PRAVO SLAVSKO ŽITO Tradicionalan recept sa blagom aromom vanile

Milica Maksimović

18.12.2025. 08:39

PRAVO SLAVSKO ŽITO Tradicionalan recept sa blagom aromom vanile

Shutterstock

Slavsko žito nije samo deo slavske trpeze – ono je simbol vere, sećanja i zajedništva. Zato se ne sprema na brzinu, niti bez pažnje. Pravi se tiho, sa merom i dobrim mislima, onako kako su to radile naše bake.

Ova verzija slavskog žita je blago aromatična, mirisna i nežna, sa vanilin šećerom i prstohvatom muškatnog oraščića, koji mu daje toplinu, ali ne preuzima ukus.

Youtube PrintScreen/ Aurora Recepti

Šta vam je potrebno

500 g pšenice (žita)

200–250 g šećera (po ukusu)

1 kesica vanilin šećera

prstohvat muškatnog oraščića

150–200 g mlevenih oraha

malo vode za kuvanje

Priprema – polako i s merom

Pšenica se najpre dobro opere u nekoliko voda, a zatim potopi i ostavi da prenoći. Sutradan se kuva u čistoj vodi, na tihoj vatri, sve dok zrna ne omekšaju i ne počnu da pucaju. Tokom kuvanja važno je skidati penu i dolivati vode po potrebi.

Kada je pšenica skuvana, procedi se i ostavi da se dobro ocedi, a zatim se samlevena ili sitno izblendana stavi u veću činiju. U mlako žito dodaje se šećer, vanilin šećer i prstohvat muškatnog oraščića – tek toliko da se oseti blaga, topla aroma. Zatim se dodaju mleveni orasi, pa se sve pažljivo sjedini. Žito treba da bude sočno i mekano, ali ne retko. Ako je potrebno, može se dodati kašika-dve vode u kojoj se kuvalo žito, da masa bude glatka i laka za oblikovanje.

Shutterstock

Završni dodir

Slavsko žito se oblikuje u činiji, blago poravna i po želji ukrasi mlevenim orasima, šećerom u prahu ili krstićem. Najlepše je kada odstoji nekoliko sati, jer se tada ukusi potpuno sjedine.

Domaćinski savet

Muškatni oraščić se dodaje vrlo malo – on treba da zaokruži ukus, a ne da ga nadjača. Vanilin šećer daje miris koji se diskretno oseća i čini žito posebnim, ali i dalje tradicionalnim. Slavsko žito se sprema sa poštovanjem, u miru i tišini, jer se veruje da kako se žito pravi, takva je i misao u kući.

BONUS VIDEO:

Imate komentar?

Ukoliko želite da ostavite komentar, kliknite na dugme.

Ostavi komentar

Ostavite komentar

Komentari

Pročitaj komentare (0)