
KAKO ZAMRZNUTI GROŽĐE Sačuvajte ga za uživanje tokom cele godine
10:26 10 d 05.09.2025
BellaPrilikom motanja sarme važno je da fil stavite bliže donjem delu lista
09.09.2025. 08:35
Privatna arhiva
Sarama je nezaobilazno jelo na trpezi tokom zime i praznika, ali njena priprema često izaziva glavobolje, posebno ako se dešava da se tokom kuvanja raspadne. Uz nekoliko jednostavnih trikova, vaša sarma će ostati čvrsta i savršeno oblikovana, bez obzira na dužinu kuvanja.
Shutterstock
1. Izbor odgovarajućeg kupusa
Za savršenu sarmu ključno je odabrati pravi kiseli kupus. Listovi treba da budu elastični, a ne previše tanki ili kruti. Pre nego što počnete da uvijate, odsecite tvrdi deo korena svakog lista kako biste lakše formirali čvrste rolnice.
OBAREN KUPUS ZA 20 MINUTA! Evo kako da liske za sarmu budu spremne za tren oka!
2. Pravilno motanje sarme
Prilikom motanja sarme važno je da fil stavite bliže donjem delu lista, a zatim preklopite bočne strane preko fila i pažljivo zarolate. Ako je potrebno, sarme možete učvrstiti čačkalicom kako bi ostale u formi tokom kuvanja.
KAKO ZAMRZNUTI GROŽĐE Sačuvajte ga za uživanje tokom cele godine
10:26 10 d 05.09.2025
Bella3. Slojevi i raspored u loncu
Postavljanje sarme u lonac igra veliku ulogu u njenom obliku. Na dno lonca obavezno stavite nekoliko celih listova kupusa kako bi sarma imala stabilnu podlogu i bila zaštićena od direktne toplote. Sarme slažite gusto jednu uz drugu, u koncentričnim krugovima, kako se ne bi pomerale tokom kuvanja.
4. Dodajte težinu na vrh Printscreen/TikTok/thatrecipe.us
Pre nego što nalijete tečnost, na vrh složenih sarmi stavite tanjir ili poklopac koji će ih držati na mestu. Ovaj trik je posebno efikasan ako kuvate veću količinu sarme i želite da sve ostane na svom mestu.
5. Pravilna tečnost za kuvanje
Sarme se kuvaju u kombinaciji supe, vode i kiselog kupusa. Tečnost treba da pokrije sarme, ali ne i da ih prelije, kako se ne bi razmotale zbog previše kretanja u loncu. Kuvanje na tihoj vatri osigurava ravnomerno termičko obrađivanje bez oštećenja.
6. Strpljenje tokom kuvanja
Sarma zahteva duže kuvanje na tihoj vatri, što omogućava da se ukusi prožmu, a listovi kupusa omekšaju. Kuvanje na nagloj vatri stvara previše mehurića, što može dovesti do razmotavanja rolnica.
Savet za kraj
Priprema sarme zahteva strpljenje i pažnju, ali uz ove jednostavne trikove vaša sarma će biti savršeno oblikovana, ukusna i čvrsta tokom kuvanja. Isprobajte ove savete i uživajte u jednoj od omiljenih zimskih delicija koja miriše na tradiciju i porodicu.
BONUS VIDEO:
KOLAČ KOJI SE TOPI U USTIMA Kokos i krem, to je prava kombinacija!
12:44 3 d 12.09.2025
Jelena PetrovićSočan, gust i prepun ukusa, savršen je za doručak, užinu ili bilo koji obrok.
07:37 3 d 12.09.2025
Jelena PetrovićTRI SLATKE IDEJE ZA SEPTEMBAR Džemovi koje vredi probati!
13:10 4 d 11.09.2025
Teodora VojinovićMED ILI JAVOROV SIRUP Koji zaslađivač je bolji izbor?
15:00 47 min 15.09.2025
Milica MaksimovićVlasnici pasa ponekad mogu primetiti da je njihov ljubimac iznenada postao povučen u sebe ili razdražljiv.
13:02 2 h 15.09.2025
Aleksandar BečićMajka Jelena je Srpkinja iz Splita, otac Bojan iz Leskovca, dok je Iva Jović rođena u Kaliforniji. Svako leto provodi u Srbiji kod rodbine
11:37 4 h 15.09.2025
Aleksandar Bečić
Imate komentar?
Ukoliko želite da ostavite komentar, kliknite na dugme.
Ostavi komentar