HOLESTEROL NE SKAČE OD SLANINE I JAJA Nutricionista otkriva dve prave opasnosti koje uništavaju jetru i gomilaju masnoću

Krstarica/Bella.k1info.rs

11.11.2025. 08:31

HOLESTEROL NE SKAČE OD SLANINE I JAJA Nutricionista otkriva dve prave opasnosti koje uništavaju jetru i gomilaju masnoću

Shutterstock

Dr Predrag Nenadić je jedan od naših najpoznatijih nutricionista, čovek čije ime decenijama uliva poverenje kad se govori o ishrani i zdravlju. Svoje znanje sticao je na prestižnim svetskim univerzitetima, radio na Univerzitetskoj klinici u Ludvigshafenu u Nemačkoj i bio predsednik Udruženja nutricionista Jugoslavije i Društva za unapređenje ishrane. Autor je brojnih knjiga o zdravoj ishrani, među kojima su Kako hranom da sačuvaš zdravlje, Hrana kao lek – dijetoterapija bolesti i Snagom volje do idealne telesne težine, a za svoj rad višestruko je nagrađivan.

U intervjuima i javnim nastupima često ruši mitove o „zabranjenim“ namirnicama i pogrešnim verovanjima. Jedna od najvećih zabluda, kaže Nenadić, jeste da holesterol skače od slanine i jaja.

Pixabay.com

Masna hrana nije neprijatelj – šećer jeste

„Problem masne jetre ne nastaje od masne hrane, to je ogromna zabluda,“ objašnjava dr Nenadić.

„Jetra višak šećera pretvara u masno tkivo. Kada u ishrani nema dovoljno zdravih masti, poput onih u slanini, jajima i mesu, organizmu nedostaje holin (vitamin B4), koji raspoređuje holesterol i ne dozvoljava da se taloži u jetri.“ Rezultat? Višak šećera se pretvara u masti koje se gomilaju u stomaku, zadnjici i butinama, a jetra se postepeno pretvara u nealkoholnu masnu jetru. „Takva jetra ne može da radi – ne čisti telo od toksina, ne vrši detoksikaciju. Posledice se vide na koži: pojavljuju se bubuljice, perut, svrabež i umor.“

Dobar holesterol je neophodan

Nutricionista podseća da holesterol nije neprijatelj, već važna supstanca za normalno funkcionisanje tela.
Holesterol je potreban čoveku – iz njega se sintetišu hormoni i gradi ćelijska opna. Problem nastaje samo kada preovlada ‘loš’ LDL holesterol, a to se dešava zbog pogrešne ishrane.“

Trigliceridi rastu od hleba i peciva, ne od svinjetine

„Ako imate visoke trigliceride, niste ih dobili od svinjetine, već od – voća, hleba, peciva i rafinisanog brašna,“ naglašava Nenadić. Previše ugljenih hidrata, pogotovo iz belog brašna i prerađenih namirnica, direktno podiže nivo šećera u krvi, a jetra višak šećera pretvara u mast.

Shutterstock

Kako da pomognete jetri

Ključ zdravlja, prema Nenadiću, je uredan život i pametne navike u ishrani: pijte dovoljno vode, jer „jetra voli vodu“, unosite biljna vlakna, i rastvorljiva i nerastvorljiva, jedite gorke namirnice koje pomažu detoksikaciji: lincuru, maslačak, koren čička.

Posebno savetuje da iz ishrane izbacite veštačke šećere i prerađene ugljene hidrate, a da uvedete namirnice bogate zdravim mastima: domaću mast, maslinovo i hladno ceđeno ulje, jaja, slaninu, lososa, skušu i orašaste plodove.

Freepik.com

Sokovi nisu spas za jetru

„Jetra se ne čisti sokovima, pogotovo ne onim iz prodavnice“, upozorava nutricionista. „Ti sokovi sadrže fruktozu iz kukuruza (glukozno-fruktozni sirup), koja nije ista kao fruktoza iz voća. Takva fruktoza direktno povećava trigliceride i podstiče gojenje.“

Zaboravite na mitove o slanini i jajima – pravi neprijatelj vašeg zdravlja su šećeri i bela brašna.

Kako kaže dr Nenadić: „Priroda nije stvorila holesterol protiv čoveka. Holesterol nam treba, ali u balansu. Sve je u pametnoj, domaćinskoj ishrani i umerenosti“, ističe doktor.

BONUS VIDEO:

Imate komentar?

Ukoliko želite da ostavite komentar, kliknite na dugme.

Ostavi komentar

Ostavite komentar

Komentari

Pročitaj komentare (0)