OVAKVA POSNA GIBANICA SE PAMTI Jednostavna, a bogata kao slavska!
Idealna je i za brz ručak, i za večeru, ali i za slavsku ili prazničnu trpezu.
07:47 3 h 18.12.2025
Milica Maksimović18.12.2025. 08:39
Shutterstock
Slavsko žito nije samo deo slavske trpeze – ono je simbol vere, sećanja i zajedništva. Zato se ne sprema na brzinu, niti bez pažnje. Pravi se tiho, sa merom i dobrim mislima, onako kako su to radile naše bake.
Ova verzija slavskog žita je blago aromatična, mirisna i nežna, sa vanilin šećerom i prstohvatom muškatnog oraščića, koji mu daje toplinu, ali ne preuzima ukus.
Šta vam je potrebno
500 g pšenice (žita)
200–250 g šećera (po ukusu)
1 kesica vanilin šećera
prstohvat muškatnog oraščića
150–200 g mlevenih oraha
malo vode za kuvanje
Pšenica se najpre dobro opere u nekoliko voda, a zatim potopi i ostavi da prenoći. Sutradan se kuva u čistoj vodi, na tihoj vatri, sve dok zrna ne omekšaju i ne počnu da pucaju. Tokom kuvanja važno je skidati penu i dolivati vode po potrebi.
Kada je pšenica skuvana, procedi se i ostavi da se dobro ocedi, a zatim se samlevena ili sitno izblendana stavi u veću činiju. U mlako žito dodaje se šećer, vanilin šećer i prstohvat muškatnog oraščića – tek toliko da se oseti blaga, topla aroma. Zatim se dodaju mleveni orasi, pa se sve pažljivo sjedini. Žito treba da bude sočno i mekano, ali ne retko. Ako je potrebno, može se dodati kašika-dve vode u kojoj se kuvalo žito, da masa bude glatka i laka za oblikovanje.
Slavsko žito se oblikuje u činiji, blago poravna i po želji ukrasi mlevenim orasima, šećerom u prahu ili krstićem. Najlepše je kada odstoji nekoliko sati, jer se tada ukusi potpuno sjedine.
OVAKVA POSNA GIBANICA SE PAMTI Jednostavna, a bogata kao slavska!
Idealna je i za brz ručak, i za večeru, ali i za slavsku ili prazničnu trpezu.
07:47 3 h 18.12.2025
Milica Maksimović
KAKO DA RIBLJA ČORBA NE UKISNE Domaćinski saveti koji uvek pomažu
Dobra vest je da uz nekoliko jednostavnih pravila, riblja čorba može da ostane ukusna i sveža i sutradan, pa čak i duže.
14:30 20 h 17.12.2025
Milica MaksimovićMuškatni oraščić se dodaje vrlo malo – on treba da zaokruži ukus, a ne da ga nadjača. Vanilin šećer daje miris koji se diskretno oseća i čini žito posebnim, ali i dalje tradicionalnim. Slavsko žito se sprema sa poštovanjem, u miru i tišini, jer se veruje da kako se žito pravi, takva je i misao u kući.
BONUS VIDEO:
OVAKVA POSNA GIBANICA SE PAMTI Jednostavna, a bogata kao slavska!
Idealna je i za brz ručak, i za večeru, ali i za slavsku ili prazničnu trpezu.
07:47 3 h 18.12.2025
Milica Maksimović
DOMAĆA BAKLAVA KOJA SE TOPI U USTIMA Recept koji uvek uspeva i traži se parče više!
Dobra vest je da baklava ne traži savršenstvo – traži strpljenje i prave mere.
19:00 15 h 17.12.2025
Milica Maksimović
KAKO DA RIBLJA ČORBA NE UKISNE Domaćinski saveti koji uvek pomažu
Dobra vest je da uz nekoliko jednostavnih pravila, riblja čorba može da ostane ukusna i sveža i sutradan, pa čak i duže.
14:30 20 h 17.12.2025
Milica Maksimović
POSNO VARIVO SA TARANOM Miriše na detinjstvo, na ono "kako se nekad jelo"
11:00 23 h 17.12.2025
Jelena Petrović
RECEPTI NA KOJIMA SMO ODRASTALI 10 posnih jela na vodi koja vraćaju uspomene
Donosimo vam 10 posnih jela na vodi – bez mesa, bez zaprški na ulju, ali puna ukusa i uspomena.
07:14 1 d 17.12.2025
Milica Maksimović
MODA JE IZGUBILA VELIKOG MAJSTORA Preminuo Entoni Prajs u 80. godini
Iako njegovo ime nikada nije bilo masovno prepoznato van modnih krugova, njegov uticaj na stil, bio je neprocenljiv
10:34 19 min 18.12.2025
Milica Maksimović
NE NOSI SE BILO KOJE CVEĆE Evo šta je običaj poneti na Nikoljdan
Cveće koje se nosi ili daruje na Nikoljdan bira se s merom.
09:18 1 h 18.12.2025
Milica Maksimović
ZA ŠTA SE KOD NAS KORISTI MAST OD JAZAVCA Stari narodni lek koji se i danas pominje
Posle mazanja, obavezno se oblačilo toplo – vunena potkošulja, šal oko vrata ili debeli čaršaf.
08:10 2 h 18.12.2025
Milica Maksimović
OVAKVA POSNA GIBANICA SE PAMTI Jednostavna, a bogata kao slavska!
Idealna je i za brz ručak, i za večeru, ali i za slavsku ili prazničnu trpezu.
07:47 3 h 18.12.2025
Milica Maksimović
Imate komentar?
Ukoliko želite da ostavite komentar, kliknite na dugme.
Ostavi komentar