 23.10.2025
Milica MaksimovićTradicionalni motivi, jednostavni trikovi i tajna savršenog testa
23.10.2025. 09:47
Shutterstock
Slavski kolač je srce svakog praznika. On nije samo hleb, već simbol doma, vere i zajedništva. Njegova lepota najviše dolazi do izražaja kada se pažljivo ukrasi — cvetovima, klasovima, vencima i krstom od istog testa.
Uoči slave Svete Petke, mnoge domaćice žele da nauče kako da ukrasi izgledaju svečano i uredno, a da se ne raspadnu tokom pečenja.
Zato donosimo jednostavan vodič kako da napravite najlepše ukrase za slavski kolač, čak i ako to radite prvi put.
Za ukrašavanje se ne koristi isto testo kao za sam kolač.
NAJZAHVALNIJE TORTE ZA SLAVU SVETE PETKE Domaće, lagane i nisu skupe!
09:06 47 d 23.10.2025
Milica Maksimović
Osnovni recept za testo za ukrase:
200 g brašna
1 kašika ulja
1 kašičica soli
mlaka voda po potrebi
Zamesite glatko testo koje se ne lepi. Kada ga oblikujete, pokrijte ga da se ne suši dok pravite detalje.
💡 Saveta više: Ako želite da ukrasi budu svetli, pre pečenja ih premažite belancetom razmućenim sa nekoliko kapi vode.
Najlepši i najčešći motiv su mali cvetovi od testa.
Evo kako da ih napravite:
Uzmite mali komad testa i razvucite ga tanko oklagijom.
Čašicom ili modlicom vadite male krugove.
Svaki krug zasecite makazama ili nožem na četiri do šest mesta, kao latice.
Sredinu pritisnite čačkalicom ili zrnom bibera da dobijete oblik cveta.
Možete ih stavljati pojedinačno ili grupisati u buket.
🌼 Simbolika: Cvet predstavlja novi život, blagostanje i lepotu doma.
Bez klasova nema pravog slavskog kolača.
Napravite ih ovako:
Od tankog komada testa urolajte štapić.
Makazicama zasecite testence po dužini s leve i desne strane, u cik-cak obliku.
Lagano ih povucite da se latice razdvoje.
Klasove postavite uz ivicu kolača, u obliku venca.
💛 Simbolika: Klas označava plodnost, rad, hleb i blagoslov doma.
Krst se uvek postavlja u sredinu kolača i pravi se od četiri trake testa.
Lagano ih ispletite ili postavite ukršteno, a na sredinu dodajte mali cvet.
💬 Saveta više: Krst ne bi trebalo premazivati žumancetom, već ostaviti da ostane beo — to mu daje svečani izgled.
Od tanko razvučenog testa isečete listove u obliku vinove loze ili hrasta.
Na svaku ivicu ucrtajte žilice nožićem ili čačkalicom.
Spojite ih u venčiće koji simbolizuju život i trajnost doma.
Ukrase postavite na neodignut kolač, neposredno pre pečenja.
Ako želite da budu uočljiviji, nežno ih premažite rastopljenim margarinom ili belancetom.
I zapamtite — lepota slavskog kolača nije u savršenstvu, već u ljubavi kojom je napravljen.
BONUS VIDEO:
SIROMAŠNI KEKS Jednostavni kolačići bez jaja i mleka, nastali iz potrebe – danas pravi hit!
Siromašni keksi, poznati i kao poor man’s cookies, potiču iz vremena Velike depresije.
18:10 42 min 09.12.2025
Milica Maksimović
POSNA ČORBA KOJA GREJE DUŠU Recept iz domaće kuhinje naših baka
07:22 11 h 09.12.2025
Milica Maksimović
POSNI PODVARAK Pravi delikates, sa pečenim krompirom i projom
Idealan ručak za one koji poste
08:47 1 d 08.12.2025
Milica Maksimović
RIBLJA PAŠTETA OD SARDINA Domaći namaz koji se pravi za 5 minuta!
Ne zahteva nikakvo posebno umeće, sastojci su jeftini i uvek dostupni.
07:09 1 d 08.12.2025
Milica Maksimović
SIROMAŠNI KEKS Jednostavni kolačići bez jaja i mleka, nastali iz potrebe – danas pravi hit!
Siromašni keksi, poznati i kao poor man’s cookies, potiču iz vremena Velike depresije.
18:10 42 min 09.12.2025
Milica Maksimović
TAČNO U 10:03, 21. DECEMBRA Zimski solsticij - evo zašto se baš tada menja energija cele godine!
Solsticij označava trenutak kada Sunce stoji „najniže“ ili „najviše“ u odnosu na nebeski ekvator.
13:45 5 h 09.12.2025
Milica Maksimović
Imate komentar?
Ukoliko želite da ostavite komentar, kliknite na dugme.
Ostavi komentar