IZ ITALIJE NA VAŠ STO Tajni recept za kremaste bolonjeze

Teodora Vojinović

15.09.2025. 19:00

IZ ITALIJE NA VAŠ STO Tajni recept za kremaste bolonjeze

Pexels.com

Bolonjeze sos sa testeninom jedno je od jela koje retko izostaje sa porodičnih stolova. I dok mnogi pripremaju brze verzije ovog jela, originalni bolonjez – poznat kao ragù alla Bolognese – traži strpljenje, ali nagrađuje bogatim, aromatičnim ukusom.

Pexels.com

Ovaj sos potiče iz italijanske Bologne i vekovima se priprema po tradicionalnim receptima. Za razliku od varijanti koje se često prave van Italije, pravi bolonjez se kuva polako i na niskoj temperaturi. Glavni sastojci su mleveno meso, povrće, vino, mleko i malo paradajza. Tradicionalno se servira sa tagliatelle testeninom, a ne sa špagetama.

Pexels.com

Sastojci za 4 osobe:

  • 2 kašike maslinovog ulja ili 30 g putera
  • 1 srednji crni luk, sitno seckan
  • 1 šargarepa, sitno seckana
  • 1 stabljika celera, sitno seckana
  • 150 g pancete ili slanine, sitno seckane
  • 300 g mlevene govedine (mešavina prednjeg i trbušnog dela)
  • 200 g mlevene svinjetine
  • 1 čaša suvog belog vina
  • 200 ml mleka
  • 300 g pelata ili pasirane paradajz paste
  • so, sveže mleveni crni biber i malo muškatnog oraščića po ukusu
Pexels.com

Priprema:

U širokom tiganju zagrejte ulje ili puter. Dodajte luk, šargarepu i celer i pržite na tihoj vatri dok povrće ne postane staklasto. Zatim dodajte pančetu i kratko je propržite da pusti aromu.

Dodajte mleveno meso i dinstajte dok ne promeni boju, a tečnost ne ispari. Ulijte belo vino i pustite da potpuno ispari. Zatim dodajte pelat, začinite solju i biberom i promešajte. Nakon nekoliko minuta, dodajte mleko i ščeptu muškatnog oraščića.

Smanjite temperaturu na najmanju i kuvajte najmanje 2 do 3 sata, povremeno mešajući i po potrebi dodajući malo vode ili bujona. Rezultat je bogat, kremast sos koji se savršeno slaže sa širokim testeninama i garantuje pravi italijanski doživljaj.

BONUS VIDEO:

Imate komentar?

Ukoliko želite da ostavite komentar, kliknite na dugme.

Ostavi komentar

Ostavite komentar

Komentari

Pročitaj komentare (0)