PALAČINKE KOJE SE NE LEPE Tajna savršenog doručka na vašem stolu

Teodora Vojinović

15.09.2025. 16:00

PALAČINKE KOJE SE NE LEPE Tajna savršenog doručka na vašem stolu

Shutterstock

Tanke, mekane i elastične palačinke pravi su klasik – podjednako dobar izbor za doručak, užinu ili dezert. Njihova prednost je što se mogu puniti i slatkim i slanim nadevima, a uz jedan jednostavan trik nikada se neće lepiti za tiganj.

Pexels.com

Sastojci:

  • 2 jaja
  • 250 ml mleka
  • 100 ml mineralne (gazirane) vode
  • 150 g glatkog brašna
  • prstohvat soli
  • 1 kašika ulja (u smesu)
  • još malo ulja ili putera za tiganj
Pexels.com

Priprema:

U većoj posudi umutite jaja sa prstohvatom soli. Dodajte mleko i mineralnu vodu, a zatim postepeno umešajte brašno – najbolje ručnom žicom, kako biste izbegli grudvice. Na kraju dodajte i kašiku ulja.

Testo treba da bude retko, ali ne kao voda – gustine otprilike kao slatka pavlaka. Ako deluje pregusto, slobodno dodajte još malo mineralne vode. Ostavite da odstoji 15–30 minuta, jer tada gluten popušta i palačinke postaju elastičnije.

Trik protiv lepljenja:

Tiganj dobro zagrejte pre pečenja. Zatim ga pred svaku palačinku premažite papirom umočenim u kap-dve ulja. Na taj način stvara se tanak sloj masnoće koji sprečava lepljenje, a da palačinke ne postanu masne.

Kutlačom sipajte smesu u sredinu tiganja i brzo je razlijte kružnim pokretom. Palačinka se peče oko minut sa jedne strane, dok ivice ne počnu da se odvajaju, a zatim se pažljivo prevrne i zapeče još kratko.

Gotove palačinke ređajte na tanjir, a da bi ostale tople i meke, pokrijte ih aluminijumskom folijom.Poslužite ih odmah – sa džemom, kremom, sirom, šunkom ili onako kako vaša kuća najviše voli.

BONUS VIDEO:

Imate komentar?

Ukoliko želite da ostavite komentar, kliknite na dugme.

Ostavi komentar

Ostavite komentar

Komentari

Pročitaj komentare (0)