TURSKI PASULJ ZVANI BARBUNIJA PILAKI! Specijalitet koji se jede i hladan i topao - jeste li ga probali?

Milica Maksimović

16.09.2025. 07:17

TURSKI PASULJ ZVANI BARBUNIJA PILAKI! Specijalitet koji se jede i hladan i topao - jeste li ga probali?

Shutterstock

Ako volite lagana, a ukusna jela sa primesama Mediterana, onda je barbunija pilaki pravi izbor za vaš sto. Ovaj tradicionalni turski specijalitet spaja jednostavne namirnice – pasulj, povrće i maslinovo ulje – u savršen sklad ukusa. Posebnu čar daje mu paradajz, koji se u ovom jelu pojavljuje kao neočekivan, ali osvežavajući sastojak.

Shutterstock

Turci ga najčešće služe kao lagani ručak, deo meza ili prilog pečenom mesu i ribi. Ono što ga čini posebnim jeste činjenica da se jede na sobnoj temperaturi ili hladan, sa nekoliko kapi svežeg limunovog soka i posutim peršunom. Upravo ta kombinacija osvežava i čini ga pravim letnjim i jesenjim obrokom.

Sastojci:

500 g šarenog pasulja

3 šargarepe

2 glavice crnog luka

1 zelena paprika

4 čena belog luka

paradajz, po ukusu

3 kašike maslinovog ulja

pola kašičice šećera

1 šolja tople vode

šaka svežeg peršuna

so i biber

svež limun

Priprema:

Pasulj potopite u vodi preko noći. Sutradan ga procedite i kuvajte dok ne omekša.

U većoj šerpi zagrejte maslinovo ulje, dodajte iseckanu šargarepu i dinstajte nekoliko minuta.

Ubacite luk i papriku, pa krčkajte još pet minuta.

Dodajte paradajz, beli luk i šolju tople vode, začinite solju, biberom i prstohvatom šećera.

Kada proključa, ostavite da se kuva desetak minuta.

Na kraju dodajte skuvan pasulj, poklopite šerpu napola i ostavite da se lagano krčka oko pola sata.

Pospite peršunom i služite uz krišku limuna.

👉 Barbunija pilaki je savršen dokaz da jednostavna jela mogu da osvoje i izgledom i ukusom, a uz parče hleba postaje kompletan obrok koji ćete želeti da spremate više puta.

BONUS VIDEO:

Imate komentar?

Ukoliko želite da ostavite komentar, kliknite na dugme.

Ostavi komentar

Ostavite komentar

Komentari

Pročitaj komentare (0)