KAKO DA RIBLJA ČORBA NE UKISNE Domaćinski saveti koji uvek pomažu
Dobra vest je da uz nekoliko jednostavnih pravila, riblja čorba može da ostane ukusna i sveža i sutradan, pa čak i duže.
17.12.2025. 14:30
Milica Maksimović/bella.k1info.rs
Riblja čorba je jelo koje se pravi s pažnjom i strpljenjem. Mirisna, jaka i puna ukusa, ona je ponos svake posne trpeze. Ipak, svi znamo onaj strah – da se čorba ne ukisne i ne pokvari baš onda kada treba da se posluži. Dobra vest je da uz nekoliko jednostavnih pravila, riblja čorba može da ostane ukusna i sveža i sutradan, pa čak i duže.
Prvo i najvažnije – dobra riba
Sve počinje od ribe. Za riblju čorbu uvek birajte svežu ribu, bez jakog mirisa. Ako koristite zamrznutu, obavezno je potpuno odmrznite i dobro isperite hladnom vodom. Loša ili polusveža riba je najčešći razlog ukiseljene čorbe.
Ne preterujte sa začinima na početku
Biber, sirće i ljuta paprika dodaju se na samom kraju kuvanja. Ako se stave prerano, mogu ubrzati kvarenje. Isto važi i za limun – nekoliko kapi je dovoljno, ali tek pred kraj.
Čorba mora da provri
Riblja čorba mora dobro da provri, a zatim da se krčka na tihoj vatri. Nema polovičnih rešenja – slabo kuvana čorba se lakše kvari. Tokom kuvanja, nemojte je stalno mešati, već povremeno prodrmajte šerpu.
Hlađenje bez poklopca
Kada je čorba gotova, nemojte odmah poklapati šerpu. Ostavite je da se prirodno ohladi, otvorenu ili polupokrivenu. Zatvaranje vruće čorbe stvara vlagu i ubrzava kiselenje.
Pravilno čuvanje
Ohlađenu čorbu obavezno stavite u frižider. Najbolje je da se čuva u staklenoj ili emajliranoj posudi, nikako u aluminijumskoj. Ako znate da ćete je duže čuvati, možete je i zamrznuti – ukus ostaje skoro isti.
RECEPTI NA KOJIMA SMO ODRASTALI 10 posnih jela na vodi koja vraćaju uspomene
Donosimo vam 10 posnih jela na vodi – bez mesa, bez zaprški na ulju, ali puna ukusa i uspomena.
07:14 9 h 17.12.2025
Milica MaksimovićMali domaćinski trik
Ako se plašite da bi čorba mogla da ukisne, možete dodati jednu kašiku ulja ili malo sveže ljute paprike pred kraj kuvanja – stari kuvari kažu da to pomaže da se čorba duže održi.
BONUS VIDEO:
Imate komentar?
Ukoliko želite da ostavite komentar, kliknite na dugme.
Ostavi komentar