
SLASNA DOMAĆA PECIVA SA BELIM LUKOM I PARMEZANOM Svaki zalogaj pravo je uživanje!
07:57 10 d 05.09.2025
BellaNa većini artikala velikim slovima piše posno, ali kada okrenete ambalažu i pročitate sitna slova, videćete da ipak nisu
09.09.2025. 08:52
Unsplash.com
Nikada nismo sigurni šta je posno a šta nije, pa onda kada ugledamo artikal sa natpisom "posno", mi verujemo da je to zaista tako. Mežutim, mnogi proizvodi za koje to nikad ne bismo rekli, sadrže u sebi mleko u prahu, goveđi ili svinjski želatin i konzervanse životinjskog porekla.
Shutterstock
Na rafovima prodavnica potrošači mogu pronaći ogroman broj posnih proizvoda, od slaniša do slatkiša, što dosta olakšava vreme posta vernicima u Srbiji.
Međutim, na rafovima se nalaze i namirnice za koje građani misle da su posne, a zapravo nisu.
Iako nikada ne bi rekli, ali istina je da većina ribljih pašteta, napolitanki, bombona, biljnih kačkavalja, pekarskih proizvoda, tostova, dvopeka i čokoladnih keksića nije posna iako piše da jeste!
Shutterstock
Nutricionisti savetuju da ne verujete trgovcima jer većina posne hrane koja se prodaje u domaćim marketima zapravo uglavnom nije posna, iako se tako reklamira.
Sa druge strane, stručnjaci iz oblasti zaštite potrošača kažu da se ovim trikovima trgovci služe odavno, da je u pitanju klasično dovođenje potrošača u zabludu, ali da ova oblast nije regulisana našim zakonima pa potrošači nemaju gotovo nikakva prava!
Freepik.com
Nutricionista Milka Raičević kaže da naši ljudi posnu hranu kupuju masovno, pogotovo u vreme posta.
Neke stvari koje su nekada bile posne, poput ribljih pašteta, mahinalno stavljamo u korpu iako to već godinama nije posno. Pogotovo nikome ne padne na pamet da pogleda deklaraciju kada na prednjoj strani pakovanja vide znak posno. A kada bi pročitali sitna slova pozadi videli bi da ti proizvodi uglavnom sadrže tragove mleka, jaja i konzervanse koji sadrže masnoće životinjskog porekla. Zato ja uvek kažem da se ni za jednu namirnicu u prodavnicama, osim voća i povrća, ne bih mogla zakleti da je posna - kaže ona za K1info.rs.
SLASNA DOMAĆA PECIVA SA BELIM LUKOM I PARMEZANOM Svaki zalogaj pravo je uživanje!
07:57 10 d 05.09.2025
BellaTAJNA SAVRŠENO PRŽENIH JAJA Evo zašto treba da ih spremate ovako, a ne na ulju
Ako želite da doručak bude ukusan kao iz najboljeg restorana, saznajte kako da ga spremite.
08:19 11 d 04.09.2025
K1infoOna dodaje da mnogi proizvodi za koje to teško da bismo rekli sadrže u sebi mleko u prahu, goveđi ili svinjski želatin, razne konzervanse životinjskog porekla. Zato je zaista nezahvalno preporučiti nekom koju industrijsku hranu može da jede tokom posta.
Unsplash.com
Čak ni u pekarama nije sigurno da ćete kupovinom najobičnije kifle ili hleba pazariti postan proizvod.
Ma koliko to zvučalo čudno, tako je. Moj predlog je da zaboravite na pekaru dok postite. To kažem zato što mnogi pekari u kifle, pite i prazne bureke dodaju svašta, kako bi dobili na ukusu, a i premazuju ih. Čak ni za hleb nisam sigurna čime ih sve premazuju - naglašava nutricionista.
Naša sagovornica dodaje i da slatkiši poput napolitanki, čokoladnih keksića i kolačića sa ovsenim pahuljicama nisu posni, iako na njima stoji ta oznaka. Ako okrenete proizvod zaista ćete videti da se u sastavu mogu pronaći i tragovi jaja i mleka.
Najčešću grešku potrošači prave verujući da kupovinom riblje ili veganske paštete ne mogu pogrešiti.
Ti namazi mahom nisu posni! Proizvođači stavljaju konzervanse koji sadrže masnoće životinjskog porekla i ako se malo bolje zagledate videćete da na mnogima i piše da sadrže tragove mleka i jaja.
Zato je moj savet da se tokom posta okrenete voću, povrću, žitaricama i mahunarkama, a da industrijske proizvode izbegavate u širokom luku - zaključuje nutricionista Milka Raičević.
BONUS VIDEO:
IZ ITALIJE NA VAŠ STO Tajni recept za kremaste bolonjeze
19:00 6 h 15.09.2025
Teodora VojinovićPALAČINKE KOJE SE NE LEPE Tajna savršenog doručka na vašem stolu
16:00 9 h 15.09.2025
Teodora VojinovićFINE STARINSKE BUHTLE SA PEKMEZOM OD ŠLJIVA Najbolje iz bakine kuhinje!
07:40 17 h 15.09.2025
Jelena PetrovićKOLAČ KOJI SE TOPI U USTIMA Kokos i krem, to je prava kombinacija!
12:44 3 d 12.09.2025
Jelena PetrovićSočan, gust i prepun ukusa, savršen je za doručak, užinu ili bilo koji obrok.
07:37 3 d 12.09.2025
Jelena PetrovićTRI SLATKE IDEJE ZA SEPTEMBAR Džemovi koje vredi probati!
13:10 4 d 11.09.2025
Teodora VojinovićSVETI JOANIKIJE Prvi srpski patrijarh i stub crkve našeg naroda!
00:10 1 h 16.09.2025
Milica MaksimovićIZ ITALIJE NA VAŠ STO Tajni recept za kremaste bolonjeze
19:00 6 h 15.09.2025
Teodora Vojinović
Imate komentar?
Ukoliko želite da ostavite komentar, kliknite na dugme.
Ostavi komentar