OVAKVA POSNA GIBANICA SE PAMTI Jednostavna, a bogata kao slavska!

Idealna je i za brz ručak, i za večeru, ali i za slavsku ili prazničnu trpezu.

Milica Maksimović

18.12.2025. 07:47

OVAKVA POSNA GIBANICA SE PAMTI Jednostavna, a bogata kao slavska!

Shutterstock

Kad dođu posni dani, a traži se nešto konkretno, sito i ukusno, posna gibanica je uvek pravi izbor. Ne traži skupe sastojke ni previše vremena, a miriše na dom i okupljanje. Ova gibanica je posebno sočna, puna fila i mekana iznutra, a lepo zapečena spolja – baš onakva kakva treba da bude. Idealna je i za brz ručak, i za večeru, ali i za slavsku ili prazničnu trpezu.

Shutterstock

Šta vam je potrebno

Za fil od povrća:

pečurke (šampinjoni ili po želji)

praziluk

malo ulja

so i biber

Za gibanicu:

kore za pitu

kisela voda

ulje

so

prašak za pecivo

Za završni preliv:

malo kisele vode

malo ulja

Kako se pravi, bez žurbe i komplikovanja

Najpre se priprema fil. Praziluk se iseče sitno i kratko proprži na ulju, tek da omekša. Zatim se dodaju seckane pečurke i sve se dinsta dok ne ispari višak tečnosti. Posoli se, pobiberi i ostavi da se malo prohladi. U posebnoj činiji pomešaju se kisela voda, ulje, so i prašak za pecivo. Ta smesa treba da bude retka – ona je zaslužna za sočnost gibanice.

Tepsija se premaže uljem, a na dno se stavi jedna cela kora, da malo prelazi ivice. Zatim se uzimaju po dve kore, blago se zgužvaju, umaču u smesu i ređaju u tepsiju. Preko njih se rasporedi deo fila od pečuraka i praziluka. Tako se slaže red po red – kore, fil, kore – dok se sve ne utroši. Na kraju se ivice prve kore prebace preko gibanice i sve se prelije jednostavnom mešavinom kisele vode i ulja.

Pečenje i mali trik

Gibanica se peče u dobro zagrejanoj rerni dok ne porumeni i zamiriše – otprilike pola sata do četrdeset minuta. Kada se izvadi iz rerne, najbolje je da odmori desetak minuta, jer se tada lepo stegne i lakše se seče. Najlepša je dok je topla, ali je podjednako ukusna i hladna, sutradan.

Domaćinski savet

Ako volite jači ukus, u fil možete dodati malo belog luka. A ako želite da gibanica bude još sočnija, slobodno dodajte malo više fila – ona to voli. Ova posna gibanica je dokaz da i posno može da bude bogato, ukusno i pravo domaće.

BONUS VIDEO:

Imate komentar?

Ukoliko želite da ostavite komentar, kliknite na dugme.

Ostavi komentar

Ostavite komentar

Komentari

Pročitaj komentare (0)