POSNI PIJANI KOLAČ Sa pivom i suvim šljivama - prava uživancija za vikend! (VIDEO)
Brzo se pravi, a još brže pojede!
10:20 2 h 26.12.2025
Jelena PetrovićPravi se bez žurbe, s merom i rukama koje znaju šta rade.
26.12.2025. 10:42
Milica Maksimović/bella.k1info.rs
Lisnati slavski kolač nije samo hleb. To je miris doma, strpljenje i ona tiha radost dok se testo diže, a kuća se polako puni toplinom. Pravi se bez žurbe, s merom i rukama koje znaju šta rade. Nije komplikovan, ali traži pažnju – baš kao i slava.
Testo koje mora da „odmori“
U vanglu se prvo umesi mekano, glatko testo od brašna, mlake vode, malo kvasca, soli i ulja. Testo se mesi dok ne prestane da se lepi za ruke i dok ne postane elastično, živo. Kad je gotovo, pokrije se čistom krpom i ostavi na toplom mestu da naraste – da se udvostruči i „prodiše“.
Deljenje na loptice – početak listanja
Kada testo lepo naraste, ne razvija se odmah. Najpre se podeli na jednake loptice – onoliko slojeva koliko želite da kolač bude bogat. Svaka loptica se blago premesi, tek toliko da se izbaci vazduh, pa se ostavi još nekoliko minuta da se opusti.
Svaki list – s ljubavlju
Zatim počinje pravi mali ritual. Svaka loptica se razvije u tanak list, premaže omekšalim maslacem ili puterom i pažljivo odloži sa strane. Preko nje dolazi sledeći list, opet maslac, pa sledeći… sloj po sloj, polako, bez nervoze. Upravo tu se krije tajna lisnatosti – u strpljivom ređanju.
Završno oblikovanje
Kada su svi listovi složeni jedan na drugi, cela „pogača“ se još jednom lagano razvije ili oblikuje po želji – okruglo, u pleh ili u kalup za slavski kolač. Ostavlja se još kratko da naraste, da se slojevi spoje, ali da ostanu vazdušasti.
POSNI PIJANI KOLAČ Sa pivom i suvim šljivama - prava uživancija za vikend! (VIDEO)
Brzo se pravi, a još brže pojede!
10:20 2 h 26.12.2025
Jelena Petrović
NA KAŠIKU, BEZ GREŠKE Posni paprikaš koji svi traže još jednom
08:31 4 h 26.12.2025
Milica MaksimovićPečenje koje miriše na slavu
Pre pečenja, kolač se po vrhu može premazati maslacem ili blago posoljenom vodom. Peče se u dobro zagrejanoj rerni dok ne dobije zlatnu boju i dok se slojevi ne razdvoje u one prepoznatljive listove koji pucketaju pod nožem.
Kad se iznese na sto, lisnati slavski kolač ne traži ništa više – ni dodatke, ni objašnjenja. Dovoljno je da se prelomi rukom i podeli, jer upravo u tome i jeste smisao slave: u deljenju, miru i jednostavnoj radosti.
BONUS VIDEO:
POSNI PIJANI KOLAČ Sa pivom i suvim šljivama - prava uživancija za vikend! (VIDEO)
Brzo se pravi, a još brže pojede!
10:20 2 h 26.12.2025
Jelena Petrović
NA KAŠIKU, BEZ GREŠKE Posni paprikaš koji svi traže još jednom
08:31 4 h 26.12.2025
Milica Maksimović
ŠTA SE SPREMA ZA DOČEK NOVE GODINE Ideje za bogatu, domaćinsku trpezu! (IDEJE)
Važno je da je hrana topla, domaća i spremljena s merom.
17:00 20 h 25.12.2025
Milica Maksimović
EVO ISTINE O FRANCUSKOJ SALATI Koliko je zaista kalorična i kako da je jedete bez griže savesti
Upravo on daje francuskoj salati onu prepoznatljivu kremastu teksturu, ali i najveći deo kalorija.
11:10 1 d 25.12.2025
Milica Maksimović
VREME JE ZA MEDENJAKE! Ideje za najlepše šare i recept za jednostavan fil koji uvek uspeva!
Nema pravila, nema greške – svaki medenjak je mali praznični crtež.
10:15 1 d 25.12.2025
Milica Maksimović
KAKO ĆU DA BLISTAM ZA DOČEK NOVE GODINE! Šest DIY maski za lice za trenutnu svežinu i sjaj!
Ponekad je za praznični sjaj potrebno samo malo vremena, pažnje i nekoliko prirodnih sastojaka.
11:00 2 h 26.12.2025
Milica Maksimović
POSNI PIJANI KOLAČ Sa pivom i suvim šljivama - prava uživancija za vikend! (VIDEO)
Brzo se pravi, a još brže pojede!
10:20 2 h 26.12.2025
Jelena Petrović
NE PUCATE VI, PUCAJU GRILONKE Evo kako da ih ojačate da se ne cepaju za minut! (DIY VIDEO)
Toliko je efikasan da se masovno deli i na društvenim mrežama.
09:45 3 h 26.12.2025
Milica Maksimović
NA KAŠIKU, BEZ GREŠKE Posni paprikaš koji svi traže još jednom
08:31 4 h 26.12.2025
Milica Maksimović
Imate komentar?
Ukoliko želite da ostavite komentar, kliknite na dugme.
Ostavi komentar