LISNATI SLAVSKI KOLAČ Baš onako kako su ga pravile naše bake! (VIDEO)

Pravi se bez žurbe, s merom i rukama koje znaju šta rade.

Milica Maksimović

26.12.2025. 10:42

LISNATI SLAVSKI KOLAČ  Baš onako kako su ga pravile naše bake! (VIDEO)

Milica Maksimović/bella.k1info.rs

Lisnati slavski kolač nije samo hleb. To je miris doma, strpljenje i ona tiha radost dok se testo diže, a kuća se polako puni toplinom. Pravi se bez žurbe, s merom i rukama koje znaju šta rade. Nije komplikovan, ali traži pažnju – baš kao i slava.

Testo koje mora da „odmori“

U vanglu se prvo umesi mekano, glatko testo od brašna, mlake vode, malo kvasca, soli i ulja. Testo se mesi dok ne prestane da se lepi za ruke i dok ne postane elastično, živo. Kad je gotovo, pokrije se čistom krpom i ostavi na toplom mestu da naraste – da se udvostruči i „prodiše“.

Milica Maksimović/bella.k1info.rs

Deljenje na loptice – početak listanja

Kada testo lepo naraste, ne razvija se odmah. Najpre se podeli na jednake loptice – onoliko slojeva koliko želite da kolač bude bogat. Svaka loptica se blago premesi, tek toliko da se izbaci vazduh, pa se ostavi još nekoliko minuta da se opusti.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Објава коју дели Bella (@bella.k1info)

Svaki list – s ljubavlju

Zatim počinje pravi mali ritual. Svaka loptica se razvije u tanak list, premaže omekšalim maslacem ili puterom i pažljivo odloži sa strane. Preko nje dolazi sledeći list, opet maslac, pa sledeći… sloj po sloj, polako, bez nervoze. Upravo tu se krije tajna lisnatosti – u strpljivom ređanju.

Završno oblikovanje

Kada su svi listovi složeni jedan na drugi, cela „pogača“ se još jednom lagano razvije ili oblikuje po želji – okruglo, u pleh ili u kalup za slavski kolač. Ostavlja se još kratko da naraste, da se slojevi spoje, ali da ostanu vazdušasti.

Pečenje koje miriše na slavu

Pre pečenja, kolač se po vrhu može premazati maslacem ili blago posoljenom vodom. Peče se u dobro zagrejanoj rerni dok ne dobije zlatnu boju i dok se slojevi ne razdvoje u one prepoznatljive listove koji pucketaju pod nožem.

Kad se iznese na sto, lisnati slavski kolač ne traži ništa više – ni dodatke, ni objašnjenja. Dovoljno je da se prelomi rukom i podeli, jer upravo u tome i jeste smisao slave: u deljenju, miru i jednostavnoj radosti.

BONUS VIDEO:

Imate komentar?

Ukoliko želite da ostavite komentar, kliknite na dugme.

Ostavi komentar

Ostavite komentar

Komentari

Pročitaj komentare (0)