
IZ ITALIJE NA VAŠ STO Tajni recept za kremaste bolonjeze
19:00 4 d 15.09.2025
Teodora Vojinović16.09.2025. 07:17
Shutterstock
Ako volite lagana, a ukusna jela sa primesama Mediterana, onda je barbunija pilaki pravi izbor za vaš sto. Ovaj tradicionalni turski specijalitet spaja jednostavne namirnice – pasulj, povrće i maslinovo ulje – u savršen sklad ukusa. Posebnu čar daje mu paradajz, koji se u ovom jelu pojavljuje kao neočekivan, ali osvežavajući sastojak.
Turci ga najčešće služe kao lagani ručak, deo meza ili prilog pečenom mesu i ribi. Ono što ga čini posebnim jeste činjenica da se jede na sobnoj temperaturi ili hladan, sa nekoliko kapi svežeg limunovog soka i posutim peršunom. Upravo ta kombinacija osvežava i čini ga pravim letnjim i jesenjim obrokom.
500 g šarenog pasulja
3 šargarepe
2 glavice crnog luka
1 zelena paprika
4 čena belog luka
paradajz, po ukusu
3 kašike maslinovog ulja
pola kašičice šećera
1 šolja tople vode
šaka svežeg peršuna
so i biber
svež limun
IZ ITALIJE NA VAŠ STO Tajni recept za kremaste bolonjeze
19:00 4 d 15.09.2025
Teodora VojinovićPALAČINKE KOJE SE NE LEPE Tajna savršenog doručka na vašem stolu
16:00 4 d 15.09.2025
Teodora VojinovićPasulj potopite u vodi preko noći. Sutradan ga procedite i kuvajte dok ne omekša.
U većoj šerpi zagrejte maslinovo ulje, dodajte iseckanu šargarepu i dinstajte nekoliko minuta.
Ubacite luk i papriku, pa krčkajte još pet minuta.
Dodajte paradajz, beli luk i šolju tople vode, začinite solju, biberom i prstohvatom šećera.
Kada proključa, ostavite da se kuva desetak minuta.
Na kraju dodajte skuvan pasulj, poklopite šerpu napola i ostavite da se lagano krčka oko pola sata.
Pospite peršunom i služite uz krišku limuna.
DOMAĆI SOK OD VIŠNJE Prirodno rešenje za visok krvni pritisak!
13:40 7 d 12.09.2025
Teodora Vojinović👉 Barbunija pilaki je savršen dokaz da jednostavna jela mogu da osvoje i izgledom i ukusom, a uz parče hleba postaje kompletan obrok koji ćete želeti da spremate više puta.
BONUS VIDEO:
PEČENJE MU NIJE RAVNO Pileći odresci sa belim lukom i kačkavaljem
16:31 13 h 19.09.2025
Jelena PetrovićRUČAK ZA POČETNIKE Jednostavan meni koji svako može da spremi!
12:30 17 h 19.09.2025
Milica MaksimovićMORA DA SE PROBA Karamel jabuke sa orasima u sjajnom kolaču
13:09 1 d 18.09.2025
Jelena Petrović
Imate komentar?
Ukoliko želite da ostavite komentar, kliknite na dugme.
Ostavi komentar